Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"БОЈИМ СЕ ЗА СВОЈ ЖИВОТ ЗБОГ АРКАНОВИХ СЛЕДБЕНИКА" Човек кога је Цеца пљунула у лице на све начине покушава да избегне повратак у Србију

22.03.2022. 16:43
Željko Ražnatović Arkan
Жељко Ражнатовић Аркан / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/AP Archive/Steven Доцкман

Добросав Гаврић (47), бивши полицајац из Лознице, који је у јануару 2000. у хотелу "Интерконтинентал" у Београду убио Жељка Ражнатовића Аркана, Миленка Мандића и Драгана Гарића, пуних 11 година из затвора у Јужној Африци води правну битку да не буде изручен Србији!

Већ неколико пута суд у Кејптауну, који треба да донесе одлуку о његовој екстрадицији, одбијао је његове молбе за добијање статуса избеглице и азила, али Гаврић није одустао од тога да по сваку цену остане у ЈАР.

Суд у Србији, подсетимо, правоснажно га је осудио на 35 година затвора. Међутим, на дан објављивања пресуде Гаврић који се бранио са слободе није се појавио у судници и практично је у бекству од октобра 2006. када је за њим расписана потерница. О његовој судбини, ништа се није знало пет година, све док није рањен 2011, далеко од Србије.

Др Стојшић препоручује: Ово је природни начин за ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА КОД ДЕЦЕ!

Др Стојшић препоручује: Ово је природни начин за ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА КОД ДЕЦЕ!

ЈЕЗИВА СЦЕНА У НИШУ: Пуцао у ноге младићу, па позвао четворицу пријатеља да му помогну око прикривања трагова

ЈЕЗИВА СЦЕНА У НИШУ: Пуцао у ноге младићу, па позвао четворицу пријатеља да му помогну око прикривања трагова

"НА ОВУ УТАКМИЦУ СИ ОТИШАО САМ И НЕЋЕШ СЕ ВРАТИТИ" Потресне сцене на сахрани вође навијача - међу присутнима и полиција

"НА ОВУ УТАКМИЦУ СИ ОТИШАО САМ И НЕЋЕШ СЕ ВРАТИТИ" Потресне сцене на сахрани вође навијача - међу присутнима и полиција

- У марту 2011. ухапшен је у Кејптауну Саша Ковачевић, потпуно непознат јавности. Тога дана, нападач на мотору отворио је ватру на џип у ком је био са једним од вођа подземља, Сирилом Биком, познатим у тој држави и као "краљ ноћних клубова". Бика је убијен, а Ковачевић рањен а потом и ухапшен пошто је у аутомобилу пронађен кокаин. Међутим, тек крајем те године, пошто су од њега узети отисци прстију и послати Србији, откривено је да је реч о једном од најтраженијих бегунаца - открио је дневник Дејлимаверик.

Током претходних година, откривено је да је 2006., користећи лажни идентитет и са босанским пасошем, преко Италије ушао у Еквадор. Одатле је ушао у ЈАР, са туристичком визом. Наводно, његова супруга добила је пословну визу и они су отворили ресторан у Јоханезбургу, а потом још неколико фирми које су успешно радиле.

Саучесници

Мики убијен, у затвору само Николић

Осим за Добросавом Гаврићем, Србија је годинама трагала и за његовим саучесником Миланом Ђуричићем Микијем, који је због злочина у "Интерконтиненталу" осуђен на 30 година затвора. Међутим, да су се њих двојица скривали заједно, откривено је је тек 24. априла 2018. када је у Кејптауну убијен Ђуричић. Казну од 30 година због учешће у злочину, служи само Драган Николић Гаги.

Према писању јужноафричких медија, од 2007. до хапшења он је, са супругом и ћеркама, као Саша Ковачевић живео у луксузном стану на обали мора у Кејптауну. Међутим, када је откривен његов прави идентитет, суочио се могућношћу да буде враћен у Србију у којој га чека 35 година затвора. Покушао је да тражи азил тврдећи да је осуђен у политички мотивисаном процесу. Овај захтев за азилом, одбио је суд у ЈАР. Уследиле су жалбе, али и нове молбе у којима је наводно наводио да ће, уколико буде изручен Србији, бити убијен.

- Бојим се за свој живот јер Аркан има јаку војску следбеника, који нису толерантни - изјавио је Гаврић пред судом. У последним захтевима, доставио је и нову документацију, којом наводно жели да поткрпи тврдњу да му је у Србији угрожен живот али и да није имао правично суђење.

О његовој судбини, подсетимо, још увек није одлучено иако је прошло 11 година. Од суда је затражио и да га пусти на слободу до одлуке.

- У захтеву за пуштање на слободу је навео да му је здравствено стање озбиљно нарушено, али и да жели да помогне супрузи у одгајању њихове деце. Обећао је и да неће бежати из Јужне Африке, тврдећи да је та држава место на ком живи његова породица. У потпуности је размотрено здравствено стање подносиоца представке, као и његове породичне везе и имовина - навео је суд у Кејптауну, образлажуци одлуку да му не омогући да се брани са слободе.

Током суђења пред тада Окружним судом у Београду, Гаврић је, подсетимо, тврдио да није умешан у убиство Аркана и да је тога дана случајно био у хотелу. Тврдио је да га је током пуцњаве у холу, погодио залутали метак и да и данас због тог рањавања иде на штакама.

ceca
цеца / Извор: Србија Данас

Суђење је обележило и сведочење Арканове удовице, певачице Светлане Цеце Ражнатовић, која се у судници директно обратила Гаврићу:

- Седео си погнуте главе, окренут лицем ка излазу, лепо сам те видела преко Жељковог рамена. Поновићу то сто пута! Апсолутно сам сигурна. Издајниче, знаш ли кога си ти издао, кога си убио? Смраду, ђубре! - викала је певачица, а потом пљунула Гаврића.