Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСКАЗ ДЕЧАКА-УБИЦЕ СМЕСТИЋЕ ЊЕГОВОГ ОЦА У ЗАТВОР: Он му је ставио оружје у руке, како да дише док пуца - ЈЕЗИВО!

11.10.2023. 22:03
Пише:
Србија Данас/Курир
Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Србија Данас/Друштвене мреже

Оптужница Вишег јавног тужилаштва у Београду подигнута против родитеља тринаестогодишњака који је починио злочин у ОШ "Владислав Рибникар", већим делом се темељи на исказу сина.

Оптужница коју је Више јавно тужилаштво у Београду у уторак подигло против родитеља дечака-убице који је у ОШ "Владислав Рибникар" 3. маја убио деветоро вршњака и радника обезбеђења, даје потпуну слику онога што се кобног дана догодило на Врачару, изјавио је гостујући на РТС руководилац кривичног одељења тужилаштва, Никола Ускоковић.

Он је потврдио и да је дечак-убица који је у време злочина имао 13 година и због тога није кривично одговоран за убиства, предложен у оптужници да као сведок буде саслушан на суђењу које би после потврђивања оптужнице требало да закаже Виши суд у Београду.

ВЕЛЕОБРТ У СЛУЧАЈУ МАСАКРА У "РИБНИКАРУ" Форензичар шокирао све: Сумњиво ми је да су на једној чаури нађени...

ВЕЛЕОБРТ У СЛУЧАЈУ МАСАКРА У "РИБНИКАРУ" Форензичар шокирао све: Сумњиво ми је да су на једној чаури нађени...

ДОНЕТА ОДЛУКА: Ево шта ће бити са оцем дечака-убице, нова мера и против мајке

ДОНЕТА ОДЛУКА: Ево шта ће бити са оцем дечака-убице, нова мера и против мајке

"ДНК МАЈКЕ ДЕЧАКА УБИЦЕ МОЖЕ ДОВЕСТИ ДО НОВИХ САЗНАЊА" Адвокат открива: Ево шта следи након подизања оптужнице

"ДНК МАЈКЕ ДЕЧАКА УБИЦЕ МОЖЕ ДОВЕСТИ ДО НОВИХ САЗНАЊА" Адвокат открива: Ево шта следи након подизања оптужнице

Извор Курира подсећа да је дечак-убица путем видео линка из психијатријске установе на коју је смештен после масакра који је признао, већ дао исказ у истрази која се у то време водила само против оца, док је његова мајка имала статус сведока.

Адвокат Никодиновић

И даље истражујемо да ли је још неко био умешан

Адвокат Никола Никодиновић, који заступа једну од оштећених породица, изјавио је за Курир да је подизање оптужнице важан корак у поступку који је против оца дечака покренут истог дана када се злочин догодио.

- Оптужница је важан корак у целом поступку и евентуално новим поступцима који ће се изродити из овога. Ми као пуномоћници оштећених дајемо све од себе да допринесемо даљем истраживању тога шта се кобног дана десило. Првенствено, да ли постоје још нека кривична дела која стоје иза овога, конкретно да ли постоје још нека лица која стоје иза овога што се десило - рекао је Никодиновић за Курир.

- Убица из "Рибникара" није имао законску обавезу да сведочи у истрази која се водила против његовог оца, јер су најближи сродници. Међутим, и поред тога, он је сам пристао да сведочи и дао је детаљан исказ на ком се добрим делом темељи и оптужница. Практично је потврдио сумње да му је отац "ставио оружје у руке", водио га у стрељану и на салаш да учи да пуца у силуете људи и концентричне кругове, како да стоји и дише док испаљује хице - открива саговорник и додаје да је исказ најмлађег масовног убице важан доказ против оца и у смислу тога колико је лако дошао до два пиштоља и шест оквира са 92 метка, које је отац, како је потврђено и у оптужници, чувао у пластичној кутији у ранцу, који је носио и када су ишли заједно да вежбају гађање.

Осим исказа дечака-убице, током истраге су прикупљени и други докази - искази сведока, налази вештака, материјални трагови.

- На основу свих прикупљених доказа, утврђено је да је дечак први пут очев пиштољ узео 24. априла и то када је био сам у кући. Прекрио је камеру која се налази у дневној соби, узео оружје, а потом га вратио на своје место. Међутим, 1. маја поново је узео два очева пиштоља и муницију и ставио их у своју собу. Из доказа произилази да је првомајске празнике провео код пријатеља и родбине, а да је потом првог радног дана 3. маја пиштоље ставио у ранац, намерно закаснио на час и убио најпре радника обезбеђења, две дежурне ученице, девојчицу која је стајала поред клавира, а потом ушао у своје одељење које је имало час историје и пуцао у другаре из школске клупе и наставницу - подсећа саговорник шта се наводи у оптужници написаној на 267 страна.

Када је завршио крвави поход, дечак убица је изашао испред школе и позвао полицију која је дошла и ухапсила га. - Прикупљени материјални трагови довели су до тога да се на оптужници нађе и име мајке дечака-убице, пошто је на чаури пронађеној поред врата учионице откривен и њен ДНК - подсећа извор.

Искази које су одговорно лице и инструктор у стрељани дали, а у којима су тврдили да нису видели тринаестогодишњака да пуца, нису били у складу са осталим доказима, снимцима и исказима, и због тога су и они оптужени за лажно сведочење.