Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ИЗВАДИЋУ ТИ ОЧИ ДА НЕ ВИДИШ НИКОГ ДРУГОГ" У Србији 350 жена мучки убили партнери - приче које леде крв у жилама (ФОТО)

06.12.2021. 21:30
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Tutin
Тутин / Извор: Фото: Facebook/Maja Одаловиц/Инстаграм/192_рс/Илустрација

Данас се у свету обележава Међународни дан борбе против Фемицида, односно убијања жена од стране њихових бивших или садашњих партнера и прогонитеља.

"Бићеш моја или ничија"

"Пребићу те тако да више нећеш моћи да ходаш, па да видимо за кога ћеш онда да будеш добра"

"Избићу ти те зубе, да видим коме ћеш онда да се свидиш"

"Извадићу ти очи на живо, да не погледаш више ниједног другог"

Садњом једног дрвета годишње се елиминише 21 килограм карбонског отиска

Садњом једног дрвета годишње се елиминише 21 килограм карбонског отиска

МАРАТОНСКА ИСТРАГА! Случај из Нишке бање под велом мистерије - напокон испитане шведске дипломате

МАРАТОНСКА ИСТРАГА! Случај из Нишке бање под велом мистерије - напокон испитане шведске дипломате

ЗАРИЛИ МУ НОЖ ПРАВО У СРЦЕ! Огласило се Више јавно тужилаштво у Новом Саду поводом напада на певача

ЗАРИЛИ МУ НОЖ ПРАВО У СРЦЕ! Огласило се Више јавно тужилаштво у Новом Саду поводом напада на певача

Звучи језиво? Изопачено? Ужасно? Ово су само неке од претњи које су добијале жене жртве насиља, касније смештене у сигурним кућама. Претње су стизале од њихових бивших и садашњих партнера, оних које су више пута покушавале да оставе, али се нису усудиле, јер би углавном биле уцењене животима најмилијих.

- Ако ме оставиш, заклаћу ти родитеље и спалити им кућу - претио је партнер жртви, а која га је на крају напустила у последњем тренутку, док је у ранама трчала из куће да спаси голи живот.

Данас се у Србији, и целом свету, обележава Међународни дан борбе против Фемицида, односно убијања жена од стране њихових бивших или садашњих партнера и прогонитеља.

Баш данас Б.Т. (38) из Смедерева, у породичној кући у том граду, једним убодом ножем у врат ранио је своју невенчану супругу З. М. (39) која је, недуго након напада, од тежине задобијених повреда преминула болници. Након злочина, Б.Т. је побегао из куће, и са собом повео њихово заједничко дете старо две године. После краће потраге, полиција га је пронашла док се са дететом крио међу чамцима у смедеревској марини. Човек је лишен слободе.

Овакве вести нажалост нису реткост. Црна статистика гласи овако:

- Током претходне деценије у Србији су партнери и други мушки чланови породице убили најмање 350 жена. Од почетка ове године партнери или чланови породице убили су најмање 17 жена. Забележено је још 16 покушаја убиства. Осим борбе са пандемијом, ову годину обележио је и низ пријава за сексуално насиље у којима су осумњичени били познате личности, јавни функционери, професори и други, а у којима жртве нису у довољној мери добиле подршку институција, али ни стручне и опште јавности - упозоравају у Аутономном женском центру (АЖС).

Једна ствар ипак другачија је у односу на све претходне године. Како каже Ведрана Лацмановић из АЖС, црна статистика баш ове године бележи најмањи број убијених жена - до сада их је било 16, а током целе прошле године 26

- Најмањи је број убијених жена у односу на претходних 10 година. Не знамо да ли је то последица борбе са короном, у смислу да медији не могу да дођу до информација, а да је заправо број убијених жена већи. Не знамо колико жена умре од последица дугогодишњег трпљења насиља. И на крају, као трећи, и надамо се највероватнији разлог, можда је број жртава најмањи захваљујући Закону о спречавању насиља у породици. То значи брза и адекватна реакција, откривање, заустављање и санкционисање насилника. Само се тако спречава да читамо о новим убиствима жена - закључује Лацмановић.

Заклао жену док су деца спавала у суседној соби

Деца су, у већини убистава и покушаја убистава, директни сведоци насиља. Мали и немоћни стоје и гледају док њихов отац мучки убија њихову мајку. 

Такав је био и последњи случај у суботу, када је супружник дошао у дечји диспанзер у Лесковцу и избо жену по целом телу, док су са њом била два дечака. Жена је чудом спашена, јер су хирурзи рекли да такве ране скоро нису видели. Несрећна жена имала је убоде по целом телу, од главе до пете, укључујући груди и стомак.

D.Z. Leskovac
Д.З. Лесковац / Извор: Фото: Facebook/Printscreen

Разлог напада наводно је љубомора и посесивност, јер муж није могао да прихвати то што жена жели да га напусти. А комшије сведоче и да је годинама трпела насиље. Када жене преживе, насилници неретко казну служе код куће или буду осуђени на неколико година затвора, уз забрану приласка.

Језиво убиство догодило се почетком новембра, када је, како се сумња, Мурат П. (55) из Тутина убио самохрану мајку Мају Одаловић (35) из Краљева, па пресудио и себи у једној напуштеној кући у селу Врба. Како се сумња, он је Мају убио, па потом њено тело бацио у Ибар, где је њено тело нађено. Мајине комшије наводе да је живела у великом страху од Мурата, а да се чак плашила и са заспи сама.

Последњи пут је, како кажу, виђена у среду око 18 сати када јој је телефоном јављено да јој је завршена регистрација возила и технички преглед. Тада јој је, наводно, речено да доше до аутобуског стајалишта, одакле јој се губи стваки траг.

Претпоставља се да ју је осумњичени намамио да дође по ауто и одатле је одвезао пут Рибарића, убио, а тело бацио у реку. Подсећамо, у његовој кући и у ауту нађени су трагови крви.

Maja Odalović
Маја Одаловић / Извор: Фото: Друштвене мреже

На 10 година затвора недавно је у Вишем суду у Београду осуђен Бошко Спасић, који је 29. маја 2019. године у породичном стану на Врачару заклао супругу Јелену Спасић, док су у другој соби спавала њихова два сина. Након тога је себи пререзао вене, али је преживео.

Лекари који су стигли на лице места успели су да збрину мушкарца након чега су га одвезли у болницу где је провео наредних неколико дана. Током боравка у болничкој постељи, више пута су му постављана питања попут оних зашто није поштедео жену, на које није давао одговоре. Ћутао је и када су га из болнице преместили у притвор који му је одредио тужилац. Пред полицајцима је изустио само једну крајње узнемирујућу реченицу: "Једино ми је жао што сам ја преживео. Ни због чега другог".

Деци је остала доживотна траума.

Нов почетак није дочекала ни шездесетогодишња Десанка Мошић из Панчева. Спремала се да иде у Немачку, где ју је чекао нов живот. Бивши супруг избо ју је 12. јула 2019. године, док је чекала аутобус за Пожаревац. Преминула је у операционој сали.

Убио ју је пред тринаестогодишњим унуком и, нешто више од годину дана касније, правоснажно је осуђен на 30 година затвора.