Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕДНО ПИТАЊЕ И ДАЉЕ МУЧИ СВЕ Дечак убица је пуцао и у најбољег друга - ово су 10 кључних тачака масакра који је Србију завио у црно

03.06.2023. 08:22
Пише:
Србија Данас/Курир
Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Друштвене мреже

Месец дана од незапамћеног масакра у основној школи на Врачару. Ово су кључне тачке и питање које мучи све.

Дечак (13) кобног 3. маја, пре тачно месец дана завио је у црно породице својих другара из одељења у ОШ"Владислав Рибникар" на Врачару, али и читаву Србију и регион. Он је тог јутра кренуо у крвави пир у ком је убио осморо својих другара и чувара школе (51) и ранио шесторо међу којима је била и његова наставница историје. Нажалост, једна повређена девојчица није издржала и преминула је 12 дана после масакра.

Месец дана касније, утврђено је да се овај ученик дуго припремао за напад, да је имао списак мета, да је вежбао пуцање са оцем у стрељани и сам направио молотовљеве коктеле, да је знао да не може кривично да одговара јер нема 14 година, да није био жртва вршњачког насиља, али до сада нисмо добили одгвор на питање: "Зашто је то урадио"?

ВЛАДИМИР КЕЦМАНОВИЋ ПРВИ ПУТ ЈАВНО О МАСАКРУ НА ВРАЧАРУ Открио све о породичним односима: "Када се десило то убиство..."

ВЛАДИМИР КЕЦМАНОВИЋ ПРВИ ПУТ ЈАВНО О МАСАКРУ НА ВРАЧАРУ Открио све о породичним односима: "Када се десило то убиство..."

ДОНЕТА ОДЛУКА: Ево шта ће бити са оцем дечака-убице са Врачара

ДОНЕТА ОДЛУКА: Ево шта ће бити са оцем дечака-убице са Врачара

КЉУЧНИ СВЕДОК У СЛУЧАЈУ "РИБНИКАР"! Она би могла да открије праву позадину масакра на Врачару: "Живела је са њим у кући..."

КЉУЧНИ СВЕДОК У СЛУЧАЈУ "РИБНИКАР"! Она би могла да открије праву позадину масакра на Врачару: "Живела је са њим у кући..."

Помахнитао

- Узео је очеве пиштоље, направио молотовљеве коктеле и кренуо тог јутра у крвави поход. Све што му је било потребно ставио је у ранац и наоружан кренуо на час историје. Кад је ушао у школи јавио се чувару, али је он приметио нешто чудно код њега и покушао са њим да разговара како су то увек радили, међутим дечак се уплашио да ће му "покварити план" и запуцао. Усмртио је прво њега, па дежурне ученице петог разреда, а онда девојчицу која се случајно нашла у ходнику - подсећа извор и додаје:

Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Приватна архива

- Тада је ушао у одељење међу своје другаре и једном руком почео насумично да пуца из очевог пиштоља.

Дечак је после масакра сам изашао у двориште школе, спустио оружје, позвао полицију и рекао им шта је урадио.

- Једино што се појавило као мотив за масакр било је вршњачко насиље. Зато се све ово време проверавало да ли је дечак који је починио овај злочин било малтретиран од стране својих вршњака, али ове тврдње никада нису потврђене. Другари су испричали да су се стално са њим дружили, да је ишао са њима на рођендане, екскурзије и игралишта, а најближи људи њему да је ишао код другова из одељења и да су они долазили код њега. Из супротне смене пребацио се на полугодишту баш због другара, али и наставног програма. Остаје неразјашњено зашто је упуцао најбољег друга, омиљену наставницу и чувара, зашто су осим једног дечака, све остале жртве девојчице - каже извор.

- Након обављеног ванредног инспекцијског надзора у Огледној основној школи Владислав Рибникар, потврђена су сазнања Центра за социјални рад, Министарства просвете и Министарства за бригу о породици, да у овој школи није било вршњачког насиља у односу на овог ученика - наводи се у саопштењу Владе Србије.

Пуцао на најбољег друга

Колика је мистерија дечаков мотив говори и то да је један од рањене деце његов најбољи пријатељ, а да су се остали његови блиски другари једва спасили.

- Насиље би морало да се спречава у самом зачетку, али у случају овог дечака било је тешко приметити корене агресије и они нису сасечени никада. Било је тешко приметити јер смо навикли на школске примере масовних убица тог узраста, У свету су то повучена деца, самотњаци, они које пријатељи називају губитницима, али код њега то није било случај, он је био принц за своју околину, то је оно што нам отежава да икада схватимо шта се заправо десило - каже психолог др Зорица Мршовић:

- Једино што је друштво после овог масакра стекло је повећана емпатија и осетљивост према околини. Почели смо да се освешћујемо и свако доприноси из свог домена промени свести - додаје др Мршовић.

Нема одговорности

Такође, према речима адвоката Небојше Тешића, према закону који је на снази у Србији јасно је да дечак није кривично одговоран, међутим, велики посао чека психијатре на клиници у којој се налази:

- Они процењују дечаково душевно стање и раде се сва потребна вештачења, али ово ће свакако трајати више него што је то обично случај. Наши стручњаци се први пут сусрећу са оваквим случајем и процедуре су много опрезније и детаљније. Кад је у питању закон у овом случају је јасно да дечак не може кривично да одговора, колико год овај злочин био један од најтежих који је икада почињен код нас - рекао је адвокат Тешић.

Породица

Истог дана кад и дечак ухапшен је и његов отац чије је оружје користио. Како се сумња, он га је и научио да то оружје користи и водио га у стрељану.

Vladimir Kecmanović
Владимир Кецмановић / Извор: Фото: Printscreen

- Он се тренутно налази у притвору који му је јуче продужен, а сумњичи се за кривично дело Тешко дело против опште сигурности. Док је отац у Централном затвору, дечак се налази у једној психијатријској установи за децу где лекари врше вештачење које би једино могло да открије или укаже на мотив крвавог пира - каже извор.

Истрага се води и против дечакове мајке како би се утврдило да ли је у њеном, али и случају оца дошло до кривичног дела Занемаривање и злостављање малолетног детета.

Након што је мајка прошле недеље дала свој исказ у полицији, породица се обратила јавности по први пут.

- Тог 3. маја завладала је вечна тишина у којој неми од неизлечивог бола и туге свакодневно јецамо за сваким невино настрадалим дететом и за Драганом који је децу са толико љубави пазио. Дубоко и најискреније жалимо и упућујемо саучешће свакој породици због њеног губитка, а који је сваки и наш губитак. Вечно у тузи - написали су у поруци.