Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОРОДИЦА ПРЕГАЖЕНИХ ДЕЧАКА СКРХКАНА ОД БОЛА: "Само да наш Стефан отвори очи" - стравична несрећа на Карабурми

22.07.2021. 07:08
Пише:
Србија данас/Телеграф
Hitna pomoć
Хитна помоћ / Извор: Профимедиа

Стање млађег дечака, који има прелом бутне кости и који је на лечењу у клиници у Тиршовој, поправља се, док је његов старији брат и даље у коми

Лазару Галићу (38), који је у недељу 18. јула око 20 сати, у насељу Карабурма на пешачком прелазу цитроеном касара покосио рођену браћу Луку (5) и Стефана (10) и њиховог оца Михаила Балића (44) док их је обојицу држао за руку, јуче је одређен притвор до 30 дана.

ДЕТАЉИ ИЗ ЖИВОТА БАХАТОГ ВОЗАЧА СА КАРАБУРМЕ: Брат му погинуо под точковима аутобуса као дечак

ДЕТАЉИ ИЗ ЖИВОТА БАХАТОГ ВОЗАЧА СА КАРАБУРМЕ: Брат му погинуо под точковима аутобуса као дечак

СМРТ ГА ЈЕ УЧИНИЛА БЕСМРТНИМ: Никад објављена прича о Кнелетовим данима у Централном затвору (ФОТО)

СМРТ ГА ЈЕ УЧИНИЛА БЕСМРТНИМ: Никад објављена прича о Кнелетовим данима у Централном затвору (ФОТО)

СКАНДАЛ: Сарадник Вука Јеремића је бранилац члана криминалне групе Вељка Беливука који је пуштен на слободу

СКАНДАЛ: Сарадник Вука Јеремића је бранилац члана криминалне групе Вељка Беливука који је пуштен на слободу

Док је свирепи возач који је побегао с лица места и оставио на улици тешко повређену породицу јуче саслушаван, на месту несреће су се уз неутешног деку дечака, затекли и тужни родитељи повређене деце у ишчекивању вести о опоравку Стефана, који је од несреће у коми.

- Док Стефан не отвори очи, ми као да не живимо, не можемо ништа да говоримо. Нема нас - само је рекла неутешна мајка у сузама, објаснивши да ни она ни њен супруг ни свекар нису у стању да причају о ужасној несрећи, као ни о следу догађаја након ње.

Према речима очевидаца, Михаило Балић, иначе лекар Хитне помоћи, са синовима се враћао од свог оца и у тренутку када су прелазили улицу на обележеном пешачком прелазу појавио се цитроен који их је збрисао у брзини од око 100 км на сат обилазећи аутобус заустављен на стајалишту.

Стање млађег дечака, који има прелом бутне кости и који је на лечењу у клиници у Тиршовој, поправља се, док је његов старији брат и даље у коми пошто је у удесу задобио прелом лобање и излив крви, због којег није могућа операција.

Адвокат: Затвор, па трајно одузимање дозволе

Галићу за изазивање саобраћајне несреће прети казна затвора до осам година и одузимање возачке дозволе до три године, док му за непружање помоћи повређенима прети још три године затвора.

Београдски адвокат Бошко Журић каже да ће суд ценити околности конкретног случаја.

- Утврдиће се да ли је возио под дејством алкохола, о коликом прекорачењу брзине се ради и посебно ће се ценити осуђиваност окривљеног за саобраћајне прекршаје. Оно што је неприхватљиво је напуштање лица места после саобраћајне незгоде и остављање без помоћи повређених лица. Судови углавном за саобраћајне прекршаје изричу казне ближе законском минимуму, што је страшно - рекао је Журић.

Он се, каже, залаже за пооштравање казни, посебно када су страдања у саобраћајним несрећама у питању. За повратнике саветује ригорозне санкције.

policija
полиција / Извор: Србија Данас

- Залажем се да се повећање законског минимума казне јер се једино оштрим казнама може утицати на свест возача да поштују прописе. Вишеструким повратницима за тежа кривична дела у саобраћају би се морали знатно отежати услови за поновно управљање возилом. Оним возачима који су и раније изазивали незгоде са смртним исходом треба трајно одузети дозволу - изричит је Журић.

Несавесни возач с дебелим кривичним досијеом Лазар Галић, према сазнањима, по занимању је водоинсталатер који је радио највише по Карабурми, а што је шокантно, и раније је газио пешаке и више пута је осуђиван за различита кривична дела. Галић се на саслушању у Првом јавном тужилаштву јуче бранио ћутањем, а након тога му је одређен притвор до 30 дана због опасности од бекства. Њему се на терет стављају два кривична дела против безбедности јавног саобраћаја и непружање помоћи лицу повређеним у саобраћајној незгоди.

Тужилаштво је суду код предлога за притвор навело да је окривљени Галић побегао с лица места и да су га полицајци идентификовали на основу снимака с надзорних камера околних објеката и по опису очевидаца, што указује да постоји могућност да побегне.

- Окривљени нема пријављено пребивалиште на територији Републике Србије. Његово заведено пребивалиште је пасивизирано. Околности указују да у кратком временском периоду може да понови кривично дело будући да је више пута осуђиван, и то два пута због извршења истоврсног кривичног дела - наведено је.

Возачи наставили да дивљају

На месту несреће затекли су се језив призор јер се грубо кршење саобраћајних прописа наставило. На пуну линију на коловозу и пешачки прелаз на ком је покошен отац с два сина бахати возачи и даље не обраћају пажњу. За десетак минута приметили смо бар три сличне ситуације.

Становници тог краја згрожени кажу да су само пуком срећом до сада избегнуте многобројне трагедије.

- Ово није први пут да се на истој овој раскрсници дешавају језиви призори. Не разумем зашто се људима толико жури да морају да обилазе аутобус преко пуне линије и то на месту које није безбедно - истиче радница оближњег маркета.