Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕДОЦИ "НЕМИ", А РОК СВЕ БРЖЕ ИСТИЧЕ: Шта се дешава са случајем "КУЛ ЧИКА" из Петнице који је опијао и сликао малолетнице

10.11.2021. 12:37
Пише:
Србија Данас/Курир
Petnica
Петница / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Profimedia

Предавач и уредник Петничких свезака Бранислав Савић, којег је више полазница Истраживачке станице Петница у исповестима оптужило за сексуално узнемиравање, врло лако може да се извуче и избегне робију јер оштећене још увек размишљају да ли да сведоче.

Бранислав Савић, предавач Истраживачке станице Петница који је оптужен за сексуално узнемиравање и фотографисање малолетница. може да се извуче ако ниједна наводно оштећена ускоро не да исказ тужилаштву.

ЏОНИЋ ШОКИРАО ПОЛИЦИЈУ ИЗЈАВОМ: "Пиштољ знам да користим и у мраку"

ЏОНИЋ ШОКИРАО ПОЛИЦИЈУ ИЗЈАВОМ: "Пиштољ знам да користим и у мраку"

ШАРИЋЕВ СВЕДОК САРАДНИК СЕ ПОНОВО ИЗВУКАО: Још једном одложено суђење, овога пута адвокати "заказали"

ШАРИЋЕВ СВЕДОК САРАДНИК СЕ ПОНОВО ИЗВУКАО: Још једном одложено суђење, овога пута адвокати "заказали"

"КАКО ДА КАЖЕМО ДЕЦИ ДА ЈЕ НЕМА" Мук у школи у којој је Тијана предавала: Била је омиљена у колективу

"КАКО ДА КАЖЕМО ДЕЦИ ДА ЈЕ НЕМА" Мук у школи у којој је Тијана предавала: Била је омиљена у колективу

Предавач и уредник Петничких свезака Бранислав Савић, којег је више полазница Истраживачке станице Петница у исповестима оптужило за сексуално узнемиравање, врло лако може да се извуче и избегне робију јер оштећене још увек размишљају да ли да сведоче, те самим тим овај поступак и даље тапка у месту, и прети да застари!

Наиме, очекивало се још почетком септембра да ће бити готов предистражни поступак против осумњиченог за злостављање који је та дела, како су тврдиле оне, чинио од 2003. до 2014. године. Након завршеног предистражног поступка могло се знати да ли има основа да се против Савића, кога су звали "Кул чика из Петнице", води процес или не и има ли основа за подизање оптужнице и за које кривично дело.

Међутим, како се сазнаје из извора блиског овог случају, они нису ни на корак од покретања оптужнице јер жене које тврде да су биле његове жртве - ћуте.

- Исказ су дале две особе које су оштећене пре 20-так година, али оне нису довољне за покретање оптужнице. Потребно је да проговори нека од девојака која је оштећена после 2013. године. Оне још не желе да причају, размишљају да ли да сведоче или не. Оне су кључне за овај предмет и без њих оптужнице нема. Важно је да оне проговоре ускоро јер случај може да застари. То би значило да Савић може да се извуче без последица - рекао је извор и додао да је "једно је шта се зна, а друго оно што је доказиво".

Евентуална кривична дела која су Савић могла да се ставе на терет јесу сексуално узнемиравање или недозвољено снимање порнографског садржаја са малолетницама.

policija
полиција / Извор: Профимедиа/илустрација

Адвокат Југослав Тинтор каже да за сама кривична дела није запрећена велика затворска казна - до три године робије, и самим тим према одредбама Кривичног законика она и застаревају у неком временском периоду од пет година, а у неким случајевима 10 година:

- Како је толико времена прошло, наступа релативна застарелост кривичног гоњења и не може се гонити по протеку времена које Кривични законик прописује. То је кључни проблем у односу на она дела која су начињена пре 20 и више година. Сам Кривични законик каже да ако се одређена дела не процесуирају у тим роковима које закон налаже - трајно је искључено кривично гоњење због застарелости кривичног гоњења и то је завршена прича. За дела из 2013. године, уколико нема жртве која ће да посведочи о ономе што је доживела, не може да се креира случај без доказа, Ако жртве остану неме, ни поступање које је у оквирима кривичног гоњења неће имати резултат. Ако се поступак покрене што пре, наде да се Савић осуди има.

Адвокат Тинтор објаснио је када случај застарева.

- Оног трена када се покрене поступак, више не важе рокови релативне застарелости, него апсолутна застарелост која је дупло већа. То је цака. Дакле, ако нема покренутог поступка, примењују се рокови релативне застарелости, то је за кривична дела за која је прописана казна више од три године, на пример пет година. Ипак, ако покренете поступак, и предузмете неку радњу да се покреће поступак, ако неко да исказ - тада то не значи да је 2023. да случај пада у воду јер се тада због покренутог поступка примењује апсолутна застарелост кривичног гоњења која је 10 година. Зато је важно пријавити случај, покренути га, ако уопште се жели да се правда задовољи - објаснио је он.

То би значило да две жртве које су проговориле о наводном злостављају које се десило пре 20-так година нису кључне за случај јер је њима наступила релативна застарелост, и оне могу бити сведоци.