Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА РАЗОРЕНА ТУГОМ: Потресне сцене на сахранама жртава масовних убица - читава држава завијена у црно (ФОТО/ВИДЕО)

06.05.2023. 12:16
Пише:
Србија Данас
Sahrane
Сахране / Извор: Фото: Србија Данас

За два дана у Србији убијено је 17 људи. Њих деветоро страдало је у походу дечака убице у школи у Београду, док је Урош Блажић усмртио осморо људи код Младеновца.

Сахране 10 жртава из два масакра који су се током два дана догодили у Србији биће одржане данас. У Београду ће на вечни починак бити испраћено четворо ђака и чувар школе које је у крвавом походу у ОШ "Владислав Рибникар" убио дечак Коста Кецмановић (13), док ће у Малом Орашју бити сахрањена петорица другова које је масакру код Младеновца убио Урош Блажић (21). У овом блогу уживо пратићемо најважније данашње вести о ова два незапамћена злочина.

15:40
Сахрана девојчице А.Д. (14) на Новом бежанијском гробљу, која је убијена у школи на Врачару

На Новом бежанијском гробљу у Београду породица и пријатељи данас сахрањују девојчицу А.Д. (14), која је убијена у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару.

Њени пријатељи носе беле балоне, а девојчица је испраћена уз звуке виолине. У једном тренутку другари су пустили да бели балони одлете у небо.

 

15:00
Одржано опело у Малом Орашју

Одржано је опело у Малом Орашју на сахрани петоро другара који су убијени у крвавом пиру у Младеновцу, за који је осумњичен У.Б. (21).

Опело је држало 15 свештеника.

- Када пишемо живот, требамо да га напишемо са велико Ж. Живот почињемо са рађањем и тај живот живимо са оним са којима смо изабрали да будемо, са Господом који нас грли, као што родитељи грле чедо своје. Из тог загрљаја нико не може никог да отме. Господ не да да из тог загрљаја изађемо, ми не умиремо, бол не можемо смирити, али знамо да је овде тек зарез и њима и нама - прочитао је говор свештеник па додао:

Праштајте, никада не пуштајте једни друге из загрљаја, нека је вечни покој деци нашој. Бог да им прости

 

14:37
Ана Станић на сахрани М.А.

К. К. (13), ученик Основне школе "Владислав Рибникар" у Београду убио је у среду осморо деце и радника обезбеђења те школе, а повредио још шест ђака и наставницу. Једна од жртава била је и девојчица М. А. (13) чија сахрана се одржава на Новом гробљу. Међу окупљенима је и Ану Станић, чији син иде у основну школу у којој се догодио масакр, а фотографије можете погледати ОВДЕ.  

14:35
Најтужнија слика Србије

 Мало Орашје на вечни починак испраћа  петоро настрадале деце  које је у крвавом походу у четвртак монструозно убио Урош Божић (21) на игралишту недалеко од центра села. Опело настрадалима одржано је у Цркви Светог апостола Ватроломеја. Поворка стотине пријатеља, другара упутила се ка сеоском гробљу на којем ће мали анђели бити сахрањени.

Слика са сахране у Малом Орашју потресла је многе, наиме пет ковчега поређани су један поред другог, а породице настрадалих су потпуно сломљене од бола. Потресну фотографију можете погледати ОВДЕ.  

14:30
Херојски отпор девојчице која је убијена у школи на Врачару

Девојчица Е.К. (14), ћерка одбојкаша и тренера Драгана Кобиљског, која је страдала када је дечак (13) кобног 3. маја усмртио осам вршњака и чувара ОШ "Владислав Рибникар", сахрањена је данас на Централном гробљу.

Монах Иларион на сахрани је држао опело и говор, а том приликом рекао је да је тог кобног дана ова девојчица иступила храбро пред дечака-убицу и на тај начин спасила животе многе деце. Више о томе прочитајте ОВДЕ

14:25
Поворка, тужни призори у Малом Орашју

У порту цркве прво је дошла породица М. М. носећи његову велику фотографију где је у плавом оделу.

Крст је носио младић у црнини који је једва ходао, а онда су два свештеника предводила тужну поворку.

Сандук је носило осам мушкараца који су имали завезане беле пешкире око руке.

Његова породица и пријатељи окупили су се око његовог ковчега, чекајући да следећа породица која је изгубила свог члана положи његово тело поред М. М. који је пре месец и по дана напунио 18 година.

На ковчег су ставили његову урамљену фотографију и венац да белим калама и црвеним ружама.

У порту цркве дошла је и породица Н.М., која је унела његов ковчег. Његов крст носио је његов старији рођени брат који је кобне вечери био с њим, али је избегао метак помахниталог У. Б.

Породице ова два момка једни другима међусобно изјављују саучешће и не могу да стоје на ногама.

У порту цркве унет је и трећи ковчег са телом А. М. ког су донели пријатељи и родбина у црним мајицама и са зеленим пешкирима око руку.

13:30
Дошло пет свештеника из околних села у Мало Орашје

Пет свештеника из околних села дошли су како би свако од њих изашао из породичног дома убијених младића и тужном поворком, сандуком, предвођен породицом и пријатељима доставили тело покојника у порти цркве.

Malo Orašje
Мало Орашје / Извор: Фото: Србија Данас

 

13:20
Ученици и другари убијених младића у Малом Орашју скупљају се у сузама

Ученици и другари убијених младића скупљају се у дворишту школе која се налази до локалне цркве. Обучени у црну одећу плачу и једни другима бришу сузе и грле се. Окупили су се и младићи једног локалног фудбалског клупа како би дошли да одају почаст жртвама.

- Један од убијених је тренирао са нама фудбал. Ово је нешто што нико није могао ни да замисли. Они су се само дружили, уживали и неко је њихов смех прекинуо. Болесни гад! - каже један од дечака, док један дека који гази већ девету деценију проклиње убицу.

- Одакле му храброст и помисао да он неком треба да пресуди. Црко дабогда! Семе му се затрло боље да је мене убио, а не њих који нису ни почели да живе - рекао је он.

13:02
Велики број мештана испред цркве у Малом Орашју

Испред локалне цркве полако се окупља велики број мештана, а у порти цркве све је спремно за опело - свеће, цвеће, барјаци.

Црквена звона почела су да непрестано да звоне.

13:00
Потресан говор породице Драгана Влаховића

Чланови породице су одржали говор на Драгановој сахрани.

- Дошао је дан на који нико није био спреман. Драган је за родбину увек био Мита, а за остале чика Драган. Ведар, насмејан, створен за шалу, највише је волео децу, а своју није имао... Највише је био срећан кад је добио унуке од сестара. Ђаке је дочекивао и испраћао сваки дан. Као породица имамо непроцењиве успомене, али смо поносни што је имао толику љубав према деци. Био је несебичан великог срца. Нека му је вечна слава и хвала - рекао је један од чланова породице, док је други наставио:

- Наш непрежаљени драги син ујак, брат породица.... Био је неко кога сам увек позвао кад сам дошао у Београд, био је нешто посебно... Сада је показао поред доброте и људскости и храброст где је раширио крила мислећи да ће сакупити зло олово не слутећи да ће тим крилима пригрлити малишане. Трагедију није успео да спречи. 

12:54
Потресне сцене на сахрани Е.К.

Кецмановића који је у Основној школи ''Владислав Рибникар'' убио осморо својих вршњака и мушкарца из обезбеђења.

Отац недужно страдале девојчице, бивши одбојкаш Драган, све време саучешће прима држећи у руци плишану играчку медведа, коју не испушта

12:35
Детету позлило на сахрани Е.К.

На Централном гробљу у току сахране Е. К. која је убијена у масакру на Врачару десила се страшна сцена.

Једном детету је позлило, а возило Хитне помоћи је одмах одвезло несрећно дете.

 

Centralno groblje
Централно гробље / Извор: Фото: Србија Данас
12:30
Завршено опело Драгану Влаховићу

Lešće
Лешће / Извор: Фото: Србија Данас

 

12:20
Мишко Ражнатовић на сахрани Драгана

Међу онима који су дошли да одају пошту Влаховићу налази се и најпознатији кошаркашки менаџер Мишко Ражнатовић, више о томе прочитајте ОВДЕ.

12:15
Кошаркаш Душко Савановић дошао да испрати Драгана

Велики број грађана и ученика се окупио да се поздрави од херојски настрадалог чувара школе  "Владислав Рибникар".

Међу њима је прослављени српски кошаркаш Душко Савановић, који је познавао Драгана Влаховића будући да Савановићева ћерка иде у школу "Владислав Рибникар".  

Košarkaš
Кошаркаш / Извор: Фото: Србија Данас

12:00
Сахрана чувара Драгана Влаховића

На гробљу Лешће у Београду у 12 часова почиње сахрана чувара Драгана Влаховића.

Велики број грађана и ученика се окупио да се поздрави од херојски настрадалог чувара школе  "Владислав Рибникар".

 

Lešće
Лешће / Извор: Фото: Србија Данас
11:50
Срцепарајући призор на сахрани мале К.М.

Родитељи К.М девојчице коју је у крвавом пиру ликвидирао Коста Кецмановић у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару испратили су је на вечни починак на Новом гробљу уз потресну поруку

11:40
Потресан опроштај свештеника од девојчице К.М.

- Испраћамо цвет младости, пупољак који се није ни родио. Обраћам се као свештеник, али и родитељ, тешко бих пронашао неку реч која би утешила породицу. К.М. није ни проживела живот, да бисмо говорили о њеном животу, она је тек пупољак. Требало би данас само плакати и ћутати, али не смемо ћутати пред злом - обратио се свештеник ожалошћеној породици и грађанима.

- Немојте се плашити суза, треба да плачемо према овом невином створењу које није ни крочило у живот. Треба да знамо где је проблем у нашем друштву и да проблем постоји - рекао је кроз сузе свештеник.

11:30
Сахрањена малолетна К.М.

На Новом гробљу у 11.30 сахрањена је девојчица К.М. која је једна од жртви Косте Кецмановића (13).

Велики број чланова породица, наставника и пријатеља окупило се данас да испрати малолетну девојчицу на вечни починак

10:50
Данас би славила 12. рођендан

Међу трагично настрадалом децом је и девојчица А. Б. (11), која би данас славила свој 12. рођендан. Она је тог јутра била са другарицом дежурна у холу школе. Након што је са врата убио Драгана Влаховића, хицем из пиштоља пуцао је на њих две. Сахрана А.Б. је у понедељак на Новом гробљу. 

10:00
Отворена књига жалости

У 10 часова је отворена књига жалости и већ се формирао ред грађана који су дошли да се упишу.

09:30
Потресне сцене испред школе

Грађани од раног јутра долазе испред ОШ "Владислав Рибникар", пале свеће и остављају цвеће. Најпотреснија сцена могла се видети јутрос када је трогодишња девојчица дошла с мајком да оду пошту настрадалој деци. У улици мук и тишину, прекине је по неки јецај...

Škola
Школа / Извор: Фото: Србија Данас

Сахране у Београду и Малом Орашју

На београдским гробљима сутра данас ће на вечни починак бити испраћени ученици А.Д, Е.К, М.А, К.М. и Драган Влаховић. Урош Блажић је убио у Малом Орашју Марка М. (18), Александара М. (18), Н. М. (15), Лазара М. (20) и Немању С. (21) који су се окупили како би прославили то што је Марко постао ујак. Како наводе мештани Малог Орашја, сахрана петорице другова биће одржана у 14 часова. 

Убица упорно понављао једну реч, открио и мотив!

Убица из Младеновца је приликом хапшења упорно понављао једну реч. То је на конференцији за медије открио Александар Вучић. За ноћашњи напад председник Србије је рекао да је био "терористички", а да је мотив масакра било - омаловажавање. Тако је бар полицији открио сам Блажић-

Вучић најавио нове мере: Примамо нових 1.200 полицајца

- У наредних шест месеци примићемо 1.200 нових полицајаца. Да проводе време у школи, да поред обезбеђења буду увек у школи. Тако ћемо за 80 одсто смањити вршњачко насиље у школи - рекао је председник Србије Александар Вучић у обраћају у Председништву.

Тродневна жалост у Србији

У Србији је у току тродневна жалост коју је Влада Републике Србије прогласила због трагедије која се догодила у Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару када је ученик Коста Кецмановић (13) убио девет особа, од којих осам ученика, а ранио седам - шест ђака и наставницу историје.