clear sky
11°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SRBIJA RAZORENA TUGOM: Potresne scene na sahranama žrtava masovnih ubica - čitava država zavijena u crno (FOTO/VIDEO)

06.05.2023. 12:16
Piše:
Srbija Danas
Sahrane
Sahrane / Izvor: Foto: Srbija Danas

Za dva dana u Srbiji ubijeno je 17 ljudi. Njih devetoro stradalo je u pohodu dečaka ubice u školi u Beogradu, dok je Uroš Blažić usmrtio osmoro ljudi kod Mladenovca.

Sahrane 10 žrtava iz dva masakra koji su se tokom dva dana dogodili u Srbiji biće održane danas. U Beogradu će na večni počinak biti ispraćeno četvoro đaka i čuvar škole koje je u krvavom pohodu u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio dečak Kosta Kecmanović (13), dok će u Malom Orašju biti sahranjena petorica drugova koje je masakru kod Mladenovca ubio Uroš Blažić (21). U ovom blogu uživo pratićemo najvažnije današnje vesti o ova dva nezapamćena zločina.

15:40
Sahrana devojčice A.D. (14) na Novom bežanijskom groblju, koja je ubijena u školi na Vračaru

Na Novom bežanijskom groblju u Beogradu porodica i prijatelji danas sahranjuju devojčicu A.D. (14), koja je ubijena u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Njeni prijatelji nose bele balone, a devojčica je ispraćena uz zvuke violine. U jednom trenutku drugari su pustili da beli baloni odlete u nebo.

 

15:00
Održano opelo u Malom Orašju

Održano je opelo u Malom Orašju na sahrani petoro drugara koji su ubijeni u krvavom piru u Mladenovcu, za koji je osumnjičen U.B. (21).

Opelo je držalo 15 sveštenika.

- Kada pišemo život, trebamo da ga napišemo sa veliko Ž. Život počinjemo sa rađanjem i taj život živimo sa onim sa kojima smo izabrali da budemo, sa Gospodom koji nas grli, kao što roditelji grle čedo svoje. Iz tog zagrljaja niko ne može nikog da otme. Gospod ne da da iz tog zagrljaja izađemo, mi ne umiremo, bol ne možemo smiriti, ali znamo da je ovde tek zarez i njima i nama - pročitao je govor sveštenik pa dodao:

Praštajte, nikada ne puštajte jedni druge iz zagrljaja, neka je večni pokoj deci našoj. Bog da im prosti

 

14:37
Ana Stanić na sahrani M.A.

K. K. (13), učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu ubio je u sredu osmoro dece i radnika obezbeđenja te škole, a povredio još šest đaka i nastavnicu. Jedna od žrtava bila je i devojčica M. A. (13) čija sahrana se održava na Novom groblju. Među okupljenima je i Anu Stanić, čiji sin ide u osnovnu školu u kojoj se dogodio masakr, a fotografije možete pogledati OVDE.  

14:35
Najtužnija slika Srbije

 Malo Orašje na večni počinak ispraća  petoro nastradale dece  koje je u krvavom pohodu u četvrtak monstruozno ubio Uroš Božić (21) na igralištu nedaleko od centra sela. Opelo nastradalima održano je u Crkvi Svetog apostola Vatrolomeja. Povorka stotine prijatelja, drugara uputila se ka seoskom groblju na kojem će mali anđeli biti sahranjeni.

Slika sa sahrane u Malom Orašju potresla je mnoge, naime pet kovčega poređani su jedan pored drugog, a porodice nastradalih su potpuno slomljene od bola. Potresnu fotografiju možete pogledati OVDE.  

14:30
Herojski otpor devojčice koja je ubijena u školi na Vračaru

Devojčica E.K. (14), ćerka odbojkaša i trenera Dragana Kobiljskog, koja je stradala kada je dečak (13) kobnog 3. maja usmrtio osam vršnjaka i čuvara OŠ "Vladislav Ribnikar", sahranjena je danas na Centralnom groblju.

Monah Ilarion na sahrani je držao opelo i govor, a tom prilikom rekao je da je tog kobnog dana ova devojčica istupila hrabro pred dečaka-ubicu i na taj način spasila živote mnoge dece. Više o tome pročitajte OVDE

14:25
Povorka, tužni prizori u Malom Orašju

U portu crkve prvo je došla porodica M. M. noseći njegovu veliku fotografiju gde je u plavom odelu.

Krst je nosio mladić u crnini koji je jedva hodao, a onda su dva sveštenika predvodila tužnu povorku.

Sanduk je nosilo osam muškaraca koji su imali zavezane bele peškire oko ruke.

Njegova porodica i prijatelji okupili su se oko njegovog kovčega, čekajući da sledeća porodica koja je izgubila svog člana položi njegovo telo pored M. M. koji je pre mesec i po dana napunio 18 godina.

Na kovčeg su stavili njegovu uramljenu fotografiju i venac da belim kalama i crvenim ružama.

U portu crkve došla je i porodica N.M., koja je unela njegov kovčeg. Njegov krst nosio je njegov stariji rođeni brat koji je kobne večeri bio s njim, ali je izbegao metak pomahnitalog U. B.

Porodice ova dva momka jedni drugima međusobno izjavljuju saučešće i ne mogu da stoje na nogama.

U portu crkve unet je i treći kovčeg sa telom A. M. kog su doneli prijatelji i rodbina u crnim majicama i sa zelenim peškirima oko ruku.

13:30
Došlo pet sveštenika iz okolnih sela u Malo Orašje

Pet sveštenika iz okolnih sela došli su kako bi svako od njih izašao iz porodičnog doma ubijenih mladića i tužnom povorkom, sandukom, predvođen porodicom i prijateljima dostavili telo pokojnika u porti crkve.

Malo Orašje
Malo Orašje / Izvor: Foto: Srbija Danas

 

13:20
Učenici i drugari ubijenih mladića u Malom Orašju skupljaju se u suzama

Učenici i drugari ubijenih mladića skupljaju se u dvorištu škole koja se nalazi do lokalne crkve. Obučeni u crnu odeću plaču i jedni drugima brišu suze i grle se. Okupili su se i mladići jednog lokalnog fudbalskog klupa kako bi došli da odaju počast žrtvama.

- Jedan od ubijenih je trenirao sa nama fudbal. Ovo je nešto što niko nije mogao ni da zamisli. Oni su se samo družili, uživali i neko je njihov smeh prekinuo. Bolesni gad! - kaže jedan od dečaka, dok jedan deka koji gazi već devetu deceniju proklinje ubicu.

- Odakle mu hrabrost i pomisao da on nekom treba da presudi. Crko dabogda! Seme mu se zatrlo bolje da je mene ubio, a ne njih koji nisu ni počeli da žive - rekao je on.

13:02
Veliki broj meštana ispred crkve u Malom Orašju

Ispred lokalne crkve polako se okuplja veliki broj meštana, a u porti crkve sve je spremno za opelo - sveće, cveće, barjaci.

Crkvena zvona počela su da neprestano da zvone.

13:00
Potresan govor porodice Dragana Vlahovića

Članovi porodice su održali govor na Draganovoj sahrani.

- Došao je dan na koji niko nije bio spreman. Dragan je za rodbinu uvek bio Mita, a za ostale čika Dragan. Vedar, nasmejan, stvoren za šalu, najviše je voleo decu, a svoju nije imao... Najviše je bio srećan kad je dobio unuke od sestara. Đake je dočekivao i ispraćao svaki dan. Kao porodica imamo neprocenjive uspomene, ali smo ponosni što je imao toliku ljubav prema deci. Bio je nesebičan velikog srca. Neka mu je večna slava i hvala - rekao je jedan od članova porodice, dok je drugi nastavio:

- Naš neprežaljeni dragi sin ujak, brat porodica.... Bio je neko koga sam uvek pozvao kad sam došao u Beograd, bio je nešto posebno... Sada je pokazao pored dobrote i ljudskosti i hrabrost gde je raširio krila misleći da će sakupiti zlo olovo ne sluteći da će tim krilima prigrliti mališane. Tragediju nije uspeo da spreči. 

12:54
Potresne scene na sahrani E.K.

Kecmanovića koji je u Osnovnoj školi ''Vladislav Ribnikar'' ubio osmoro svojih vršnjaka i muškarca iz obezbeđenja.

Otac nedužno stradale devojčice, bivši odbojkaš Dragan, sve vreme saučešće prima držeći u ruci plišanu igračku medveda, koju ne ispušta

12:35
Detetu pozlilo na sahrani E.K.

Na Centralnom groblju u toku sahrane E. K. koja je ubijena u masakru na Vračaru desila se strašna scena.

Jednom detetu je pozlilo, a vozilo Hitne pomoći je odmah odvezlo nesrećno dete.

 

Centralno groblje
Centralno groblje / Izvor: Foto: Srbija Danas
12:30
Završeno opelo Draganu Vlahoviću

Lešće
Lešće / Izvor: Foto: Srbija Danas

 

12:20
Miško Ražnatović na sahrani Dragana

Među onima koji su došli da odaju poštu Vlahoviću nalazi se i najpoznatiji košarkaški menadžer Miško Ražnatović, više o tome pročitajte OVDE.

12:15
Košarkaš Duško Savanović došao da isprati Dragana

Veliki broj građana i učenika se okupio da se pozdravi od herojski nastradalog čuvara škole  "Vladislav Ribnikar".

Među njima je proslavljeni srpski košarkaš Duško Savanović, koji je poznavao Dragana Vlahovića budući da Savanovićeva ćerka ide u školu "Vladislav Ribnikar".  

Košarkaš
Košarkaš / Izvor: Foto: Srbija Danas

12:00
Sahrana čuvara Dragana Vlahovića

Na groblju Lešće u Beogradu u 12 časova počinje sahrana čuvara Dragana Vlahovića.

Veliki broj građana i učenika se okupio da se pozdravi od herojski nastradalog čuvara škole  "Vladislav Ribnikar".

 

Lešće
Lešće / Izvor: Foto: Srbija Danas
11:50
Srceparajući prizor na sahrani male K.M.

Roditelji K.M devojčice koju je u krvavom piru likvidirao Kosta Kecmanović u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ispratili su je na večni počinak na Novom groblju uz potresnu poruku

11:40
Potresan oproštaj sveštenika od devojčice K.M.

- Ispraćamo cvet mladosti, pupoljak koji se nije ni rodio. Obraćam se kao sveštenik, ali i roditelj, teško bih pronašao neku reč koja bi utešila porodicu. K.M. nije ni proživela život, da bismo govorili o njenom životu, ona je tek pupoljak. Trebalo bi danas samo plakati i ćutati, ali ne smemo ćutati pred zlom - obratio se sveštenik ožalošćenoj porodici i građanima.

- Nemojte se plašiti suza, treba da plačemo prema ovom nevinom stvorenju koje nije ni kročilo u život. Treba da znamo gde je problem u našem društvu i da problem postoji - rekao je kroz suze sveštenik.

11:30
Sahranjena maloletna K.M.

Na Novom groblju u 11.30 sahranjena je devojčica K.M. koja je jedna od žrtvi Koste Kecmanovića (13).

Veliki broj članova porodica, nastavnika i prijatelja okupilo se danas da isprati maloletnu devojčicu na večni počinak

10:50
Danas bi slavila 12. rođendan

Među tragično nastradalom decom je i devojčica A. B. (11), koja bi danas slavila svoj 12. rođendan. Ona je tog jutra bila sa drugaricom dežurna u holu škole. Nakon što je sa vrata ubio Dragana Vlahovića, hicem iz pištolja pucao je na njih dve. Sahrana A.B. je u ponedeljak na Novom groblju. 

10:00
Otvorena knjiga žalosti

U 10 časova je otvorena knjiga žalosti i već se formirao red građana koji su došli da se upišu.

09:30
Potresne scene ispred škole

Građani od ranog jutra dolaze ispred OŠ "Vladislav Ribnikar", pale sveće i ostavljaju cveće. Najpotresnija scena mogla se videti jutros kada je trogodišnja devojčica došla s majkom da odu poštu nastradaloj deci. U ulici muk i tišinu, prekine je po neki jecaj...

Škola
Škola / Izvor: Foto: Srbija Danas

Sahrane u Beogradu i Malom Orašju

Na beogradskim grobljima sutra danas će na večni počinak biti ispraćeni učenici A.D, E.K, M.A, K.M. i Dragan Vlahović. Uroš Blažić je ubio u Malom Orašju Marka M. (18), Aleksandara M. (18), N. M. (15), Lazara M. (20) i Nemanju S. (21) koji su se okupili kako bi proslavili to što je Marko postao ujak. Kako navode meštani Malog Orašja, sahrana petorice drugova biće održana u 14 časova. 

Ubica uporno ponavljao jednu reč, otkrio i motiv!

Ubica iz Mladenovca je prilikom hapšenja uporno ponavljao jednu reč. To je na konferenciji za medije otkrio Aleksandar Vučić. Za noćašnji napad predsednik Srbije je rekao da je bio "teroristički", a da je motiv masakra bilo - omalovažavanje. Tako je bar policiji otkrio sam Blažić-

Vučić najavio nove mere: Primamo novih 1.200 policajca

- U narednih šest meseci primićemo 1.200 novih policajaca. Da provode vreme u školi, da pored obezbeđenja budu uvek u školi. Tako ćemo za 80 odsto smanjiti vršnjačko nasilje u školi - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćaju u Predsedništvu.

Trodnevna žalost u Srbiji

U Srbiji je u toku trodnevna žalost koju je Vlada Republike Srbije proglasila zbog tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je učenik Kosta Kecmanović (13) ubio devet osoba, od kojih osam učenika, a ranio sedam - šest đaka i nastavnicu istorije.