Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОСЛАО НИКАД СНАЖНИЈУ ПОРУКУ: Нећемо дозволити нови погром Срба, спремни смо да спроведемо наше мере (ФОТО/ВИДЕО)

20.09.2021. 18:04 18:59
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Printscreen

Председник Вучић обратио се нацији поводом напете ситуације на прелазима на северу Косова и Метохије

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности из зграде Председништва Републике поводом тешке кризе на северу Косова и Метохије.

"УСКОРО ЋУ ОБАВЕСТИТИ ЈАВНОСТ О СВЕМУ ШТО СЕ ДЕШАВА НА СЕВЕРУ ПОКРАЈИНЕ " Огласио се Вучић након разговора са Лајчаком (ФОТО)

"УСКОРО ЋУ ОБАВЕСТИТИ ЈАВНОСТ О СВЕМУ ШТО СЕ ДЕШАВА НА СЕВЕРУ ПОКРАЈИНЕ " Огласио се Вучић након разговора са Лајчаком (ФОТО)

ХИТНА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ! Вучић позвао све шефове специјалних јединица Војске Србије

ХИТНА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ! Вучић позвао све шефове специјалних јединица Војске Србије

СРБИ СЕ СИЛОМ НЕ МОГУ ЗАПЛАШИТИ: На Јарињу се поносно вијори наша застава, Росу беспомоћно гледа (ВИДЕО)

СРБИ СЕ СИЛОМ НЕ МОГУ ЗАПЛАШИТИ: На Јарињу се поносно вијори наша застава, Росу беспомоћно гледа (ВИДЕО)

Питања новинара
О инструкцијама Запада и односу према Србији

- Немам сазнања да је неко давао инструкције Приштини данас. Ми смо браниоци истине, и ако треба да кажемо нешто Западу ми ћемо им рећи, али нећемо их третирати као непријатеље, ми смо њихови пријатељи, али увек тражимо истину. Сви они који су признали Косово не желе са Србијом ексалацију, али не желе да Србија тамо постоји. Неки су пажљиви, рационални, попут Ангеле Меркел, а неки нису - казао је председник.

О наставку дијалога са Приштином 

- Србија увек мора да буде спремна да разговора. Смисао дијалога у овом тренутку не видим. Албанска страна не поштује договоре и тумачи споразуме по свом слободном нахођењу - рекао је Вучић.

- Ми имамо ослонац пре свега у онима који заговарају међународно јавно право, као и у истини. Ако Бриселски споразум више не постоји, јер неће да га спроводе у дело, онда нека нас о томе обавесте. Тај одговор ћемо морати да добијемо веома брзо, јер наше стрпљење није безгранично, 3076 дана нас вуку све за нос, и ћутимо и трпимо све због мира, е време је да нам кажете, постоји ли Бриселски споразум. Ако не постоји за другу страну, онда неће да постоји ни за нас - истакао је Вучић.

О разговору са Брамерцом и Лајчаком, нападима опозиције

- Имао сам коректан разговор са Брамерцом. Једна од тема била је да укинемо тајност оптужница између Србије и Босне и Херцеговине. То би додатно допринело помирењу Бошњака и Срба пре свега - рекао је Вучић и додао да је још на Бледу причао са Лајчаком и још тада му је рекао да ће бити притисака и напада на Косову и Метохији. 

- Сваки частан човек зна у каквој смо тешкој ситуацији, не од данас, не чак ни од 2008. године када је проглашена независност Косова, а када ја нисам био на власти, него они. Могу само да кажем да им ништа српско није важно. Сувише имам брига да бих им име изговарао, они ће хиљаду разлога да нађу да окриве Србе, а ја презирем такве људе, и најсрећнији сам што и они мене презиру, то најбоље говори о свему - рекао је председник Вучић.

О продужењу рока за таблице

- Безброј пута смо покретали питање око аутомобилских таблица. Ја сам ту једини који сам у томе. Ја сам присутан све време, од 2012. године сам у томе, не постоји нико ко је у дијалогу присутан ту девет година. Ми упозоравамо представнике ЕУ о овоме. Суштина је да је све то извучено из Бриселског споразума, они извуку оно што им се допада, а оно што је суштина и срж не раде, а то је реализација ЗСО. Нама остаје да се боримо, као што смо то радили све ово време, рачунајући да ће бити оформљена Заједница српских општина, али они газе и само газе и понављају неће бити нове Републике Српске, а зашто то раде, па зато што се то свиђа једном од њихових ментора - казао је Вучић и истакао да је поносан на српски народ на Косову и Метохији.

Обраћање председника Вучића

Председник је на почетку обраћања казао да се још синоћ знало да Приштина планира покрете на север покрајине КиМ и подсетио да је то један од најбруталнијих упада са дугим цевима и више од 350 припадника оружаних снага.

- Имали смо два споразума из 2011. и други из 2016. године. То су споразуми о слободи кретања. Ради се о такозваним КС таблицама којима је продужавана употреба. За све то време, основна обавеза Приштине је била формирање Заједница српских општина. Проблем је настао када су јутрос наишле таблице са српским регистрацијама, они су почели да скидају те таблице. А то нигде не пише, ни у једном документу. Решили су да све то проведу кроз силу, цео дан су на прелазима спроводили силу. Ми 2013. потписујемо Бриселски споразум. Рећи ћу вам детаљно шта све није испуњено.

- Приштина је на последњем дијалогу рекла да неће да разговара ни о чему осим о несталима, а када је дошло до тог питања, рекли су да неће да разговарају док је на челу Комисије Вељко Одаловић - казао је Вучић и додао да њима не одговара да се оформи Заједница српских општина. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

- Не занима их, него Срби морају да ћуте. Нећу више никоме да ћутим, сваки дан ћу народу да говорим шта раде и како крше све прописе - рекао је Вучић.

- Договорили смо да се формира регионална полиција Север - са 96 одсто Срба. Али ЗСО предлаже командира, а ЗСО не постоји! Ми осам година не можемо да формирамо директорат полиције зато што не постоји ЗСО. Против мене се последњих десет дана води хајка у региону. Нећу више да ћутим. Све ћу народу да кажем - наводи председник.

Председник је казао како је данас извршен најбруталнији напад са 350 до зуба наоружаних припадника полиције. 

- Баш брига неког у свету и Европи за Србина и да ли ће да стави таблу испред дворишта кућа на продају, зато што они неће да поштују Бриселски споразум. Бришу десетине хиљада Срба из бирачких спискова, зато што им одговара тако, ниједно правило где су Срби не важи као што важи у осталим деловима - рекао је председник.

Вучић је затим истакао да много тачака Бриселског споразума Приштина није испоштовала, попут признавања диплома, споразума о енергетици, споразум о званичним посетама, о манастиру Дечани...

- Кад год им се не свиди нечија изјава, одлуче само нема уласка на Косово и Метохију. Свакога дана газе нешто из споразума. Бескрајно сам сит прича о позивима обема страна, а шта је то Србија урадила, пта смо то згрешили, чиме смо их угрозили, која је то ствар коју смо ми урадили против њих, осим што ћете ми рећи да их не поштујемо као државу. Немају шта да ми кажу - истакао је Вучић.

Председник је још једном нагласио да неће дозволити поновни погром српског народа, и позвао је све да мало смање стопу лицемерја и двоструких стандарда. 

- Сутра ћемо да разговарамо о нашим мерама, и надам се да нећемо бити приморани да спроводимо наше мере. Молим све међународне факторе да их позову да се цивилизовано понашају, јер ми ћемо у супротном морати да бранимо нашу земљу. Не заборавите, њихов план је био да се данас све ово деси, да се ми после свега ми лепо договоримо, мало скидају наше таблице, мало искључе струју, па се ми онда договоримо. Немојте ми тражити да дајем сагласност на тако нешто и да се некоме додворавам - казао је Вучић.

Нереди на прелазима на северу Косова и Метохије

Подсетимо, специјалне јединице такозване Косовске полиције Росу распоређене су јутрос на два административна прелаза прелаза са централном Србијом, Јарињу и Брњаку.

Припадници специјалне јединице Росу су јутрос стигли на два прелаза на северу Косова и Метохије са око 20 возила, од чега више од 10 блиндираних.

Нешто касније, Срби са севера КиМ блокирали су путеве ка Јарињу и Брњаку са око 300 аутомобила.

Председник Вучић је раније данас разговарао са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком о тешкој кризи на Косову и Метохији.

Председник Србије Александар Вучић заказао је за сутра у 10 часова хитну седницу Савета за националну безбедност.