Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБИСТИНИЛЕ СЕ ПРЕДСЕДНИКОВЕ РЕЧИ: У Рудној глави почела изградња индустријског погона као што је Вучић обећао! (ВИДЕО)

16.04.2021. 18:42
Пише:
Србија Данас/Информер
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа/илустрација

За житеље села Рудна Глава али и остале у Општини Мајанпек рекло би се да долазе бољи дани

Најаве председника Републике Србије Александра Вучића, приликом недавног боравка у овом селу које је одабрао за имунизацију против коронавируса, да ће држава покушати да доведе потенцијалне инвеститоре како би се овај део Источне Србије оживео, почеле су да се обистињују.

ХРОНИЧНИ УМОР НИЈЕ НИМАЛО БЕЗАЗЛЕН: Како да га се решите и који су главни узроци

ХРОНИЧНИ УМОР НИЈЕ НИМАЛО БЕЗАЗЛЕН: Како да га се решите и који су главни узроци

СКАНДАЛОЗАН УДАР НА НАШУ ЗЕМЉУ! Хаг пријављује Србију Савету безбедности УН, очекује се обраћање Вучића!

СКАНДАЛОЗАН УДАР НА НАШУ ЗЕМЉУ! Хаг пријављује Србију Савету безбедности УН, очекује се обраћање Вучића!

ПЕНЗИОНЕРЕ ОЧЕКУЈЕ ЛЕПА ВЕСТ! Кркобабић: Постигнута је сагласност о неопходности корекције "ШВАЈЦАРСКЕ ФОРМУЛЕ"

ПЕНЗИОНЕРЕ ОЧЕКУЈЕ ЛЕПА ВЕСТ! Кркобабић: Постигнута је сагласност о неопходности корекције "ШВАЈЦАРСКЕ ФОРМУЛЕ"

Оно на шта су неки са неповерењем гледали , сва је прилика да ће од Видовдана заживети у овом делу Општине Мајданпек. Погон Компаније ,,Јумко,, из Врања биће ипак нов и саграђен у центру Рудне Главе и како је председник Вучић најавио, прилику да посао добије имаће око стотину жена из овог краја.

Након што је директор Компаније из Врања ,Бранислав Трајковић одмах посетио Рудну Главу и са представницима Месне заједнице и локалне самоуправе Мајданпек обавио разговоре око предузимања даљих корака на реализацији отварања фабрике и проналажења најбољег решења за будућу локалцију, од првобитне замисли да то буде већ изграђен објекат у приватном власништву једног мештанина, се одустало.

Због свих неопходних законских процедура које морају да се испоштују и да се испрате како би фабрика могла да буде у функцији, сагледавајући све расположиве могућности, дошло се ипак до најбољег решења. Да се крене са изградњом и подизањем новог објекта по свим прописаним стандардима. Одлучено је да то буде на површини која за то одговара у близини центру села , која је у власништву државе а дата на коришћење Месној заједници Рудна Глава.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Тренуто су започети земљани радови за постављање темеља будуће фабрике које изводи Мајданпечко Предузеће за путеве и грађевинско земљиште. Све остало биће поверено Компанија ,,Yumko,,iz Врања а будући производни објекат како је предвиђено биће укупне површине 900 метара квадратних - каже Станимир Балановић , председник Савета Месне заједнице Рудна Глава.

Председник Вучић је своје обећање испунио, на нама остаје да сада све то и реализујемо уз поштовање свих прописа и помоћ надлежних институција. Врло озбиљно смо схватили и већ кренули са радовима на градњи новог објекта и надања су за сада да ћемо успети да га завшимо до Видовдана како је и најављено.

Расписан је и конкурс и свакодневно се примају пријаве заинтересованих радница. Надамо се да ћемо већ после 20. априла знати сходно стручној спреми тачно ко испуњава предвиђене услове по конкурсу , истиче Балановић и напомиње да ће у погон Компаније "Јумка" у Врање отићи десетак новопримљених радница на обуку шивења које ће своје стечено знања пренети касније на остале запослене.

Отварање мини погона "Јумка" из Врања у Рудној Глави биће од великог значаја за житеље не само овог села, већ и читаве Општине јер ће се отварањем нових радних места и упошљавањем радника коначно покренути живот у овом делу Источне Србије који је полако почео да одумире.

- Надамо се да се на овоме неће стати и да ће бити још неких инвеститора који ће пожелети да улажу у овај крај. Ово је крај вредних људи , који желе да раде. Привлачење нових инвестиција је једини начин да се нешто учини и спречи одлив становништва који је последњих година итекако био приметан  - истиче Станимир Балановић.

А да ће жене пре свих из Рудне Главе али и осталих околних места поред својих редовних обавеза који изискују послови на селу, заменити радом за машинама, показало је велико инересовање и одушевељење јер ће за понеке од њих ово бити прво стечено радно искуство.

- Хвала председнику Вучићу на овоме. У првом тренутку нисам могла да поверујем да ће се ово остварити заиста, међутим сада је већ све извесније да ће од Видовдана "Јумко" из Врања доћи код нас у Рудну Главу и омогућити нам да се запослимо - говори задовољна мештанка овог села која је дуго без посла и која припрема неопходну документацију како би се пријавила на конкурс. 

За отварање Фабрике у којој би посао добиле махом жене, мештани Рудне Главе у разговору са председником Републике, Александром Вучићем , указали су да је доста њих остало без посла затварањем Златаре Мајданпек у чијим производним погонима су радиле дуги низ година. Убрзо се у овом крају затворила и Фабрика бакарних цеви која је након приватизације прешла у руке Руског власника , па се тако живот у читавој Општини свео само на Рудник бакра Мајданпек.

Ekonomija
Економија / Извор: Србија Данас

То је и основни разлог што је много људи пре свега младих кренула да одлази у друга места у потрази за запослењем. Овај потез председника Вучића вратио је житељима ове Општине веру, да ће се живот коначно покренти са мртве тачке и кренути набоље.

Наравно ово повлачи и друге погодности а сигурно је једна, решавање горућег проблема са путном инфраструктуром. Обећања постоје да ће држава помоћи и у изградњи локалних и некатегорисаних путева али и у реконструкцији магистралних путева у овом делу Србије.