Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ДАНАШЊИ ДАН ОДИГРАЛА СЕ ДРАМА У ВИЛИ МИР: Шта се све на Видовдан пре 20 година дешавало у породици Милошевић?

28.06.2021. 08:13
Пише:
Србија Данас
Slobodan Milošević
Слободан Милошевић / Извор: Профимедиа

Тог дана Марко је урлао на сав глас, нико није могао да га обузда

Он каже да зна да је тата молио да се сваке вечери скупљају испред капије затвора, онда неће моћи да га одведу, навела је Мира Марковић у књизи

СНАГА СРПСКЕ ВОЈСКЕ БИЋЕ ДЕМОНСТРИРАНА И НА ВИДОВДАН: Председник Вучић данас у Крагујевцу на приказу наоружања

СНАГА СРПСКЕ ВОЈСКЕ БИЋЕ ДЕМОНСТРИРАНА И НА ВИДОВДАН: Председник Вучић данас у Крагујевцу на приказу наоружања

ПРОШЛО ЈЕ 30 ГОДИНА ОД ЧУВЕНОГ СЛОБИНОГ ГОВОРА НА ГАЗИМЕСТАНУ: Његовим речима које и дан данас ОДЗВАЊАЈУ је клицало преко милион људи (ВИДЕО)

ПРОШЛО ЈЕ 30 ГОДИНА ОД ЧУВЕНОГ СЛОБИНОГ ГОВОРА НА ГАЗИМЕСТАНУ: Његовим речима које и дан данас ОДЗВАЊАЈУ је клицало преко милион људи (ВИДЕО)

МАРИЈУ МИЛОШЕВИЋ АДВОКАТ НАВУКАО НА ТАНАК ЛЕД! Слобина ћерка ПРЕВАРЕНА - тужила гинеколога па тражила 800.000 евра, ево због чега!

МАРИЈУ МИЛОШЕВИЋ АДВОКАТ НАВУКАО НА ТАНАК ЛЕД! Слобина ћерка ПРЕВАРЕНА - тужила гинеколога па тражила 800.000 евра, ево због чега!

Мира Марковић, супруга некадашњег председника Југославије Слободана Милошевића, у аутобиографској књизи до детаља је описала како су изгледали дан и ноћ тог 28. јуна 2001. кад је њен покојни супруг одведен у Хаг, ко је све био с њом тада у вили "Мир", ко је издао Милошевића и како су вест примила њихова деца Марија и Марко.

Марковићева наводи да је тог дана, са снајком Милицом и унуком Марком, била код супруга у затвору. По изласку, јављено јој је да је усвојена Уставна повеља по којој нико из Србије не може за било какав преступ да буде изручен да му се суди ван земље. Али...

- Само што сам ушла у кућу, јавио ми се официр Државне безбедности који је био и мој возач. Рекао ми је овако: "Оно чега се плашите сада се догађа". Схватила сам. Било је десет до шест. Јурнула сам у собу код Милице, код Боре Дракуловића. Знам да сам им рекла: "Трчите у затвор".

vila-mir
вила-мир / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Онај официр је већ долазио по мене. Звала сам Живадина Јовановића. Држао је митинг у центру града. Рекла сам му да одмах прекине и да иде пред затвор. Нешто се нећкао, али сам га узбуђена преклињала. Нашла сам и Дачића. Ваљда је и он био на том митингу. Молила сам га да одмах иду сви пред затвор. Кад сам сама тамо стигла, било је много света. Углавном радикали и из ЈУЛ. Касније су стигли и из СПС, али мањи број. Нисам знала шта се догађа. Да ли је сад још у затвору или... више није. Хиљаде телефонских разговора. Сви зову све. Моле, прете, информишу се. Ја седим у колима као одузета. Не знам шта чекам. Ту су адвокати. Они су збуњени. Чуде се, како би било шта лоше било могуће, па управо је повеља, која онемогућава екстрадицију, данас донесена. Неко од њих говори нешто, већина ћути - навела је Марковићева у књизи "Било је то овако" и додала:

- Богољуб Бјелица покушава да зове Павковића. Он се наивно нада да Павковић може да заустави несрећу, чак ако је и у току. Ноћ је, увелико. Ја сам непомична у колима. Скаменила сам се и скупила сам се у грудву леда. Милица улази и седа поред мене. После ми је рекла да сам са Слободаном причала, да сам му говорила као да је ту. Нисам плакала, нисам дрхтала, само сам га звала, само сам шапатом разговарала са њим. У неко време, касно, и свет се већ разилазио, неко је рекао да треба да идем кући. Да ли су га одвели кроз неки други излаз па нисмо видели... или је још, можда, ту. До резиденције се не сећам пута. Милица је у колима. Тамо, у вили "Мир", већ је било нешто света. Ћутимо, ћутимо, а онда Жика Игић каже: "Па зашто јој не кажете да је већ у Хагу. Управо је стигао". Ја сам и даље скамењена.

Додаје да се онда телефоном јавио њен син Марко Милошевић, који је за све оптужио СПС.

- Неко је укључио спикерфон на свом мобилном телефону. Марко каже да је СПС издао Слободана. Да су могли да га спасу. Он каже да зна да је тата молио да се сваке вечери скупљају испред капије затвора, да не трже митинге по Краљеву и Обреновцу и по центру града, већ да буду у Бачванској, испред затвора, онда неће моћи да га одведу. Али они нису хтели и Марко каже да зна да нису хтели. Марко каже да неки нису хтели намерно и да су то били људи из руководства. Да су то учинили из чисте зависти и пусте жеље да неко од њих буде "калиф уместо калифа". Марко је груб, огорчен, не бира речи. Живадин Јовановић црвен, ужасно црвен у лицу, гледа у сто, као да се Марко обраћа само њему, као да се то само на њега односи. Марко и не зна ко је све у соби, колико нас има. Али ја гледам у Живадина који изгледа као кривац.