Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ДИРЕКТНО ИЗ СОЧИЈА ПОСЛЕ САСТАНКА СА ПУТИНОМ: "Председник Русије је за мене имао чак 90 питања" (ФОТО/ВИДЕО)

25.11.2021. 12:14
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: ТВ Пинк/Принтсцреен

Сусрет у Сочију, 19. по реду званични састанак двојице председника.

Пратите из минута у минут састанак председника Србије Александра Вучића и руског председника Владимира Путина у Сочију. Главна тема састанка била је цена гаса. Било је разговора и о ситуацији на Западном Балкану.

ВУЧИЋ ЧОВЕК ОД РЕЧИ: У Будимпешти најавио мере за подстицај рађања, два месеца касније представио важне одлуке

ВУЧИЋ ЧОВЕК ОД РЕЧИ: У Будимпешти најавио мере за подстицај рађања, два месеца касније представио важне одлуке

ВИ СТЕ КОЛОНЕ БИВШЕГ РЕЖИМА! Бошко Обрадовић вратио Ђиласа на фабричка подешавања, споменуо и тзв. "екологе" (ВИДЕО)

ВИ СТЕ КОЛОНЕ БИВШЕГ РЕЖИМА! Бошко Обрадовић вратио Ђиласа на фабричка подешавања, споменуо и тзв. "екологе" (ВИДЕО)

ХРВАТИМА ЈЕ НАША ДРЖАВА ОПСЕСИЈА: Посветили емисију Србији - на државној телевизији расправљали о војној моћи наше земље

ХРВАТИМА ЈЕ НАША ДРЖАВА ОПСЕСИЈА: Посветили емисију Србији - на државној телевизији расправљали о војној моћи наше земље

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Обраћање председника после састанка са Путином

- Нама ће цена гаса остати иста. Добили смо гипкост и флексибилност за коју сам посебно молио председника Путина. Када сам то саопштио, Бајатовић је буквално скакао од среће. Нисам само с њим разговарао, већ је Путин разговорао са свим важним људима и ми смо успели у овим разговорима. Поставили смо одређене елементе. Елементи о којима смо већ разговарали, да ће и после шест дугим и хладних месеци, да ћемо имати изузетну цену гаса и повећање обима. 

- Путин ми је рекао: "Александре, решење ће бити добро", а и после 6 месеци, чини ми се, да ћемо имати изузетну цену и повећање обима, али и флексибилност.

"АЛЕКСАНДРЕ, БИЋЕ ДОБРО" После ових Путинових речи, Србија може да одахне!

"АЛЕКСАНДРЕ, БИЋЕ ДОБРО" После ових Путинових речи, Србија може да одахне!

- Ми очекујемо неколико важних ствари, неколико важних догађаја, на којима ћемо заједно учествовати. Веома важна ствар - разговарали смо о енергетској безбедности. Недостаје 70 милијарди кубних метара гаса у Европи. Ово је за нас као спас, нећемо имати проблема ни са струјом, ни са гасом, рекао је председник Вучић.

Енергетска безбедност била је једна од тема и проценат је да Европи недостаје 70 милијарди кубних метара гаса, али Србија неће имати проблема са грејањем и свеукупним снабдевањем.

Вучић је открио да је цену гаса предложио он, а да ју је Путин прихватио.

- Био је више него фер! Капа доле и велико хвала. Ја сам већ рекао да, да сам на његовом месту, не знам да ли бих прихватио овакав предлог. За гушу смо се хватали од нервозе, а сада је све другачије - каже Вучић.

ДОБИЛИ СМО НЕВЕРОВАТНУ ЦЕНУ ОД 270 ДОЛАРА! Вучић из Сочија: Бајатовић је скакао од среће!

ДОБИЛИ СМО НЕВЕРОВАТНУ ЦЕНУ ОД 270 ДОЛАРА! Вучић из Сочија: Бајатовић је скакао од среће!

- Путин је имао чак 90 питања за мене, ја сам за њега имао 10 тачака. Разговарали смо о Косову и Метохији и ситуацији у региону - истакао је председник Вучић.

- Пажљиво, детаљно и темељно смо разговарали. Разговарали смо о железницама, БГ возу и његовој комплементарној изградњи са метроом, разговарали смо о радио фармацији, о војно-техничкој сарадњи - каже председник.

Замолио је Путина, додаје, да се убрза реализација одређених договора, посебно допремање тзв. корнета (лансирне рампе) у Србију.

Путин: Наћи ћемо прихватљиво решење за гас за Србију

Председник Русије Владимир Путин рекао је данас, на почетку сусрета са председником Србије Александром Вучићем у Сочију, да ће Москва и Београд пронаћи прихватљиво решење за услове новог уговора о испорукама гаса Србији.

- Мислим да ћемо се договорити, наложићемо одговарајућим телима да посао доведу до краја. Наћи ћемо такво решење које би било прихватљиво за наше српске партнере - рекао је Путин.

Путин је пожелео Вучићу успех на изборима у Србији у априлу следеће године.

- Желим да вам изразим захвалност на пажњи коју посвећујете развоју руско-српских односа. Надам се да ће гласачи у Србији то такође ценити - истакао је Путин, јавља РИА новости.

Путин је рекао да Русија очекује да премијерка Србије Ана Брнабић посети Москву у децембру.

- Развијамо односе између влада двеју земаља. Очекујемо да ће ваша премијерка доћи у Москву у децембру - рекао је Путин Вучићу, пренео је Tass.

Руски председник је истакао да позиција Русије по питању Косова и Метохије не зависи од текуће политицке конјунктуре и да се нада да ће бити пронађено решење које ће задовољити интересе свих.

- Знате да је наша позиција принципијелна. Подржавамо вашу позицију о решењу косовског питања и надам се да ће се на крају пронаћи решење које ће задовољити интересе свих људи који тамо живе - поручио је Путин.

Vučić i Putin
Вучић и Путин / Извор: Фото: Реутерс

Руски председник је рекао да се односи две земље развијају у свим правцима упркос пандемији корона вируса.

- Пред нама је обиље питања која треба да размотримо. Ипак, упркос изазовима које је донела пандемије, везе две земље не само да су одржане, већ су се развиле у свим правцима - истакао је Путин.

Говорећи о трговини, Путин је рекао да ће Москва и Београд до краја 2021. године не само превазићи пад трговинске размене проузрокован пандемијом, већ ће повећати обим међусобне размене.

- Ако смо у 2020. години, пандемијској години, имали пад трговине, онда је ове године раст већ преко 20 одсто, у само девет месеци ове године. То значи да ћемо не само превазићи рецесију из 2020. године, већ ћемо такође повећати обим трговине - поручио је руски председник.

Указао је на развој сарадње у војној сфери.

Подсетио је да две земље редовно одржавају вежбе, развијају интеракцију на линији структура власти, министарстава одбране и генералштаба.

Према Путиновој оцени, "то је, несумњиво на добробит обе земље".

Вучић: Односи Србије и Русије на највишем историјском нивоу

Односи Србије и Русије су на највишем нивоу у историји, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић током сусрета са руским председником Владимиром Путином у Сочију.

- Верујем да су односи Србије и Русије на највишем нивоу у историји - изјавио је Вучић, а преноси руска агенција ТАС С.

Председник Србије је нагласио и да је сарадња две земље у војно-техничкој сфери на највишем нивоу, и да се званични Београд нада новим споразумима.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Александар Вучић и Владимир Путин / Извор: Реутерс

- Да, наша војно-техничка сарадња је на највишем нивоу. Захвални смо вам на лепим поклонима које смо добили. Мислим да ћемо имати нове споразуме у разним сферама - поручио је Вучић.

Председник Србије је, такође, изразио саучешће руском председнику због фаталне несреће у руднику угља у руској области Кузбас у којој је страдало најмање 11 људи.

- Примите моје саучешће поводом трагедије у Кузбасу. Изражавам моје саучешће вама и породицама погинулих - изјавио је Вучић.

Став путина о Косову јасан

Русија увек подржава Београд у решавању питања Косова, изјавио је руски председник Владимир Путин.

- Што се тиче наших напора и заједничких корака на међународној сцени, па и око решавања косовског питања, знате да је наш став принципијелан. Не подлеже актуелној политичкој конјунктури - рекао је Путин током разговора са председником Србије Александром Вучићем у Сочију.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

- Подржавамо ваш став о косовском питању - нагласио је Путин.

Председник Русије изразио је наду да ће се ситуација на крају развити тако да одговара интересима свих људи који живе у региону.

Вучић изео јасну жељу пред Путином

Председник Србије Александар Вучић одмах после руковања са Владимиром Путином изнео посебну жељу.

- И даље вас очекујемо у Храму Светог Саве - поручио је председник Србије Александар Вучић током сусрета са Путином.

Вучић веома задовољан после састанка са Путином

Како сазнаје из делегације у Сочију, председник Вучић веома је задовољан састанком са председником Руске Федерације Владимиром Путином

Према сазнањима, председник Вучић је после састанка, на путу до сале за ручак, рекао да је веома срећан и задовољан.  

Руски председник објавио охрабрујуће вести

Москва и Београд наћи ће прихватљиво решење за услове новог уговора за испоруку гаса, изјавио је руски председник Владимир Путин на састанку са српским колегом Александром Вучићем.

Мислим да ћемо се договорити, поверићемо привредним субјектима да одговарајући рад доведу до краја. Наћи ћемо такво решење, које ће бити прихватљиво за наше српске партнере - рекао је Путин на почетку састанка са српским председником у резиденцији Бочаров ручеј у Сочију.

Вучић спремио посебне дарове за Путина

Председник Србије Александар Вучић поклониће руском председнику Владимиру Путину сребрну посуду и комплет књига.

Подсетимо, у Сочију је почео састанак двојице лидера. Главна тема сусрета је цена гаса. Биће рећи и о ситуацији на Западном Балкану.

 После тет-а-тет састанка двојице председника предвиђен је ручак. Сусрет у Сочију, 19. по реду званични састанак двојице председника.

Састали се Вучић и Путин

Председник Србије Александар Вучић и председник Русије Владимир Путин састали су се данас у Сочију након чега се огласио на свом Инстаграм профилу председник Вучић.

- Сваки сусрет са председником Руске Федерације Владимиром Путином је од изузетног значаја за нашу земљу. Тêте-à-тêте састанак председника Републике Србије Александра Вучића са председником Руске Федерације Владимиром Путином у Сочију - написао је председник Србије у опису.

- Важни разговори са председником Руске Федерације Владимиром Путином у Сочију - написао је председник у опису фотографије.

Српска делегација кренула ка резиденцији Владимира Путина

Делегација Србије на челу са Александром Вучићем кренула је ка резиденцији Владимира Путина на тет-а-тет састанак двојице председника.

Да је реч о изузетно важном сусрету за Србију, председник Вучић нагласио је више пута, истичући као најважнију тему разговора будући дугорочни уговор са Русијом о испоруци гаса, не кријући да ће молити Путина за најповољнију цену тог енергента, јер од ње зависи и даљи привредни развој Србије.

Вучић је сам најавио да су то питања од кључног значаја о којима це разговарати са руским председником, којег ће, како је рекао, обавестити и о свему што се дешава у разговорима о КиМ, као и о целокупној ситуацији на Западном Балкану. 

Агенда

После тет-а-тет састанка двојице председника предвиђен је ручак.

Сусрет у Сочију, 19. по реду званични састанак двојице председника.

Како је највљено из Председништва Србије, састанак почиње у 13 сати по лаокалном времену односно у 11 по нашем.

Вучић и Путин

Да је реч о изузетно важном сусрету за Србију, председник Вучић нагласио је више пута, истичући као највазнију тему разговора будући дугорочни уговор са Русијом о испоруци гаса, не кријући да ће молити Путина за најповољнију цену тог енергента, јер од ње зависи и даљи привредни развој Србије.

- То је питање за целу нашу земљу, јер нам од тога зависи долазак инвеститора, да ли ћемо имати струју и резерве - рекао је Вучић уочи одласка у Русију.

Сусрет у Сочију, 19. по реду званични састанак двојице председника долази у тренутку бројних изазова који су пред Србијом - појачаних притисака са запада "упакованих" у критике о владавини права, положају медија, стању екологије, те ћутања међународне заједнице на потезе Приштине, али и компликовања ситуације у региону.

Вучић је сам најавио да су то питања од кљуцног знацаја о којима це разговарати са руским председником, којег ће, како је рекао, обавестити и о свему што се дешава у разговорима о КиМ, као и о целокупној ситуацији на Западном Балкану.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Александар Вучић и Владимир Путин / Извор: Фото: СД/илустрација

- За нас су интересантна питања из региона, али сасвим сигурно је да ћу од Путина моћи да чујем како он види ситуацију у Европи и Азији и у свету, и како ми, како мала земља да нађемо најбољу позицију у турбулентном свету и заштитимо своје интересе - рекао је Вучић.

Та питања и Кремљ види као централна у разговору двојице лидера.

Јуче је, наиме, и портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да ће Путин у Сочију разговарати са Вучићем о "сарадњи две земље на обострану корист", што ће, како је оценио, бити "веома важни разговори са савезником и пријатељем Русије".

Вучић је најавио да ће након разговора са Путином српску јавност моћи да обавести о свим новим договорима на пољу економије и у другим областима. 

"Србија лојалан партнер Русији, може да очекује повољну цену гаса"

О значају данашњег састанка у Сочију и очекивањима од састанка председника Александра Вучића са руским председником Владимиром Путином за РТС говорио је аналитичар Драгомир Анђелковић који очекује да ће Русија значајно изаћи у сусрет Србији када је реч о цени гаса.

Србија тренутно плаћа 270 долара за 1.000 метара кубних, што је једна од најнижих цена гаса у Европи, али актуелни уговор истиче за Нову годину. Аналитичар Драгомир Анђелковић очекује да ће нам Русија значајно изаћи у сурет са ценом гаса, јер то није само корпорацијска, већ и геополитичка одлука, а Србија се показала као лојалан партнер Русије.

- До сада смо плаћали 270 долара за 1.000 кубних метара. Берзанске цене су између 1.000 и 1.200. Молдавија је добила 475, а ја верујем да ћемо добити и нижу цену, јер је Србија лојалан партнер Русији. Очекујем да ћемо добити цену између оне коју сада плаћамо и цене коју је добила Молдавија. Она ће свакако бити већа од постојеће, али верујем да ће се Вучић вратити са добром ценом - рекао је за РТС Анђелковић.

Све теме од Косова до ЕУ биле су теме разговора и у претходним сусретима и биће и убудуће, али је питање цене и снабдевања гасом оно што ће бити у фокусу данашњих разговора у Сочију. 

- Ништа вам не значи повољна цена ако немате гаса. Ми смо удвостручили потрошњу гаса, а и у наредном периоду ће та потрошња расти 50-60 одсто и треба сада уговорити и те количине гаса - рекао је Анђелковић.