Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАВРШЕНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА: Председнику Србије додељен орден манастира Светог Прохора Пчињског (ФОТО/ВИДЕО)

13.06.2021. 12:11 13:31
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić, Pčinjski
Александар Вучић, Пчињски / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/будуцностсрбијеав

Председник Србије Александар Вучић присуствује данас свечаној академији поводом обележавања 950 година манастира Светог Прохора Пчињског.

Архијерејску литургију од 9.00 служио је патријарх Порфирије, док је свечана академија почела у подне.

Свечаност би требало да буде прилика да председнику Србије буде додељен орден Епархије врањске Преподобни Прохор Пчињски.

УСТОЛИЧЕЊЕ МИТРОПОЛИТА ЈОАНИКИЈА БИЋЕ НА ЦЕТИЊУ: Откривен и датум, присуствоваће патријарх Порфирије

УСТОЛИЧЕЊЕ МИТРОПОЛИТА ЈОАНИКИЈА БИЋЕ НА ЦЕТИЊУ: Откривен и датум, присуствоваће патријарх Порфирије

СЛИО СЕ НАРОД ВЕРНИ НА ПРОСЛАВУ: Почела литургија у манастиру Прохор Пчињски

СЛИО СЕ НАРОД ВЕРНИ НА ПРОСЛАВУ: Почела литургија у манастиру Прохор Пчињски

Хоспитализован епископ шабачки Лаврентије: Од јуче се налази на Војномедицинској академији

Хоспитализован епископ шабачки Лаврентије: Од јуче се налази на Војномедицинској академији

12:38
Обраћање председника Србије накод доделе ордена

Председник Србије обратио се окупљенима након урученог ордена.

- Ваша светости, поштовани министри, братство манастира, драги гости, велика ми је част и хвала вам на овом ордену, ја нисам неко, рекао сам то патријарху Порфирију, нисам неко ко иначе жуди за наградама, али ми много значи овај орден, јер ми се чини да када заједно расту држава и црква да је тада најбоље и нашим грађанима. Никада толико нисмо заједно урадили за нашу цркву, за наше манастире, али знам да то није довољно. Морамо да радимо још више и да будемо још успешнији. Драг ми је овај орден, јер сам ја једини председник у историји Србије који је добио и орден светог Саве - поручио је у уводном обраћању председник.

- Хвала вам на овом величанственом ордену, он је сада само обавеза више! - рекао је Вучић.

- Девет и по векова су за нас обавеза и одговорност, обавеза опстанка и обавеза да и у наредних девет и по векова живимо и опстанемо. Да овом крају обезбедимо опстанак, да покренемо погоне, да Бујановачка Бања буде место где ће се окупљати млади људи, да се запосле, да могу да виде будућност за себе и за своју децу. Овде живи диван народ, људи који воле државу - рекао је Вучић.

- Због овог ордена, добио сам обавезу више, за мене је важно и да вам кажем да упркос тешким временима и силним притисцима, од стране албанских политичара, упркос њиховим претњама, колико сутра идем у Брисел и предводићу нашу делегацију - рекао је Вучић.

- Обећавам да ћемо се борити за Србију, да ћемо бити слуге само свога народа и своје државе. Борићемо се не тако што ћемо да им претимо, већ чврстином, одговорним ставом, хоћемо да побеђујемо, новим фабрикама, већим пензијама, бољом економијом, да будемо убедљиво бољи од свих других, и то нико не може да нам забрани - рекао је председник.

Председник се на крају захвалио патријарху и свим окупљенима, становницима Врања поручио да остану на својим огњиштима.

- Хвала вам још једанпут на величанственом ордену, урадићемо много тога, и за крај; Јединство српског народа нам је потребније неко икада, бићемо много снажнији него што смо икада били, хвала вам. Живела Србија! - рекао је председник на крају обраћања.

12:34
Председнику Србије додељен је орден

Председнику Вучићу уручен је орден Епархије врањске Преподобни Прохор Пчињски.

 

12:10
Почела је свечана академија

У манастиру Прохор Пчињски почела је свечана академија.

Академија је почела интонирањем химне Србије "Боже правде".

Председник Србије Александар Вучић присуствује свечаној академији поводом обележавања 950 година манастира Светог Прохора Пчињског, на којој ће му како је најављено из епархије бити уручен орден.

Прослави јубилеја манастира присуствују и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, министри у Влади Србије Небојша Стефановић, Томислав Момировић, Татјана Матић, Маја Поповић, Никола Селаковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петрар Петковић.

Патријарх Порфирије поручио је да је молитва Христова његовом оцу позив на јединство и то не на било какво јединство, не на јединствено у идеологијама овога света, не на јединства која нас деле од других, него на јединство управо у Христу.

 

11:50
На путу за манастир Прохор Пчињски

На путу за манастир, председник и његова делегација, посетили су винарију "Алексић" из Врања.

- На путу до манастира Прохор Пчињски, по ко зна који пут сам посетио фантастичну винарију "@aleksic_vina" u Врању и досађивао нашим домаћинима. Онако узгред, уз дивну питу од коприве пробали смо и млади барикирани шардоне, бели совињон и тамјанику. Честитам породици Алексић на свему што су до сада урадили и желим им успех у будућности - пише у објави на Инстаграм налогу председника Вучића.

 

Протокол свечане академије у манастиру Прохор Пчињски

У оквиру свечаног обележавања биће одржана и свечана акдемија којој ће присуствовати председник Србије Александар Вучић, који је и покровитељ прославе, а портпарол Епархије врањске свештеник Далибор Јовић, раније је казао за Танјуг да би свечаност требало да буде прилика и да председнику Србије буде додељен орден Епархије врањске "Преподобни Прохор Пчињски".

Prohor Pčinjski
Прохор Пчињски / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Литургија поводом обележавања 950 година од оснивања манастира Прохор Пчињски и 700 година од упокојења краља Милутина, који га је у 14. веку обновио, коју служи патријарх Порфирије, почела је данас око 9 сати у том манастиру. Више о томе ОВДЕ.

Prohor Pčinjski
Прохор Пчињски / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Централна прослава великог јубилеја која је требало да буде обележена 2020. године, одлуком Организационог одбора СПЦ, како наводе у епархији врањској, одложена је за 2021. годину због пандемије коронавируса.