Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БРАВО НАРОДЕ: Овако је Србија данас одала почаст убијеном руском амбасадору! (ФОТО)

21.12.2016. 13:36 15:07
Пише:
Србија Данас
Andrej Karlov
Андреј Карлов / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

На стотине људи одаје почаст настрадалом амбасадору Русије испред амбасаде Русије

Више стотина људи из Србије и региона, стрпљиво чека испред Амбасаде Русије у Београду како би одали почаст мучки убијеном руском амбасадору Андреју Карлову.

Грађани су мало пре 11 часова почели да се окупљају и полажу цвеће и пале свећа изражавајући солидарност са братским руским народом због бруталног убиства у Анкари, а потом мирно чекају у реду како би се уписали у Књигу жалости која је је тим поводом јуче отворена у амбасади Руске Федерације у Београду.

У Књигу жалости данас се, поред многих представника дипломатског кора, уписала и председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

БЕСТИДНИ АМЕРИЧКИ НОВИНАР РАЗБЕСНЕО ЈАВНОСТ: Убиство руског амбасадора је требало да се ДЕСИ РАНИЈЕ

Maja Gojković se upisuje u knjigu žalost
Маја Гојковић се уписује у књигу жалост / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- У име Народне скупштине Републике Србије и лично име изјављујем искрено и дубоко сауцешће поводом бруталног убиства амбасадора Андреја Карлова Руској Федерацији и грађанима ваше државе. Рад и мисија амбасадора посвећена је миру и разумевању народа и држава. Зато је овај терористички акт напад на све цивилизацијске вредности нашег света. Одговор и борба против тероризма мора бити јака, солидарна, уједињена и заједничка - написала је председница парламента.

У књигу жалости уписао се и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

- Дубоко нас је потресла вест о мучком убиству нашег колеге Андреја Карлова, амбасадора Русије у Анакари. Овај злочин карактеришемо као гнусни акт тероризма, а невина жртва је човек који је читав радни век провео бавећи се стварањем мостова међу народима и државама - написао је Дачић.

Нусра фронт преузео одговорност за убиство руског амбасадора

Poruka ministra Dačica u knjigu žalosti u ruskoj ambasadi
Порука министра Дачица у књигу жалости у руској амбасади / Извор: Србија Данас

Он је навео да ће Андреј Карлов остати у сећању као професионалац и частан човек, кога ћемо памтити као пријатеља наше земље према којој се односимо са великим поштовањем, обављајући дужност директора Конзуларног департмана у Министарству иностраних послова Руске Федерације.

- Изражавам најдубље саучешће породици цењеног колеге, припадницима Министарства иностраних послова Руске Федерације и руском народу - уписао је шеф српске дипломатије у Књигу жалости.

Слава палом руском хероју...

Поразговарали смо данас и са суграђанима који су међу првима данас успели да уђу у руску амбасаду и одају почаст палом амбасадору. У једноме се слажу, а то је осећај у души да требају да буду овде.

- То је пуцањ у све нас. Убиство у Турској је претња свим слободним људима света, посебно Русима и Србима. То је пуцање у све нас и тако то треба гледати - рекао је Никола из Београда који је додао да ће написати у књизи оно сто му у том тренутку душа каже.

СРАМОТА: Фејсбук уклонио, па вратио слику убијеног руског амбасадора! (ФОТО)

Међу грађанима се нашао и један професор, Томислав Радовић, који каже да га је "осећај самопоштовања и људског достојанства" довео овде.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Ја сам припремио шта ћу рећи али ћу највероватније написати оно што у том тренутку будем осећао, а оно што осећам у овом тренутку је да најмање што могу да урадим с елементарним осећајем части и људског достојанства јесте да кажем да ми је жао, поготову кад је у питању руски народ који, прво, никада нас није бомбардовао, друго, исте смо вере што је доста важно у крајњој линији и треће, ја једноставно мислим да је Русија објективно једина нада које може да спасе човечанство, не мислим само на Србију. Јер је све постало део ријалитија, једне страшне ситуације у којој је престала елементарна логика, у коме је престао сав здрав разум у коме је све игра, све комбинација, све намештаљка - рекао је професор Радовић.

Драгослав из Београда сматра да из убиства стоји зло које које жели пропаст светском миру.

- Однос између Срба и Руса, не само између Србије и Русије су такви да сваки бол нанесен руској држави и руској нацији је и наш бол, као што је и наш бол био руски бол и то не само у новије Путиново време, него и много много пре тога. Овде сам јер сматрам да бар они Срби који имају свест о српско-руским братским односима треба да дођу и да одају почаст једном палом хероју који је погинуо у вековној борби Русије са тероризмом и злом. Иза овог убиства стоји зло и то оно зло које жели пропаст светском миру и које је против нове улоге Русије у свету. То зло има своје име, можда не знамо његово име али знамо да је зло - рекао Драгслав који ће у књигу жалости написати речи "Бог да му душу опрости и слава руском хероју", на руском и српском језику.

}