Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ДА СЕ ЋУТИ! Бурсаћ о монструозном злочину: "Олуја" је наставак геноцида над нашим народом

03.08.2022. 06:02
Пише:
Србија Данас
Boris Bursać
Борис Бурсаћ / Извор: Фото: Youtube канал РТС Око - Званични канал/Принтсцреен Недељник Vreme/Shutterstock/SrbijaDanas

Члан Градског већа др Борис Бурсаћ изјавио је за портал Србија Данас: да је хрватска војно-полицијска операција "Олуја“ монструозни злочин колосалних размера који представља ништа друго до наставак геноцида над српским народом из 1941. године.

У рано јутро 4. августа 1995. године, на православни празник Благе Марије, гранатирањем Книна, Бенковца, Обровца, Грачаца и околних села, отпочела је злочиначка акција под кодним именом "Олуја". Према подацима Хрватског хелсиншког одбора за људска права, Хрватска војска је за ову операцију ангажовала 200.000 војника, који су подржани од стране припаднка Специјалне полиције Хрватске, муслиманске армије из БиХ под командом Атифа Дудаковића као и НАТО авијације. Овако скројена злочиначка сила, пред очима међународне заједнице, извршила је монструозне злочине над српским становништвом.

Према сведочењима очевидаца, убијани су они који нису хтели да напусте своја вековна огњишта, убијани су сви који су се нашли на путу злочинаца, без обзира на пол и године, пљачкане су и спаљиване куће, уништавани усеви а све са једним јасним циљем - да се затре све што је српско. Према речима Карлоса Бранка, заменика шефа мисије војних посматрача УН за Хрватску и БиХ од 1994 до 1996. године: Крајина је, за оне који нису хтели да је напусте, дакле за Србе "постала пакао, гробље на отвореном".

Oluja
Олуја / Извор: Профимедиа

Пред очима међународне заједнице убијено је преко 2.000 и протерано преко 250 хиљада Срба. Такође уништено је и срушено 13.000 привредних објеката, 182 задруге, 56 здравствених станица, 78 православних цркви, 29 музеја, 920 споменика културе, 181 гробље, 352 трговачка објекта, 211 угоститељских објеката, 410 занатских радњи, као и сви индустријски погони.

Поред небројаних доказа, овај злочин над српским народом остао је некажњен.  Починиоци ових злочина, између осталих и генерали Анте Готовина и Младен Маркач, ослобођени су оптужби у другостепеном поступку.

Једно је сигурно овај злочин без казне, представља континуитет злочиначке, геноцидне политке Хрватске према српском народу, управо оне коју је спроводио Павелић и његова усташоидна творевина НДХ. Не тако давно у периоду од 1941. до 1945. године у марионетској држави нацистичке Немачке, злочиначкој НДХ, вршен је систематски прогон и истребљење Срба и назовимо овај злочин правим именом "ГЕНОЦИД НАД СРБИМА"

Режим Независне Државе Хрватске, вођен расном нацистичком теоријом и великохрватском идеологијом спровео је најбруталнији геноцид над српским народом. Павелићев министар и доглавник, у Госпићу "креира и предлаже идејно решење српског питања у Хрватској":

- Један дио Срба побити, други раселити, а остале превести на католичку вјеру и тако претопити у Хрвате - управо ова усташка идеологија отворила је пут геноциду над Србима који је споровођен кроз брутална погубљења у логорима смрти, масовна убиства, депортације, етничка чишћења и присилна преобраћања. Срби су убијани на најмонструозније начине и то само због једног разлога - зато што су Срби. Српски народ је био суочен са потпуним уништењем, док је НДХ је постала гробница највећег броја Срба икада страдалих у свим дотадашњим ратовима и сукобима. Има ли већих доказа да поткрепе ову тезу од подтака да је у НДХ функционисало 24 логора. Јасеновац, Јастребарско, Стара Градишка, Јадовно, јаме смрти у Лици, Далмацији, Банији, Кордуну само су нека места масовног страдања Срба. Има ли већег доказа геноцида над Србима од логора Јастребарско. Ниједан немачки логор није успостављен за децу, нити један - док је Јастребарско типични усташки изум. Вођени идеологијом да "уколико желиш да уништиш један народ, најпре му убиј децу" - логор Јастребарско постаје јединствен у историји светске цивилизације - специјализован за смештање и монстрозна убиства деце. У овом логору јадна српска деца су била само број без имена и презимена, коју није имао ко да сахрани а камоли ожали. Да ли је потребно помињати Јасеновац познат као Аушвиц Балкана, у коме су према сведочењима преживелих логораша као и из немачких војних дневника, Срби, Јевреји и Роми убијани на 57 начина. Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати само у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја. Међу страдалима је за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било скоро 20.000 деце. Ако узмемо податак да је у НДХ страдало између 900.000 и 1.200.000 Срба, смемо ли се уопште питати да ли је било геноцида, геноцид је у овом случају доказана историјска чињеница.

Ћутање међународне заједнице и некажњавање Хрвата за геноцид над српским народом у НДХ отворило је пут повампирењу усташтва 90-их година прошлог века и понављања свирепих злочина над Србима. Низале су се злочиначке хрватске акције: "Откос" (1991), "Бљесак" и "Олуја" (1995) које су као и предходне, директно организоване од стране хрватске државе и представљају етничко чишћење односно злочин са геноцидним последицама. 

Необорив доказ о учешћу државе у овом злочину као и о геноцидним намерама над Србима свакако је "Брионски стенограм". На овом састанку државног и војног врха Хрватске, забележена је изјава хрватског председника да: "Србима треба задати такве ударце да они, практично, нестану". (Састанак је одржан 31. јула 1995. на Брионима). Дакле циљ Туђмана и његовог идеолошког оца Павелића је потпуно исти - "очистити Хрватску од Срба". Након спроведене злочиначке акције “Олуја”, 15. јануара.1996. Туђман је у Сабору, у своме “извјешћу нацији” изговорио:

- Успешним извођењем акције "Олуја" за свагда је решен главни унутрашњи проблем хрватске државе.

Oluja
Олуја / Извор: Фото: Printscreen/RTS Око - Званични канал

Дакле Туђман је успео оно што фашистичко усташка НДХ није, односно оно што је Павелић започео, Туђман је сличним методама - уз помоћ неколико хиљада убијених и неколико стотина хиљада протераних Срба успео - није ли то наставак геноцида над Србима, који је отпочео 1941. године?

Трајни мир јесте идеја сваке нормалне друштвене заједнице али се до њега долази искључиво истином и правдом. Уместо да Европска унија казни злочинце, казни фашизам и усташтво - она ћути и тиме руши темељ на ком је конципирана. То ћутање, то некажњавање монструозних злочина довели су до тога да председнику једне суверене државе, чији су преци страдали од уташке руке, буде забрањено да се поклони успомени на стотине хиљада закланих Срба, Јевреја и Рома. То ћутање, и склањајне погледа Европске уније, довело је до тога да се хрватски квази историчари попут Стјепана Лоза и Јосипа Јурчевића дрзну да негирају доказани геноцид над Србима у НДХ и оду корак даље и говоре о измишљеном, ничим поткрепљеном "четничком геноциду над Хрватима". Срећом постоје појединци из хрватске научне заједнице попут Хрвоја Класића који су оштро реаговали и одбацили ову тезу као бесмислену, лажну и измишљену.

С обзиром да Европска унија, иначе антифашистичка творевина, неће да говори овом и осталим злочинима над српским народом, морамо их подсетити да Србија неће дозволити да се о њима ћути.

Као Србин Крајишник, сматрам да се морамо освестити и морамо злочине према нашем народу називати правим именом. "Олуја" јесте монструозни злочин за који нико није одговарао и очигледан је наставак геноцидне политике НДХ. Ми, Срби, морамо да чувамо сећање на српске жртве и стратишта нашег народа а држава је та која то сећање, кроз меморијалне центре, културну, просветну и друге политике мора да институционализује.