Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У ЈЕКУ ПРИТИСАКА НА СРБИЈУ: Вучић 17. пут са Путином очи у очи, а ево како је поверењем изграђено пријатељство са Русијом!

04.12.2019. 09:34
Пише:
Србија Данас
Vučić, Putin
Вучић, Путин / Извор: Профимедиа/илустрација

Председник Србије Александар Вучић састаке се дамас са председником Владимиром Путином у Сочију, а то ће бити чак 17. сусрет двојице државника!

Председник Вучић је јуче, 3. децембра допутовао у Сочи, где је срдачно дочекан од стране домаћина. У Сочију је постављен и велики видео-бим на коме се виде фотографије чији је циљ подсећање на братство наша два народа.

Ова посета долази у кључном тренутку за Србију, будући да се притисци са различитих страна на нашу земљу увећавају.

Вучић из Сочија: У октобру Србија је имала рекордан раст од пет одсто - честитам нашим грађанима

Вучић из Сочија: У октобру Србија је имала рекордан раст од пет одсто - честитам нашим грађанима

Добре вести стижу из Брисела: Србија добила сагласност за отварање још једног поглавља!

Добре вести стижу из Брисела: Србија добила сагласност за отварање још једног поглавља!

"СРБИЈА ЈЕ СВЕТА ЗЕМЉА, СРБИ СУ ВЕЛИКИ НАРОД!" Лукашенко одушевио у парламенту и има ЈЕДНУ МОЛБУ (ВИДЕО)

"СРБИЈА ЈЕ СВЕТА ЗЕМЉА, СРБИ СУ ВЕЛИКИ НАРОД!" Лукашенко одушевио у парламенту и има ЈЕДНУ МОЛБУ (ВИДЕО)

О томе сведочи и "шпијунска афера" која је за циљ имала да пољуља односе Београда и Москве у тренутку када Србију чекају бројни спољнополитички изазови.

Председник Србије рекао је да Србија једина није увела санкције Русији, није ни гласала против интереса те земље и ничим не угрожава пријатељство. Он је још једном подвукао да Србија остаје војно неутрална и поручио да Србија неће ући у НАТО.

Верује се да ће главне теме разговора два председника бити билатерална сарадња, економски односи , али и Косово и Метохија.

Уколико се узме у обзир историја сусрета два лидера, што званичних, што незваничних, да се закључити да се председник Вучић, од свих државника Србије, највише сусретао са Путином.

На претходних 16 састанака српски председник је успео да изгради поверење са руским лидером и подигне односе Москве и Београда на највиши могући ниво.

2014. година

Prvi susret Vučiča i Putina 2014. godine

Године 2014. Вучић и Путин су се прво састали 7. јула у Москви, када је било речи о "Јужном току" и сарадњи двеју земаља. Председник Владе Србије Александар Вучић отпутовао је тада у дводневну посету Руској Федерацији, током које је са руским председником Владимиром Путином и премијером Дмитријем Медведевим разговарао о билатералној сарадњи, али и о свим важним међународним темама. Једна од главних тема Вучићевих разговора са највишим руским званичницима био је "Јужни ток" а незаобилазне теме биле су и Украјина, председавање Србије ОЕБС-ом, дуговања, заједничке инвестиције, снабдевање гасом...

Касније, током исте године долази до Путинове једнодневне посете Србији и Београду, када је присуствовао обележавању 100 година од почетка Првог светског рата и 70 година од ослобођења Београда и победе над фашизмом.

Vučić i Putin u Beogradu 2014. godine

Према тадашњем програму посете, потом је обављен сусрет премијера Србије Александра Вучића са руским председником када су потписани међудржавни споразуми у присуству Николића, Путина и Вучића. У оквиру посете руског председника тада је потписан пакет од девет докумената, између осталог, о развоју војно-техничке сарадње и сарадњи у области енергетике и железничког саобраћаја.

2015. година

Већ 2015. године долази до новог састанка двојице високих званичника. Премијер Алекасандар Вучић тада се састао са Владимиром Путином у Москви на коме су потврђени сви договори које су са руским партнерима дефинисани током тродневне посете делегације Србије Москви. У троминутном обраћању новинарима на почетку састанка, председник Русије Владимир Путин је, пожелео добродошлицу српском премијеру и делегацији.

Vučić i Putin 2015. godine u Moskvi

Премијер Србије Александар Вучић обавестио је тада руског председника Владимира Путина да је Београд забринут због изјава из Приштине, које указују на могућности да раније постигнути договори не буду реализовани, а пре свега споразум о формирању Заједнице српских општина (ЗСО). Вучић је у разговору са шефом руске државе констатовао да је ситуција на Балкану, као уосталом и у свету уопште, веома сложена, те подсетио на споразуме које су у Бриселу постигли Београд и Приштина.

Руски председник је тада указао да је програм Вучићеве посете био веома садржајан, и констатовао, заједно са премијером Србије, да су Вучић и руски премијер Дмитриј Медведев током сусрета размотрили све аспекте билатералне сарадње. Премијер Вучић се захвалио је председнику Путину на гостопримству и истакао да је српска делегација тих три дана у Москви, и са председником Владе Дмитријем Медведевим, као и са другим саговорницима, размотрила како економске односе, тако и политичке.

Vučić i Putin 2015. godine u Moskvi

Председник Владе Србије у Москви је поновио да Србија неће уводити санкције Русији, али и да о важним питањима за нашу земљу, референдуму, изборима и евроинтеграцијама, не одлучује Москва, ни било који други центар политичке или финансијске моћи, већ искључиво Београд, односно Србија. Након посете премијера Вучића Москви, уследили су и телефонски разговори српског премијера и руског председника који су се односили превасходно на економска питања.

2016. година

У својству мандатара за састав нове Владе Србије Александар Вучић се 2016. године састао у Москви са председником Русије Путином. Као мандатар за састав нове владе, Вучић је отпутовао тада у Москву у својству приватне посете. Руски председник је тада изразио наду да ће у новој влади Србије, какав год био њен састав, достојно место заузети људи који придају значајну пажњу развоју односа између Србије и Русије.

- Ваша странка је убедљиво победила. Поред тога, неопходан број места у парламенту добили су ваши савезници. Знам да ће се у блиској будућности формирати влада. Желео бих да изразим наду да ће, без обзира на будући састав Владе Србије, у њој достојно место заузети људи који придају значајну пажњу развоју наших међудржавних односа - изјавио је Путин после састанка са премијером Србије Александром Вучићем.

Vučić sa Putinom 2016. godine u Moskvi

Он је Вучићу поручио да ће бити настављен рад на јачању међудржавних веза, на успостављању односа у области политичке сарадње, економије, и на међународној арени. Вучић је обећао да ће урадити све што је до кабинета за развој односа са Русијом.

2017. година

Prvi susret u martu 2017. godine

Вучић и Путин састали су се два пута током 2017. године. Велику пажњу јавности привукао је сусрет на Светог Николу 19. децембра у Москви за којег су многи рекли да је историјски. Уједно, ово је била прва посета Вучића као председника Србије. Након билатералних преговора потписан је низ споразума о сарадњи у различитим областима. Након овог сусрета Путин је истакао да је разговор био искрен и садржајан те најавио даљи развој и јачање односа две земље.

Drugi susret na Svetog Nikolu 2017. godine

2018. година

Српски председник је прошле године био позван на инаугурацију Владимира Путина 7. маја , а два дана касније присуствовао је  и величанственој војној паради да Црвеном тргу којом је обележено 73 године од победе у Другом Светском рату, када је стајао тик до руског председника, чиме је Србији указана велика част.

Vučić sa Putinom na vojnoj paradi u Moskvi

Последњи сусрет у 2018. години одиграо се у Кремљу почетком октобра када је Вучић на позив руског колеге боравио у Москви. Састанак двојице шефова држава одиграо се неколико дана након инцидента на Газиводама, када су специјалци РОСУ опколили језеро и хидроцентралу, али и након што су се догодиле промене у међународним околностима, пре свега релаксирање става Сједињених Држава по том питању.

Вучић је тада, након састанка, изјавио да је наишао на разумевање и искрени и пријатељски став председника Русије Владимира Путина и Руске Федерације по питању Косова и Метохије.

Poslednji susret dvojice predsednika

Он је истакао да је било речи и о конкретним корацима о којима, како је рекао, не може да говори и захвалио је Путину на подршци коју пружа српском народу. Вучић је додао да је разговарано о ситуацији у региону, али и о НАТО.

2019. година

Можда и посета која је највише обележила дугогодишње пријатељство два председника десила се у јануару 2019. године када је Владимир Путин боравио у Београду на позив Вучића.

Putin i Vučić
Путин и Вучић / Извор: Профимедиа

Председник Русије рекао је током посете у Београду да блиске везе и духовна блискост српског и руског народа помажу у грађењу будућности и захвалио се "братском српском народу" на топлом пријему.

Руског председника дочекало је више од 125.000 Срба испред храма Светог Саве, а велику част Србији указао је Путин када им се обратио на српском језику. 

Vučić i Putin
Вучић и Путин / Извор: Профимедиа

Путин је српском председнику уручио орден Александра Невског, и подсетио да се Александар Невски посебно поштује у Русији и да су ово одликовање раније понели и истакнути Срби као што је Милош Обреновић, премијер Никола Пашић.

vucic
вуциц / Извор: Профимедиа

Последњи сусрет двојице председника десио се у априлу месецу у Прекингу на отварању Другог форума "Појас и пут". 

Главна тема разговора је Косово и Метохија, како су обе стране најавиле пре сусрета

Путин је рекао да је задовољан економском сарадњом две земље, те да му је драго да могу да разговарају о билатералним и регионалним питањима.

Он је такође рекао да Русија пажљиво прати ситуацију око Косова и Метохије и да ће пружити Србији подршку.

Poslednji susret u Pekingu 2019. godine
Последњи сусрет у Пекингу 2019. године / Извор: Профимедиа

Састанку српског и руског лидера присуствовали су и шеф руске дипломатије Сегреј Лавров, као и српски министри, чланови делегације која је боравила на форуму Појас и пут у Пекингу.

ВУЧИЋ НАЈАВИО НОВЕ РЕФОРМЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Стаћемо са набавком новог оружја, снажићемо нашу армију

ВУЧИЋ НАЈАВИО НОВЕ РЕФОРМЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Стаћемо са набавком новог оружја, снажићемо нашу армију

ЗА ДОДАТНО ЈАЧАЊЕ ОДНОСА! Потписано СЕДАМ СПОРАЗУМА о сарадњи Србије и Белорусије

ЗА ДОДАТНО ЈАЧАЊЕ ОДНОСА! Потписано СЕДАМ СПОРАЗУМА о сарадњи Србије и Белорусије

ВУЧИЋ ОТКРИО НЕПОЗНАТЕ ДЕТАЉЕ ИЗ 1999: Лукашенко понудио да пилоти долете преко НАТО земаља и оставе авионе Србији!

ВУЧИЋ ОТКРИО НЕПОЗНАТЕ ДЕТАЉЕ ИЗ 1999: Лукашенко понудио да пилоти долете преко НАТО земаља и оставе авионе Србији!

ОВАЈ ЛУКАШЕНКОВ ПОКЛОН ЈЕ ПОСЕБНО ОДУШЕВИО ВУЧИЋА: "То се види по мени јер сам дебео" (ФОТО)

ОВАЈ ЛУКАШЕНКОВ ПОКЛОН ЈЕ ПОСЕБНО ОДУШЕВИО ВУЧИЋА: "То се види по мени јер сам дебео" (ФОТО)

Вучић и Лукашенко након састанка: Белорусија је 1999. године показала колики је пријатељ (ВИДЕО)

Вучић и Лукашенко након састанка: Белорусија је 1999. године показала колики је пријатељ (ВИДЕО)