Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Скандал! У Србији преко 100 улица носе називе УСТАШКИХ КОЉАЧА и Хитлерових нациста

20.09.2017. 21:04
Пише:
Србија Данас
Ulica Tot Frica
Улица Тот Фрица / Извор: Србија Данас

Тако нешто не бисмо смели да дозволимо

Шетајући својим градом, или било којим другим местом у Србији сигурно сте се много пута запитали због чега се та улица зове баш тако. У Србији постоји преко 100 улица које носе називе носи називе усташких кољача, Хитлерових нацита и мађарских фашиста. Што је, сложићете се, веома забрињавајући број.

Огласио се Синиша Мали: Неће бити наплате улазница за Калемегдан

Да нису само улице те које носе називе по озлоглашених србомрзаца, говори нам податак да у Србији има укупно 10 домова култура који се зову по србомрзацима из НДХ-а. Као што је случај са домом Културе у месту Нови Сланкамен "Стјепан Радић".

Ових шест нових промена морају да знају сви грађани Србије ако иду код лекара

Хрватско културно-просветно друштво "Стјепан Радић" у свом листу Дом од 22. септембра 1914. године, прикључујући се општој антисрпској хистерији велича Старчевићево мишљење о Србима.

- Срби у Хрватској су Цигани, Власи и бог зна што, који су с турског коца утекли нама. Срби су дакле Влашки накот зрио за сјекиру. Они су смет и србеж на тијелу хрватског народа. Радићев Дом се чак хвалио како су Хрвати у Сарајеву разорили око две стотине српских радњи, да је проглашен преки суд, као и дам се у Загребу данима одржавају жестоке антисрпске демонстрације - пише у листу.

Ulica Tot Frica
Улица Тот Фрица / Извор: Србија Данас

Ко је био Фриц Тот?

Рођен 4.9.1892. године у Pforchajmu. Učestvovao је у Првом светском рату, прво као члан пешадијске јединице, а затим као извиђач за ваздушне снаге.

Нацистичкој партији се прикључио 1922, а касније и SS-u. Постављен је на позицију пуковника у штабу Хајнриха Химлера 1931. године.

Издао стручни рад 1930. у којем је предложио начин да се искористи рад једног милиона људи, што је одушевило Адолфа Хитлера.

Био је задужен и за изградњу Зигфридове линије. Сви већи технички задаци у Трећем рајху су њему били поверени.

У Србији чак три трга носе име мађарских фашиста који су извршили покољ на пределу Војводине.

Представник организације "Алтернатива", Игор Голубовић, захтева од локалних власти хитну промену назива улица, како би се почело поштовати културно наслеђе Србије.

Хрвати хоће да избаце Србе из Сабора: Желе да се освете због плоче у Јасеновцу, па се позивају на Европу

- Недопустиво је да у Србији која гаји слободарски дух и традицију борбе против тоталитарних идеологија једна улица носи име по Хитлеровом министру Фриц Тоту. Наша историја је пребогата личностима, попут Јована Стерије Поповића, које су задужиле наш народ и заслужују своју улицу. Овим гестом желимо да скренемо пажњу на недостатак самопоштовања и националног поноса у Србији. Захтевамо од локалних власти хитну промену назива улице. Оног тренутка када почнемо да поштујемо себе и своје културно наслеђе, можемо очекивати да нас и други цене. Због свега наведеног, Алтернатива ће и у наредном периоду наставити са акцијама које промовишу нашу културу и подижу свест и понос нашег друштва - рекао је Игор Голубовица.

Игор Голубовић је упутио и директно писмо градоначелници Вршца у ком је обавештава о активностима удружења "Алтернатива", као и то да се нада да ће по хитном поступку Улица Фриц Тота променити назив, а то писмо вам преносимо у целости:

Pismo gradonačelnici Vranja
Писмо градоначелници Врања / Извор: Србија Данас

"Уважена градоначелнице, овом приликом желимо да Вас обавестимо о својој активности на територији Вршца. На позив наших симпатизера, добили смо обавештење да у месту Избиште главна улица носи име Фриц Тот. Ради се о једном од министара Нацистичке Немачке, као и идејног творца програма "Тот" чија је основна доктрина била експлоатација затвореника и покорених народа у циљу побољшања немачке ратне економије. Фриц Тот је био један од виђенијих чланова Хитлерове партије и истакнути нациста. Верујемо да је реч о административном пропусту и да је до ове грешке дошло негде у прошлости, а да је до сада стицајем околности остала непримећена. Овом приликом Вас обавештавамо да смо данас у сарадњи са члановима нашег удружења "Алтернатива" са територије града Вршац, таблу са латиничним натписом "Улица Фриц Тота" прелепили налепницом са ћириличним натписом "Улица Јована Стерије Поповића". Надамо се да ћете имати разумевања за осећања српског народа који је, посебно на територији Војводине, страдао од нацистичке руке. Уздамо се да ћете, у духу борбе против тоталитарних идеологија и слободарске традиције које баштини наш народ, изаћи у сусрет и по хитном поступку преименовати спорну улицу, чији назив вређа осећања свих оних којима је неко страдао од нацистичке руке. Вршац је град богате културе и историје, па поред Јована Стерије Поповића, постоје и многи други који заслужују улицу и на чије би име ваши суграђани били посносни. Унапред захвалан, Голубовић Игор Алтернатива"

Ulica Tot Frica prelepljen naziv
Улица Тот Фрица прелепљен назив / Извор: Србија Данас

Медијски стратег и аналитичар јавног мњења, Саша Боројевић, похвалио је Владу Србије када је одустала од тога да се код нас обележе споменицима места где су сахрањени Вермахт војници.

- Познато је да је Немачка држава имала захтев према Србији да се обележе споменицима места где су сахрањни Вермахт војници. Србија је, за разлику од Црне Горе, која је направила гробље и споменик у сред Подгорице, такву молбу одбила и то захваљујући мудром политиком Владе Србије, као и образложењем да је Србија веома осетљива и да још увек памте злочине који су направили Вермхат и SS дивизије по Србији. Министар Вулин је 2015. године отворио изложбу под називом "Злочини Вермахта у Србији за време Другог светског рата". Након те изложбе где се видело да генерали Вермахта убијају цивиле и децу у Панчеву, Немачка је одустала од захтева. Страшно је када вам у личној карти или пасошу поред вашег имена стоји име нацисте или НДХ фашисте - рекао је Боројевић.