Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић након састанка са представницима Срба из региона: Неопходан нам је мир, да Србију још оснажимо!

15.02.2020. 13:32 14:29
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм/ПринтСцреен/будуцностсрбијеав

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са представницима Срба из региона, а тема састанка је била ситуација у Црној Гори и БиХ, а потом се обратио медијима и грађанима Србије

Председник Александар Вучић састао се у 11 часова с представницима Срба из региона.

Позива грађане да пријаве пребивалиште у "опозиционим" општинама? Скандалозна идеја Стаматовића

Позива грађане да пријаве пребивалиште у "опозиционим" општинама? Скандалозна идеја Стаматовића

СРЕТЕЊСКИ ОРДЕН ЗА ПРАВОСЛАВНО СЕСТРИНСТВО ИЗ ГРЧКЕ И ФРАНЦУСКОГ АДМИРАЛА: Србија обележава најважнији датум у својој историји

СРЕТЕЊСКИ ОРДЕН ЗА ПРАВОСЛАВНО СЕСТРИНСТВО ИЗ ГРЧКЕ И ФРАНЦУСКОГ АДМИРАЛА: Србија обележава најважнији датум у својој историји

Јеси ли ти, Вуче, ишао у школу?! ЕПСКА БЛАМАЖА! Јеремић честитао Дан државности уз погрешне слике

Јеси ли ти, Вуче, ишао у школу?! ЕПСКА БЛАМАЖА! Јеремић честитао Дан државности уз погрешне слике

Председник Александар Вучић обратио се грађанима:

- Ми смо се Срби на Сретење сабрали, окупили, саслушали једни друге. Налази се Србија пред великим политичким искушењем у тренутку када је економски најснажнија у последњих 50 година - рекао је Вучић да смо успели нешто што смо сањали деценијама.  

- Уз прихватање поруке патријарха Иринеја о јединству у добру, јасно је да је Србији неопходан мир. Због Србије и због наше деце.

- Свакако ћемо бити уз наш народ и то се не доводи у питање. Моја је само молба, председнику Додику и премијерки Цвијановић, пре свега због ситуације у БиХ, да имају у виду интересе целог нашег народа - рекао је Вучић.

- Подржаћемо наш народ у Црној Гори и Републици Српској, али је најважније да задржимо мир. Србија подржава Дејтонски споразум и сасмим тим интегритет БНосне и херцеговине, али и интегритет Републике Српске - објаснио је Вучић.

Медијима се први обратио српски патријах Иринеј.

- Свим грађанима желим срећан велики празник, Сретење - почео је патријарх.

- Ми смо на великим искушеињама, али памет ће нам помоћи да решимо проблеме, таржимо путеве и начине да решимо све проблеме, уз божију помоћ - рекао је Иринеј и додао:

Ми нисмо велики народ и можемо да опстанемо само ако смо јединствени у добру.

Потом се окупљенима обратио Андрија Мандић, председник Нове српске демократије из Црне Горе.

Један од лидера опозиционог Демократског фронта у Црној Гори, Андрија Мандић, изјавио је данас да је захвалан свим људима који су, како је рекао, у овим тешким времена подржали И стали раме уз раме са српским народом у Црној Гори И епархијама, које су део Српске православне цркве у тој држави.

Мандић је на заједничкој конференцији за новинаре након разговора председнка Србије, Александра Вучића, са Србима из региона, изразио захвалност И задовољство односом српског председника И солидарношћу према проблему који имају Срби у Црној Гори.

Данашњем састанку у Београду, казао је Мандић, присуствовао је, јер је позван као део српског народа у Црној Гори, који је позвао на узбуну због доношења Закона о слободи вероисповести.

- Ми И наша Црква позвали смо на узбуну И наш народ се одазвао. Захвалан сам свима који су у овим тешким временима за део српског народа и епархија, које су део СПЦ, стали са нама заједно раме уз раме - рекао је Мандић И поручио да Срби у Црној Гори немају дилеме И да ће своју борбу наставити до краја.

Уздају се, казао је, у Његошеве речи да "своје својега никада издат неће".

Милорд Додик рекао је да је пресрећан што су се представници Срба нашли за истим столом.

Српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик, поручио је данас у Београду да Срби у Републици Српској, након даљег покушаја унитаризације БиХ, имају две могућности - или промену структура Уставног суда БиХ, у коме више неће бити страних судија, или референдум о статусу Републике Српске.

Додик је изразио захвалност Србији И председнику Александру Вучицу на позиву да присуствује данашњем састанку, те додао да му је српски председник предочио да су мир И стабилност региона најважнији.

- Ми подржавамо Србију И њену политику, захвални смо за подршку И разумевање које нам она пружа, али ми имамо наше институције И сами ћемо доносити одлуке - рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре након разговора председника Србије са Србима у региону.

Истакао је Република Српска неће донети ниједну исхитрену одлуку, која би могла да послужи за покушај дестабилизације и све ће, како је казао, радити кроз институције система РС.

- Народ ће о статусу Републике Српске одлучити на референдуму, без обзира колико су нам га до сада оспоравали - рекао је Додик.

Истакао је да је очување мира И стабилности у реду, али је указао да дође тренутак када народ више не може да издрзи.

Не жели каже да за пет година испадну глупи и да неко напише да су "нас превезли жедне преко воде".

Навео је да је најновија одлука Уставног суда, који Република Српска не признаје, о пољопривредном земљишту последица раније донете декларације бошњачке Странке демократке акције, с циљем да се уруши Република Српска.

Почели су, подсетио је, са симболима, а сада су прешли И на имовину, јер овом одлуком имовина РС је поништена И сада све припада БиХ.

За Републику Српску је то, казао је, пређена црвена линија, а одлуку, додао је, подржавају западне земље И међународни предствници.

Њихов једини циљ је, указао је, урушавање Републике Српске, а то је, поновио је, неприхватљиво.

- Искористићемо све наше институционалне могућности, НСРС И кроз заједничке институције наћи решење. Црвена линија је пређена, Република Српска треба да иде својим путем И у наредном периоду одлучи о својој самосталности - навео је Додик.

Покушај да се направи унитарна БиХ, која би била земља муслимана, истакао је Додик за Републику Српску је неприхватљиво.

У прилог томе, подсетио је на ранију изјаву лидера Бошњака Бакира Изетбеговића који је рекао да је њихов механизам Уставни суд.

- Механизам за урушавње Републике српске је Уставни суд - закључио је Додик.