Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МОЋНЕ ВУЧИЋЕВЕ РЕЧИ НА ГОДИШЊИЦУ ПОГРОМА: "Наши јунаци нису узалуд пали! Мали смо, али чврсти да НИКАДА НЕ ПОПУСТИМО"

17.03.2024. 18:20
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС Printscreen

Академија је одржана у Народном позоришту у Београду.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је вечерас комеморативној академији поводом обележавања Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији.

Обраћање председника Вучића

Председник Вучић је рекао да обично када се окупљамо у оваквим приликама то за многе обавеза, али да мало ко анализира шта се десило, зашто, и шта је проистекло.

- Данас ћу говорити о 17. марту, о немоћи српске државе, и немогућности, упркос јунаштву, српског народа на КиМ да се одбрани од албанске пошасти. Прошло је 20 година без правде за жртве, казне за злочинце - рекао је председник. 

Он истиче да је истина светлост без које бисмо живели у вечном мраку.

- У свету без принципа, укопаном у ровове, истина је једини бедем иза којег можемо да преживимо. И наравно да неће сви хтети да прихвате истину. Она није пријатна, не уљуљкује у заборав, не може да се избегне. Она боде очи, зато је толико и одбацују - казао је Вучић.

Поновио је Шопенхауерову мисао да истина пролази кроз три фазе, и да се ми сада налазимо у другој - насилничком одбијању исте.

- У Украјини је тако прекршен принцип неповредивости државних граница, а у Србији није? Напад 19 држава без сагласности СБ УН није кршење права? Цео свет скочи да брани Украјину, помињу и Трећи светски рат, а када Србији отимају део територије, онда ништа. И када све то кажемо, када за Србију тражимо исто што други траже, нападну нас да смо насилни, да се наоружавамо и да смо вечна претња - рекао је он.

Вучић је рекао да се погром наставља већ 20 година, и казао је да ћемо увек говорити истину, и ништа друго осим истине.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

- Покушаћу да кажем и шта се догађало из неког другог угла, који не може да опише патњу свих оних који су изгубили чланове породице. Истина гласи да заборављајући контекст и 2004. промену, погром се дешава само три године после "демократских промена". Онда долази до страшних злочина, усред приче стандарди пре статуса. Тобоже, статус се не зна. А стандарди су да када изађу са лажном причом о тројици албанских дечака, које су у смрт наводно отерали Срби, и што и данас понављају у Приштини, тада се убрзано прелази са стандарда на статус - каже председник.

Он истиче да се недуго после тога догађају Бечки преговори, а затим и у пуну независност Косова од стране западних моћника.

- Неки одавде су их молили да одложе ту одлуку како би победили на изборима. Све што се догађало 2004. године имало је само један циљ. То је била организована и припремљена акција. Није то био гнев и бес дивних људи који су видели неправду. Не, све је било добро припремљено и организовано, да би после тога добили Ахтисаријев план, Бечке преговоре, и пуну независност - подсећа Вучић.

Председник је рекао да смо изгубили много од 2008. године, па све до 2012 и 2013.

- Готово пола света је признало независност Косова. Готово нисмо имали никакву шансу. Ми смо морали да се покажемо као озбиљан и конструктиван партнер онима који су кршили међународно право. Видели смо да ништа из Бриселског споразума нису остварили ни испунили. А онда смо видели да их то и не занима - додаје он.

Вучић истиче да се никада не помиње да је ускоро 12. годишњица Бриселског споразума, да се не би замерили Албанцима.

- Ми смо понешто испунили и из Охридског споразума, а Албанци баш ништа. И партнери са Запада им никада неће ништа рећи. То је њихово чедо, које љуљају у колевци, и које ће чувати довека. Шта је нама чинити у таквој ситуацији. Ми можемо да кажемо да ово није договор, већ тражимо да јавно признају да је наметнуто. Сви сте нам наметнули, да је то ваша воља, а не воља Србије. А ми ћемо да чекамо, и бићемо уз свој народ, и наћи ћемо начине и како да финансирамо и помажемо га. И увек ћемо наћи начина за то. То је наша обавеза и дуг према нашем народу - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Он је поручио Западу да могу да проводе какве хоће акције, да прете хапшењима, али да док је он на месту председника Србије никада неће прихватити резултате ни погрома, нити одлука о независности Косова.

- За нас ће то увек бити део суверене и независне Србије. И још нешто. Све што радите, морате имати у виду да постоје људи који не морају увек нужно да брину о себи. И о ономе шта ће њима лично да се догоди. Постоје људи који мисле о будућности, о суду других и суду будућности. Такве људе не можете да победите претњама. Зато вам кажем, Србија је независна и суверена земља, слободу волимо више од свега, Косово и Метохију волимо више од свега, и нећемо вам никада дати да нам слободу узмете - поручио је Вучић.

Председник је рекао ће открити сваки детаљ разговора у Бриселу, и колико пута су варали и лагали и себе и све друге.

- Мислећи да ће макар и неку ситницу моћи да испоруче. Они желе само понижење за Србију, и да гурају своје чедо, да то чедо буде део света, макар колико штете да направи. Није проблем, хоћете њих, нећете имати нас. Довољно смо научени, паметни и храбри, научили и стекли искуства после свега што сте нам радили, да сачекамо најбољи могући тренутак и своју прилику. Увек смо отворени за дијалог, али много много много зла сте учинили српском народу сви заједно - рекао је он.

Вучић је запитао јавност да ли зна зашто се Бањска догодила.

- Зато што су лагали наш народ на КиМ. Лагали су те момке који су били на барикадама. Што су обећали и потписали. Ја сам их лагао када сам им обећао да их неће јурити као зечеве. Па су их онда јурили. Замислите, неко је хтео да сачува своју кућу и слободу. Не боли мене то. Мене боли када у Србији видим оне који мисле да додворавањем таквима мисле да могу да ураде нешто. Нису они напали, мене или те момке зато што неке друге више воле. Не, те друге презиру, већ зато што хоће да сломе Србију - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Он каже да морамо поручити свима: "Много сте велики и јаки, ми смо мали, али тврди и чврсти и снажни да вам никада не попустимо, да част и образ не укаљамо, и да знамо да је слобода највећа вредност од свега".

- Велики песник молећи се за Косово каже да му краду памћење и скраћују прошлост, арају азбуку и чекићају гробове. А ја, довољно сам дуго председник републике, ускоро ћу бити најдуже у историји. Ваљда те године значе неко искуство. И све ово време док су покушавали да ме плаше и застраше, док су покушавали да кроз трикове износе уцене. Хоћу само да кажем, ви свој посао радите, а ја ћу свој. Мој посао је да кажем да сам дао све од себе, да се борим за наш народ на КиМ, са много часних и дивних људи. То смо увек радили у најбољој вери за наш народ. Није то увек успешно, када сте готово сами - казао је Вучић.

Председник је рекао да смо и тако сами успели лучу слободе и самобитности Срба на КиМ успели да сачувамо.

- За крај, желим да кажем да су предстојећи месеци одлучујући за наш народ. Економски ће бити одлични за наш народ, али политички најтежи. Желим да се са свима вама поклоним сенима наших јунака који су чували своје куће, и да им поручим да нису узалуд пали. Нека живи Србија, нека живи Косово и Метохија и наш народ - рекао је Вучић, на шта је поздрављен громким аплаузом.

Почетак комеморативне академије

Обележавање Дана сећања на погром је почело интонирањем химне Републике Србије Боже правде.

Након химне објашњен је ток догађаја који је резултирао убијањем и протеривањем Срба и уништавањем непроцењиве српске културне баштине на КиМ од стране албанских екстремиста.