Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ДОМАЋИН "ВИНСКЕ ВИЗИЈЕ ОТВОРЕНОГ БАЛКАНА": Наш народ само жели да буде свој на своме, Срби цене слободу и слободарски дух (ВИДЕО)

16.11.2023. 16:48
Пише:
Србија Данас
Vinska vizija Otvorenog Balkana
Винска визија Отвореног Балкана / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Отворен Други међународни сајма вина у Београду.

Председник Србије, Александар Вучић, учествовао је на отварању Другог међународног сајма вина -"Винска визија Отвореног Балкана".

ВУЧИЋ НА САСТАНКУ СА ЛУКОМ ЗАЈОМ "Задовољство ми је да у Београду угостим нашег пријатеља - сарадња и инвестициона политика остају наши приоритети" (ФОТО)Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ НА САСТАНКУ СА ЛУКОМ ЗАЈОМ "Задовољство ми је да у Београду угостим нашег пријатеља - сарадња и инвестициона политика остају наши приоритети" (ФОТО)

Вучић честитао Дан копнене војске: Корачајући стопана јунака, већ пуних 109 година успешно чувате успомену живомAleksandar Vučić

Вучић честитао Дан копнене војске: Корачајући стопана јунака, већ пуних 109 година успешно чувате успомену живом

"ДРАГИ ПРИЈАТЕЉУ..." Вучић упутио честитку Педру Санчезу на реизбору за премијераAleksandar Vučić i Pedro Sančez

"ДРАГИ ПРИЈАТЕЉУ..." Вучић упутио честитку Педру Санчезу на реизбору за премијера

На церемонији су учествовали и председник Владе Републике Северне Македоније, Димитар Ковачевски, председник Црне Горе, Јаков Милатовић, као и председник италијанске регије Венето, Лука Заја.

Сајам се одржава под покровитељством влада Републике Србије, Републике Албаније и Републике Северне Македоније, а у оквиру иницијативе Отворени Балкан. Данашњи дан био је посвећен професионалним купцима и званицама, а од петка до недеље, када се Сајам затвара, биће отворен и за грађанство, најавили су организатори.

Сајам ове године окупља више од 600 излагача из бројних винарија, дестилерија, гастрономских компанија, и то из више од 28 земаља, што је дупло више излагача него лане.

Вучић одговара на питања новинара

Што се тиче овог сајма, председник је рекао да смо све ближе светском тржишту и да се поправљају имиџ и утисак о Србији. Он је казао да је посебно поносан на људе који су радили на овоме, те да сви људи који су овде дошли делују срећно. 

То је велика реклама за нашу земљу, да можемо да се поносимо својом земљом, али и српска вина су све боља. Вечерас имамо и билатералне састанке и вечеру, пред нама је још много тога - рекао је Вучић.

Говорећи о делу опозиције, Вучић је изјавио:

Верујем да ће се наћи решење. Као што видите са већином људи се решења увек пронађу, а да не говорим да ми је одвратно да пред сваке изборе, десети пут већ гледам то за редом, јер сви мисле да имају право да вас уцене пред изборе и да имају право да траже шта хоће. Чекам после избора да се видимо, мало поштовања према држави, али добро, када погледате бројеве онда увидите колико више улажемо.

Вучић обилази штандове вина

Председник Вучић након одржаног говора обилази штандове и упознаје се са излагачима.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

- 40 излагача је скоро из Црне Горе, то није мало - истакао је.

Дошао је и то штанда са "Смедеревком", где је излагач истакао да су им се у почетку сви смејали, а да су сад достигли чак 92 бода за ово вино. Председник Вучић му је честитао на томе. 

Одговарајући, успут, на питања новинара, Вучић је казао:

У историји ће остати уписано то што смо урадили. Наш народ само жели да буде свој на своме, да му не одлучује нико други шта је добро, шта није добро. Доносе нам планове, они мисле да су они богови, а да ми морамо да слушамо то што богови кажу. Срби цене слободу и слободарски дух више од свега, дрзнуо сам се да на овакав начин представим наш народ онима који би да управљају судбином Србије.

Председник Вучић објаснио је значај овог сајма вина за Србију.

- Земље које брзо напредују, оне могу да се похвале брзим напретком винске винарске технологије и ово је нешто што привлачи људе из читавог света. Кад дођу они који су дошли данас, онда је цео свет ту, то је за нас велика ствар - истакао је председник, објаснивши значај овог винског сајма за Србију.

Председник је притиснуо тастер на штанду који ће одбројавати време до почетка EXPO-a. 

- Зато морамо да се спремимо да будемо најбољи - рекао је Вучић. 

Приликом обиласка сајма председник је срео и свог оца Анђелка, и нашалио се са њим питавши га да ли је попио и за њега, пошто због антибиотика може само две три чаше. 

- Ја ти рекох да сам у Кини најпопуларнији - рекао је Вучић, у моменту када му је пришла већа група Кинеза и замолила за фотографију. 

Председник је сусрео и легендарног певача Недељка Билкића

Најбољи глас бивше Југославије. Три куће изнад мога оца у Чипуљићима. Титу је певао. Једном је рекао: "Једино још Вучићу мом нисам певао."

Председник се сусрео и са Срђаном Ђоковићем.

- Како је Новак играо данас - питао је председник. 

- Па, мучио се, ал' је добио. Важно идуће недеље да Србија добије Дејвис куп - одговорио је Ђоковић. 

- Честитајте Новаку још једном и поздравите га - рекао је председник.

Председник је похвалио вина које Ђоковићи производе, повевши Ковачевског да проба њихова вина. 

Обраћање Александра Вучића

Коначно, реч је добио и председник Србије, Александар Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Посебна ми је част што други пут отварамо винску визију овде у Београду. Захвалан сам на томе и Ковачевском на подршци коју су нам пружили. Еди Рама је био сигуран да му онакав видео нећемо пустити, али смо ми демократска земља и пустили смо, и ништа му нећемо одговарати.

Пошто сам јуче правећи палачинке показао да сам велики експерт, добио сам вечерас од великих кувара посебне кецеље, желим да замолим све људе да дођу да виде колико су ови људи у стању да ураде. Много тога ће научити од оних који најбоље знају у Европи и свету. Чак 74 из Северне Македоније, што пропорционално броју становника представља највећег излагача, чак вечег и од Србије. Ми смо, са Албанијом као три земље освојили чак 7 златних, 60 бронзаних и 72 две награде. Многи излагачи придружили су нам се ове године. Светски је по значају, у Европи највећи и по значају. Следеће године очекујемо још већи број винара из Италије.

Иницијатива Отворени Балкан је афирмисана платформа вина. Чине тржиште од 20 милиона потрошача. И неки су дошли овде да се боре за наше тржиште као што се и ми боримо за њихово. Морамо да се боримо да за наредних 5 година смање трошкове за извоз својих ракија и вина. То ће српским винима дати огромну предност у односу на конкуренцију, али ми то можемо са нашим колегама из региона заједнички се договоримо. Морамо и можемо да подржимо много више хектара винограда. И даље из Северне Македоније увозимо највише грожђа.

Захваљујем се српским винарима који по мени најбрже напредују у овом делу Европе и света. Да се захвалим нашим албанским пријатељима, пријатељима из Црне Горе.

Догодине, до новембра, ћемо имати још оволико италијанских произвођача, а да имамо и српских - рекао је Вучић, а потом је уследила здравица и заједничка фотографија.

Vinska vizija Otvorenog Balkana
Винска визија Отвореног Балкана / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Обраћање Димитра Ковачевског

Председник Владе Северне Македоније, обратио се окупљенима на Сајму.

Dimitar Kovačevski
Димитар Ковачевски / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

- Реализовано је више сарадње у области туризма, културе, а следи и завршетак радних дозвола држава чланица. Заједничко корачамо ка европском путу и то смо урадили сами, без да нам неко каже како то треба да урадимо. Показали смо сарадњу између наих држава, између грађана. Имамо и видљиве резултате кроз иницијативу Отвореног Балкана. Размена са Србијом је превазишла 1,1 милијарду евра, што је највећа трговинска размена у последњих 18 година између две државе. Само у последње две године са Србијом је повећана сарадња за 50 одсто. Ово је и могућност да покажемо удруженим снагама да смо стварни партнери, и за јачање европске сарадње у региону и драго ми је што ове године рушимо бројке од претходне - рекао је Ковачевски.

Обраћање Едија Раме

Присутнима се путем видео-линка обратио премијер Албаније, Еди Рама.

Edi Rama
Еди Рама / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

- Волео бих да сам ту са вама. Овде се приказују најбољи производи. Морамо да се концентришемо на оно што нас спаја, корак по корак, и да одржавамо веру чак и у тренуцима када имамо потешкоће. Питање није да ли, већ када ће заједничка будућност да се реализује. Посвећен сам својој улози у томе. Научимо на грешкама света, као и на нашим. Наше земље треба да сарађују једне са другима. Ценимо време које нам је дато, да превазилазимо прошлост, за оно што наше будуће генерације заслужују. Живели - поручио је Рама. 

Обраћање Јакова Милатовића

Реч је потом добио председник Црне Горе, Јаков Милатовић.

Jakov Milatović
Јаков Милатовић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

- Балкан је најлепши када је отворен и мислим да је начин овакве међународне сарадње права ствар. Вечерас шаљемо најбољу могућу слику остатку света, да регион заједно сарађује и том заједничком сарадњом пробија далека тржишта - поручио је Милатовић и захвалио се председнику Вучићу.

Обрачање Марка Чадежа

Окупљенима се најпре обратио Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Marko Čadež
Марко Чадеж / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 - Успели смо да за само две године створимо један од најјачих винских сајмова на европском континенту. Два пута више излагача него прошле године, шест пута више купаца, то је велика ствар. Кажу да сутра припада онима који имају визију данас, сећам се да је то данас било пре неких две године, када су наши лидери председник Вучић, Еди Рама, Ковачевски имали визију да направе овакав догађај. Многи нису веровали, али ево, данас живимо то "сутра", које су они имали у виду - казао је Чадеж.

Вучић дегустира вина

 Председник Вучић са гостима обилази штандове и дегустира изложена вина.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав/Принтсцреен

- Највећи број наших технолога се школовао у Италији. Највећи део људи су учили занат, вратили се и много тога направили. Ми смо у односу на пре 5 година удесетостручили број малих винарија. Данас их имамо 467. И они су, те мале винарије, ти наши храбри људи, су носиоци развоја винске индустрије, извозе, продају на домаћем тржишту, све се више пије домаћег вина, али њихова винска технологија и квалитет је изузетан - рекао је председник приликом обиласка. 

Председник дочекао госте

Председник Вучић је истакао да очекује велики број грађана на Другом међународном сајму вина "Винска визија Отвореног Балкана".

- Надамо се да ће овуда проћи преко 30.000 људи, а неки се надају и преко 50.000 њих. Ако пређе 50.000 посетилаца, онда ће бити трећи у Европи по посећености. Ми поштујемо добра вина одакле год да дођу - истакао је председник Вучић

Вучић је истакао да Сајам изгледа величанствено и позива све грађане Србије да дођу и посете ову манифестацију.

- Ово изгледа величанствено, и позива све грађане Србије да дођу у данима који су пред нама. Хвала свим људима који су радили напорно, даноноћно да овако нешто ураде - рекао је председник.

Vinska vizija Otvorenog Balkana
Винска визија Отвореног Балкана / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Јаков Милатовић, председник Црне Горе истакао је да је нормално да он као председник дође на отварање сајма.

- Потпуно је природно да председник Црне Горе дође на позив председника Србије на отварање сајма вина. Вино нас спаја - истакао је председник Црне Горе.

Вучић је навео да међу излагачима су сви који праве вино у Црној Гори.

- Све што прави вино у Црној Гори је дошло - рекао је председник у разговору са Милатовићем.

Вучић истиче да је много већи број излагача ове године у односу на прошлу.

- Обишао сам и македонске штандове. Много је боље него прошле године, много је више излагача. У Србији је двоструко више излагача. Много је боље, и имамо више људи - рекао је председник.

Присутан велики број министара

На церемонији отварања присутан је велики број министара, попут Ирене Вујовић, Горана Весића, Јелене Танасковић, Маје Гојковић, Ивице Дачића

Премијерка Србије, Ана Брнабић, је у пратњи председника Вучића. 

Председник Вучић стигао на Сајам вина

Претходно, председник Вучић се огласио на Инстаграм налогу "будуцностсрбијеав". 

Пошто су схватили да су моје палачинке најбоље, велики шефови (најбољи кувари) примили су ме у своје редове 😂😂😂 - објавио је Вучић на својој Инстаграм страници.