Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКИ СРБОМРЗАЦ КРОЈИ НОВО ЗЛО - УЈЕДИЊУЈЕ АЛБАНЦЕ ШИРОМ СВЕТА: Албански лобиста Вилијам Вокер има паклени план

21.08.2021. 20:46
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vilijam Voker
Вилијам Вокер / Извор: Фото: Профимедиа/Илустрација

После кључне улоге у случају Рачак, који је био и непосредан повод за бомбардовање СРЈ 1999. године, Вокер је сада има нову занимацију

Недуго пошто је његова фондација остала без месечне апанаже од 7.000 евра јер му се Приштина захвалила на сарадњи, бивши амбасадор ОЕБС-а у Приштини и албански лобиста Вилијам Вокер смислио је нови план - да уједињује Албанце широм света.

Прелиставање дневних новина за 22. август 2021. године

Прелиставање дневних новина за 22. август 2021. године

Људи који успевају да савладавају исконски страх: Вулин отворио 67. Отворено падобранско првенство Србије

Људи који успевају да савладавају исконски страх: Вулин отворио 67. Отворено падобранско првенство Србије

МОМИРОВИЋ: Деоница брзе пруге од Београда до Новог Сада биће завршена до краја године

МОМИРОВИЋ: Деоница брзе пруге од Београда до Новог Сада биће завршена до краја године

После кључне улоге у случају Рачак, који је био и непосредан повод за бомбардовање СРЈ 1999. године, Вокер је сада има нову занимацију - позвао је све Албанце који живе ван граница својих земаља да се уједине у покрет за следеће изборе, а који би, гле чуда, управо он водио.

Човек који се жалио да му је мисијом на Косову "гурнут у руке ужарени кромпир", врло брзо се навикао на ту нову ситуацију и преокренуо је у своју корист. Његов извештај о наводном злочину српских снага над цивилима у селу Рачак био је повод за појачан притисак Запада на Београд и увод у неуспеле преговоре у Рамбујеу, а потом и бомбардовање НАТО снага.

После мисије ОЕБС-а, био је без посла, па је лобирао за тзв. Косово, а онда му се крајем прошле године председница Вљоса Османи захвалила на сарадњи. Али, он не одустаје. У позиву на уједињење Албанаца, поручује да ће "једино тако њихови кандидати добили довољан број места у парламенту", а себе нудио као њиховог представника".

"Имам најбоље шансе..."

Он се у поруци обратио дијаспори из Албаније, Србије, Северне Македоније и Црне Горе и поручио им да они који су на власти не могу ништа да исправе, због чега позива на оснивање Покрета свих Албанаца који живе у дијаспори без обзира на порекло и политичко уједињење, преноси приштинска "Коха".

Vilijam Voker
Вилијам Вокер / Извор: Профимедиа

- Покрет ће се састојати од свих Албанаца, без обзира на порекло или друга опредељења. Верујем да ја, као неалбанац кога многи људи поштују, имам најбоље шансе да ујединим многе фракције дијаспоре широм света. Молим за вашу подршку - рекао је Вокер.

Он је додао и да су доносиоци одлука у целом региону политичари, а не патриоте, да имају моћ, али и да су веома корумпирани и веома зависни од међународних ментора са неалбанским мотивима.

- Још сам уверенији да ће само активно и континуирано укључивање оних у дијаспори - оних са изложеношћу и искуством у спољном свету, оних са горућом жељом за променом - вероватно донети неопходне исправке курса. Проблеми су велики и потребно је време за смислена решења. За почетак предлажем да водим покрет за уједињење свих Албанаца који живе у иностранству, позивајући их да забораве постојеће разлике и поделе које муче дијаспору - навео је Вокер.

Вокерова реинкарнација

Истина, ово није први пут да се Вокер реинкарнира. И 2017. године је, говорећи на свечаности 17 година од оснивања Алијансе за будућност Косова, рекао да има пројекат пројекат за уједињење Албанаца - на Косову, у Албанији и у дијаспори.

Требало му је чак четири године да мисао - пројекат заврши.

Albanci
Албанци / Извор: Профимедиа

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић каже да га Вокеров потез не изненађује.

- Од деведесетих је живео од те везе са Рачком, и после завршетка мисије ОЕБС-а базирао свој посао на лобирању за Косово. То што је рекао и најавио није ништа ново, само се сада појавио нови контекст, а то је да САД ради на завршавању суверенитета преко признавања Косовоа. Сада су се сви у то укључили, "Вудро Вилсон центар" је издао предлог, а појавила се и прилика за лобосте да изврше притисак на Бајдена да настави тамо где се стало - каже Јањић.

Изабрао добар моменат

Он додаје да то иде у прилог је и тзв. премијеру Косова Аљбину Куртију и предсеници Вјоси Османи, и да им је важно да покажу да нису одбачени од стране САД.

- Треба им то због избора, борбе због уласка у УНЕСКО и Интерпол која почиње сад на јесен. Вокер је изабрао добар моменат да "подигне сервис" лобирања, а и финансијски је то исплативо за њега - напомиње Јањић.

Ljuljzim Basa
Љуљзим Баса / Извор: Профимедиа

У селу Рачак Вокер је 2017. године добио и своју статуу. Био је присутан на откривању заједно са тзв. косовским председником Хашимом Тачијем и бившим косовским председником Беџетом Пацолијем.

Његова фондација, коју су основали Вокер и Хасан Шаља 2017. године, потписала је, како су пренели медији у августу просле године, уговор са бившим тзв. косовским председником Хашимом Тачијем о пружању савета на пет месеци. Вокер је за те услуге добијао 7.000 евра месечно.