Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ РАЗОТКРИО НАМЕРЕ ТАЈКУНА! Откупом намирница хтео да превари државу - у све се укључила БИА

26.05.2022. 19:58
Пише:
Србија Данас/Курир
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Председник Вучић је замолио грађане да купују само оно што им је потребно.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да нема потребе за прављењем залиха шећера, да је проблем решен, а да ће се поводом вештачких несташица државни органи бавити случајем једног тајкуна из Колубарског округа који је откупом намирница хтео да заради велики новац и превари државу.

ВУЛИН ОДГОВОРИО НА СРАМНЕ ИЗЈАВЕ ГРАДОНАЧЕЛНИКА КИЈЕВА: "Оно што Кличко признаје Шиптарима у Србији, мораће да призна и Русима у Украјини"

ВУЛИН ОДГОВОРИО НА СРАМНЕ ИЗЈАВЕ ГРАДОНАЧЕЛНИКА КИЈЕВА: "Оно што Кличко признаје Шиптарима у Србији, мораће да призна и Русима у Украјини"

ПАТРИЈАРХ ПОСЕТИО ВОЈНУ АКАДЕМИЈУ: Потпуковник Тодоров уручио Порфирију икону Пресвете Богородице

ПАТРИЈАРХ ПОСЕТИО ВОЈНУ АКАДЕМИЈУ: Потпуковник Тодоров уручио Порфирију икону Пресвете Богородице

Вучић у понедељак са фон Крамон: Ово ће бити главне теме разговора

Вучић у понедељак са фон Крамон: Ово ће бити главне теме разговора

Да би стабилизовала тржиште, Влада Србије је јуче изједначила цену шећера за сва паковања, па килограм кошта 89,99 динара, без обзира на то да ли је у џаку или килограмском паковању.

Шећер стигао у радње

На питање да ли може да умири грађане да нема проблема са снабдевањем намирница, Вучић је приликом обиласка радова на обилазници око Београда рекао да нема потребе за узнемиреност јер "немамо проблема ни са шећером ни другим намирницама".

- Већ данас су у највећи број радњи стигле додатне количине - 260 тона, а спремили смо још 250 тона. Немамо ми проблема са количинама шећера, имали смо проблема с једном фирмом из Колубарског округа, с једним тајкуном, неким каматарима који мисле да је време да зараде велики новац - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Најавио је да ће се БИА и државни органи бавити овим случајем, а грађани ће имати шећера, соли, брашна, уља... Указао је да је и за неке друге намирнице постојао покушај истог тајкуна да откупи све, мислећи да вара државу и избегава обавезе које постоје.

Букте мреже - због оваквих нема шећера

"Због оваквих нема шећера", "Трпају пуна колица, зато су рафови празни", "Шећер треба да је 500, стока од народа", само су неки од неколико десетина ако не и стотина коментара на друштвеним мрежама испод фотографија на којима се виде појединци који из радње извозе пуна колица са шећером, остављајући иза себе празне рафове. Неке од таквих фотографија објављене су и на Инстаграм профилу 192.rs и изазвале су бројне коментаре и критике револтираних грађана, који не разумеју зашто се појединци овако понашају.

- Све успевамо да завршимо. Људи не треба да брину. Имамо толике количине шећера да можемо да интервенишемо у сваком тренутку - рекао је он и апеловао на грађане да не купују превелике количине како им не би пропадало.

- Не може брашно да стоји годинама, немојмо да бацамо. Молим грађане да купују само што им је потребно - истакао је Вучић.

Изједначена цена

Подсетимо, јуче су сви медији писали о вештачким несташицама и екстрапрофитерима који су поред рафова са шећером испразнили и палете с уљем на југу Србије, док су млинари најавили да ће трговинама смањити испоруку брашна у паковањима до пет килограма.

Тим поводом је за Курир телевизију говорио Урош Кандић, државни секретар у Министарству трговине, који је истакао да се Влада на све начине труди да што боље изађемо из ове кризе. Он је апеловао на савест грађана да не злоупотребљавају тренутне ситуације како би стекли што већу личну добит приликом продаје или препродаје основних животних намирница.

Нове одлуке Владе Србије

vlada-srbije
влада-србије / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Поред одлуке о ограничењу малопродајне цене кристал шећера за сва паковања на 89,99 динара за килограм, Влада Србије је на јучерашњој седници усвојила и одлуку о привременој забрани од 60 дана извоза дрвних сортимената од битне важности за државу, будући да се због повећаног извоза несташица ових сортимената највише одразила на произвођаче пелета и огревног дрвета. Одлучено је и да се привремено смањење акциза на оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља продужава до 30. јуна ове године.

Кандић је истакао и да ће бити изједначена цена шећера по килограму и у џаку и у килограмском паковању, пошто је јасна разлика у цени довела до несташице ове намирнице.

- Аутоматски неће више бити потребе да неки наш комшија, посластичар, купује килограмска паковања. Идеја је да цена џака буде јефтинија него што је била, да се изједначе цене да то буде негде 89,99 по килограму у продаји и да се на тај начин регулише тржиште - рекао је Кандић и истакао да неће бити никакве несташице брашна.