Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО ИЗБЕЋИ ТЕНЗИЈЕ НА КОСОВУ ОД 1. СЕПТЕМБРА? Два решења на столу, све зависи од ОВЕ државе

02.08.2022. 19:40
Пише:
Србија Данас/Блиц
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Профимедиа/Илустрација

Шта може да се промени у наредних месец дана да не бисмо на Косову и Метохији имали сличну драматичну ситуацију као у ноћи између недеље и понедељка?

То је питање на које треба да одговоре, пре свих, САД и ЕУ јер од њих зависи да ли ће уопште доћи до дијалога Београда и Приштине и евентуално компромисног решења у вези са укидањем српских докумената на Косову и Метохији.

Иако је драматична ситуација на северу Косова све време претила да прерасте у сукоб, на срећу, у последњи час избегнути су инциденти пошто је влада у Приштини, тек након разговора са званичницима САД-а и ЕУ, одлучила да одложи на 30 дана примену мера којима се укида српска лична и тражи пререгистрација возила са српским регистарским ознакама ПР", "КМ", "ПЗ", "ГЛ", "УР", "ПЕ", "ДА" или "ЂА" на "РКС" таблице.

ОТКРИВЕНО КО ЈЕ СРБИН УХАПШЕН НА КИМ: Припрадници Росу га пресрели, претукли, па одвезли у непознатом правцу

ОТКРИВЕНО КО ЈЕ СРБИН УХАПШЕН НА КИМ: Припрадници Росу га пресрели, претукли, па одвезли у непознатом правцу

ВАНДРЕДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ДИРЕКТОРА ЗА КиМ: "РОСУ не дозвољава да лекови стигну на север Косова" (ВИДЕО)

ВАНДРЕДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ДИРЕКТОРА ЗА КиМ: "РОСУ не дозвољава да лекови стигну на север Косова" (ВИДЕО)

НОВИ ТЕРОР НА КОСОВУ: Ухапшен Србин близу места Рударе, напади на наш народ не престају

НОВИ ТЕРОР НА КОСОВУ: Ухапшен Србин близу места Рударе, напади на наш народ не престају

До тога је дошло пошто су у недељу поподне Срби са севера Косова поставили барикаде на административне прелазе Јариње и Брњак. Ти прелази су били блокирани током целе ноћи у недељу на понедељак, али и у понедељак преподне.

У међувремену, влада у Приштини упутила је још један захтев српској страни како би уопште одлука о одлагању примене мера о укидању српских докумената на КиМ ступила на снагу.

Курти опет поставља услове

Премијер Косова Аљбин Курти истакао је да док год су административни прелази на северу Косова блокирани косовска полиција ће примењивати мере на осталим прелазима.

- Влада Косова понавља обећање да ће, када се уклоне барикаде на северу, примена две владине одлуке, бити одложена до 1. септембра 2022. Северно од Ибра има укупно девет барикада, очекујемо да ће све оне бити уклоњене данас. Наше мере су за законитост и демократски поредак. Не предузимају се никакве мере на основу етничког идентитета - тврди Курти.

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

Вучић: Предстоји нам најтежа политичка борба

С друге стране, председник Србије Александар Вучић изразио је још у недељу увече наду да ће ускоро доћи до деескалације ситуације на северу Косова.

- Молили смо међународне институције да утичу на албанску страну да одложе одлуке пре него сто се нађемо поново у Бриселу и да све решавамо мирним путем. Велико хвала Србима са КиМ због уздржаности и храбрости. Предстоји нам најтежа политичка борба. Хвала што чувате српско име и презиме на КиМ. Желим да захвалим онима који су подржали Србију - рекао је Вучић.

Како је рекао, акција Приштине на Косову дуго је припемана, али је нагласио да Београд ради све на смиривању ситуације.

Председник Србије указао је на све дезинформације које су пратиле акцију Приштине у ноћи између недеље и по недељка.

- Од регионалних и других безбедносних слузби до медија тих земља које су унапред оптужиле Србију како је јасно да ћемо по руском налогу да извршимо инвазију на тобож суверену земљу иако је то по међународним актима наша земља - рекао је Вучић.

Aleksandar-Vučić
Александар-Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Дезинформације допринеле подизању тензија

Поред дезинформације о инвазији српске војске на Косово и Метохију у недељу увече појавила се и лажна вест су специјалне јединице РОСУ кренуле на север Косова.

У понедељак је и у Курти рекао да је, наводно, пуцано на косовску полицију на северу Косова, али је потом истакао да је, на срећу, лажно пријављено да је било прострелних рана.

Кључна улога Вашингтона

Најзаслужнија што је дошло до смиривања тензија на КиМ је свакако САД на чију је иницијативу влада у Приштини одлучила да одложи спорну меру на 30 дана након разговора Куртија и америчког амбасадора Џефрија Ховенијеа.

Vašington
Вашингтон / Извор: Профимедиа

- Речено је да одлуку треба одгодити за 30 дана. То је важно јер има неспоразума и дезинформација у вези са овом одлуком. Надамо се да можемо радити с владом како бисмо осигурали разумевање одлуке. Не кажемо да то не треба спровести - рекао је Ховеније након разговора са Куртијем.

ЕУ позвала Београд и Приштину на дијалог

Потез владе у Приштини поздравила је и ЕУ која је преко високог представника за спољну политику и безбедност тражила од Куртијеве владе да одложи примену својих мера. ЕУ је и позвала Београд и Приштину на састанак у Бриселу.

Портпарол ЕУ Петер Стано поручио је да Унија пажљиво и са забринутошћу прати ситуацију на северу Косова и поручио "умешаним странама" да остану мирне и прекину све "некоординисане и једностране акције којима се угрожава стабилност и безбедност на терену и омета слобода кретања".

- Након што је Косово прихватило захтеве високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност (Жозепа) Бореља и САД да одложи планиране мере у вези са регистарским таблицама и личним картицама, уз услов да се уклоне све баријере, ЕУ је позвала обе стране да се састану у Бриселу да разговарају о путу ка напретку", рекао је Стано.

"Дијалог једини начин за решавање спорова"

Како је рекао, дијалог и преговори једини начин за решавање спорова.

- ЕУ је била и остаје у блиском контакту и са Косовом и са Србијом у циљу смиривања тензија, у блиској сарадњи са ЕУЛЕКС-ом, КФОР-ом и међународним партнерима, посебно са САД - поручио је Стано.

Како је нагласио, сва отворена питања морају се решавати дијалогом којим посредује ЕУ.

- Борељов предлог је био да се одложе мере о регистраским таблицама и личним картама и да се у међувремену одржи састанак у Бриселу како би се разговарало о путу ка напретку - рекао је Стано.

Шта очекивати од дијалога?

Имајући у виду како је текао у последње време дијалог Београда и Пирштине од када је Курти дошао на власт, велико је питање да ли у наредних 30 дана може доћи до било каквог компромисног решења који би допринео потпуном смиривању тензија на Косову?

Месец дана исувише кратак рок

Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику није превише оптимистична.

- Месец дана је исувише кратак рок за решавање проблема који су јуче претили да прерасту у озбиљнији инцидент или чак сукоб. Срби на северу КиМ морају пре свега да се осећају сигурно и безбедно и да живе нормално. То је превасходна одговорност власти у Приштини која са српском заједницом није успела да успостави редовну комуникацију, али и међународне заједнице која је још увек гарант безбедности свих грађана КиМ - подвлачи Грубјешић.

Kosovska Mitrovica
Косовска Митровица / Извор: Профимедиа

Како каже, у ових месец дана дипломатија мора да добије примат над политиканством и једностраним потезима.

- Друго је питање наставка дијалога у Бриселу који је оваквим потезима из Приштине додатно обесмишљен - оцењује Грубјешић

Она очекује да Вашингтон и у наредном периоду поднесе највећи терет како би дошло до решења проблема.

- САД су још једном показале да у решавању спорова имају одлучујућу улогу и надам се да ће уз њихову снажну подршку моћи да се предупреде кризни моменти, као што је било у недељу и у ноћи између недеље и понедељка - закључује Грубјешић.

Новаковић: Два могућа решења

Истраживач при Центру за међународне и безбедносне послове (ИСАЦ) Игор Новаковић, пак, сматра да се ситуација на Косову у наредних месец дана може решити на два начина, мада је први мало вероватан и само теоретски изводљив.

- Један начин су преговори Српске листе и Куртија што је мало вероватно пошто су њихови односи још од почетка године веома натегнути. Српска листа је у више наврата претила да ће изаћи из владе, али није то учинила, пре свега, због става Београда- Други начин да се реши проблем су преговори Београда и Приштине у Бриселу пошто се ради о мерама које су договорене још 2011. године баш у седишту ЕУ - истиче Новаковић. 

Међутим, и Новаковић није сигуран да ли постоји расположење обе стране да дијалог успе.

- Вучић је спреман за компромисно решење, али је питање да ли Албанци то желе? САД вероватно може имати значајну улогу просредника како би се дошло до компромисног решења. Наизглед то су све ситна питања која могу довести до ескалације јер је ситуација на северу Косова прилично напета - закључује Новаковић.