Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕЋЕМО ПРИЗНАТИ КОСОВО, УПРКОС ПРЕТЊАМА" Амбасадор Ирана ЈАСАН - његова порука одјекнула светом

11.02.2022. 17:41
Пише:
Србија Данас/Косово Online
Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа

Амбасадор Ирана у Србији Рашид Хасанпур рекао је да његова земља неће признати тзв. Косово иако су им због тога биле упућене претње.

- Доста земаља је признало Косово, ми нисмо, и покушавамо имајући на уму и претње које имамо, да реч држимо од почетка до краја - изјавио је Хасанпур.

Хасанпур је рекао да ће Србија и Иран додатно ојачати везе у наредним недељама, чему ће допринети и планирана посета председника Србије Александра Вучића Техерану, где ће осим потписивања десет споразума свечано открити споменик Николи Тесли.

И ЗАПОСЛЕЊЕ И НОВЧАНА ПОМОЋ: Држава не заборавља породице оних који су страдали на дужности

И ЗАПОСЛЕЊЕ И НОВЧАНА ПОМОЋ: Држава не заборавља породице оних који су страдали на дужности

ПЕТКОВИЋ РАСКРИНКАО ВЈОСУ: Апсурдна изјава Османи о испуњеним обавезама из дијалога и немогућности формирања ЗСО

ПЕТКОВИЋ РАСКРИНКАО ВЈОСУ: Апсурдна изјава Османи о испуњеним обавезама из дијалога и немогућности формирања ЗСО

"СЕВЕР КОСОВА ЈЕ КРИТИЧНА ТАЧКА" Огласио се министар - прогнозе не слуте на добро

"СЕВЕР КОСОВА ЈЕ КРИТИЧНА ТАЧКА" Огласио се министар - прогнозе не слуте на добро

- Биће то историјска посета на пољу односа две земље. Србија је у региону за нас најбитнија и желимо да сарадња буде још чвршћа и да се приближимо још више - рекао је амбасадор Хасанпур за Танјуг на Национални празник којим се данас обележава 43 године победе у Исламској револуцији, када су постављена три главна стуба на којима почива Исламска Република - ислам, слобода, независност.

Амбасадор је подсетио да се већ две године ради на реализацији посете председника Србије Ирану, одложеној због короне.

- Надамо се да ће се посета реализовати у наредних месец дана и да ће уследити пре избора - рекао је амбасадор земље која подржава територијални интегритет и суверенитет Србије.

Током те посете, важне за Иран, како је рекао, биће потписани споразуми из економије, културе, науке, пољопривреде, а један од њих тицаће се женских права. Нагласио је да је током ове две године од када је у Србији видео велики потенцијал и интересовање за продубливање веза, да то желе и званичници и српски народ који доста познаје историју и цивилизацију Ирана и који је заинтересован да буде информисан о Ирану.

- Уверени смо да оба народа желе блиске односе - додао је и нагласио да се људи из Ирана из посете Србији враћају са осећањем као да су били код своје куће.

Izrael
Израел / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Амбасадор је навео да Србија, иако се понекад чује да је мала земља, има доста потенцијала.

- Увек кажем величина земље не зависи од броја становника и површине већ од културе и слободе мишљења које постоји у тој земљи - рекао је он и навео да је Иран од Србије добио 50.000 вакцина, које су за њих имале велику вредност.

Амбасадор је подсетио на учестале и скорије посете српских званичника Ирану, министра спољних послова Николе Селаковића у априлу, на то да је председник Вучић међу првима честитао новоизабраном председнику Ирана, да је председник парламента Ивица Дачић био на инаугурацији.., да су званичници Ирана долазили у Србију.

- У Србији постоје разне области које јачају. Једна од њих је пољопривреда где се наша сарадња продубљује - увозимо изузетно семе кукуруза, јечма, пшенице, соје, уљане репе и ту палету желимо да проширимо на више од 20 различитих врста - рекао је амбасадор и нагласио да очекује да се робна размена увећа дупло када им санкције буду укинуте, по успешном оконачању нуклеаних преговора који се воде у Бечу са великим силама.

- Можемо да достигнемо размену од више стотина милиона долара - рекао је он и нагласио да потенцијали Ирана леже у нафти, гасу, нафтним и петрохемијским дериватима, захваљујући чему на том пољу могу да помогну Србији.

Тренутно је, како је навео, у Ирану неколико трговинских делегација из Србије, преговара се у области пољоприведе, о набавци трактора, стакла, репроматеријала и петрохемијских производа, а у току је и Сајам петрохемијског материјала, на којем учествују и српски привредници.

Хасанпур је рекао да је битно да се пандемија што пре заустави како би се обновила директна авио линија Техеран-Београд, јер у Ирану постоји интересовање и за здравствени туризам имајући на уму и велики бањски потенцијал Србије.

- Сада постоје само чартери, на две недеље које углавном користе Кинези за даља путовања - додао је Хасанпур.

Србија има велике потенцијале и у области спорта, а у Ирану, навео је, раде бројни тренери анагажовани у ватерполу, фудбалу, одбојци, рвању, као и лекари, стоматолози, студенти...

- Број Срба у Ирану није велики, али расте - казао је амбасадор и додао да у Србији живи неколико стотина Иранаца.

Амбасадор је нагласио да је културна сарадња двеју земаља важна. У Београду је у току 20. недеља иранског филма, коју је отворио ''најскупљи и највећи пројекат'' у историји иранске кинематографије "Мухамед Божји изасланик" Маџида Маџидија а за који је сценографију радио Миљен Кљаковић Крека.

- Ирански народ познаје српску културу и доста књига је преведено на персијски, које се чувају и у посебном одсеку у Народној библиотеци Исламске Републике - рекао је амбасадор и навео да ће подизање споменика Омара Хајама у Србији (1048-1131) једном од најутицајних мислилаца средњег века, персијском филозофу, математичару, астроному и песнику, додатно приближити два народа.