Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СРБИ СА КОСМЕТА ПОСЛАЛИ ЖЕСТОКУ ПОРУКУ: "Ова одлука нам УКИДА право НА ЖИВОТ, Европо ОТВОРИ ОЧИ!" Хиљаде људи сложно у заједничкој БОРБИ против Куртијевог терора

13.02.2024. 10:10
Пише:
Србија Данас
kosovo
косово / Извор: Фото: Косово Online

Председник Српске листе и директор КБЦ Косовска Митровица Златан Елек поручио је да су Срби јуче на величанственом скупу у Северној Митровици послали поруку да су апсолутно против одлуке власти у Приштини да укине динар.

Неколико хиљада грађана окупило се јуче у Северној Митровици, на Тргу Браће Милић, како би путем мирног и демократског протеста указали на незадовољство због укидања динара и једностраних акција Приштине.

ЛАЖНИ ПРЕМИЈЕР КУРТИ НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА УГРОЖАВА МИР! Обратио се из Британије док Срби масовно протестују: "Одлука о забрани динара неће бити поништена!"kosovo

ЛАЖНИ ПРЕМИЈЕР КУРТИ НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА УГРОЖАВА МИР! Обратио се из Британије док Срби масовно протестују: "Одлука о забрани динара неће бити поништена!"

ХИЛ О ПОТЕЗИМА ПРИШТИНЕ: Били смо јасни у погледу забринутости о намери да се забрани динар на КиМKristofer Hil

ХИЛ О ПОТЕЗИМА ПРИШТИНЕ: Били смо јасни у погледу забринутости о намери да се забрани динар на КиМ

"ШАМАР" ЛАЖНОМ ПРЕМИЈЕРУ! Мицотакис из Београда послао јасну поруку Приштини: Нећемо признати КосовоKirjakos Micotakis

"ШАМАР" ЛАЖНОМ ПРЕМИЈЕРУ! Мицотакис из Београда послао јасну поруку Приштини: Нећемо признати Косово

Међу окупљенима били су и представници разлицитих синдиката, здравствени радници, студенти али и пензионери.

Окупљени грађани носили су транспаренте "Европо отвори очи", "Ово је окупација", "Без социјалних примања нећемо имати ни за храну", "УН 1244 хелп".

Говорници на скупу били су цењени друштвени радници са Косова и Метохије који су указали на погубност једностраних потеза режима Аљбина Куртија.

Душанка Ђоровић из Удружења пензионера поручила је да одлука да се укине динар значи укидање права на живот.

- Одлука да се укине динар, да нам се онемогући да подигнемо своје пензије, значи да нам се укида хлеб, укида нам се право на живот.  Ако се зна да се у продавницама нема српске хране, у апотекама нема наших лекова. Шта ће бити са нама? Хоћу свима да појасним велику лаж да можемо отварати рачуне у неким банкама и подизати пензије. Те банке не признају доток новца на основу решења о нашим пензијама оствареним од српског ПИО фонда - саопштила је Ђоровић. 

Редовни професор Економског факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Драгана Миленковић казала је да је први динар искован у Новом Брду на Косову још 1214. године додавши да је српска валута опстајала на Косову и Метохији и у најгорем времену окупације.

На скупу се обратио и Драгиша Миловић  из КБЦ Косовска Митровица који је поручио да Срби требају на провокације одговорити мирно и достојанствено и да се морају чувати јер су ту своји на своме. 

- Искрено се надам да има правде и за нас Србе, међународна заједница мора рећи да је доста угњетавања српског народа на Косову. Оно што нас је одржало до сада јесте слога, јединство. Морамо бити уједињени, поштовати једни друге и да наставимо да се боримо сложни и уједињени више него икада, уз помоћ наше матичне државе, подршку наше Цркве, да обезбедимо оно што нам припада, а то је миран живот - додао је Миловић.

Своју наду да ће се нешто у будућности променити по питању њиховог положаја истакли су и сами учесници протеста. 

- Све зависи од међународне заједнице, како ће да нас чује и да то прихвати. Све зависи од њих, не зависи од нас. Очекујемо да ће бити нешто боље и да се окрену према српском народу, надамо се да ће се након овог скупа учинити нешто и за српски народ, иначе овако је неиздрживо и неприхватљиво - казао је један од њих. 

Огласио се и председник Српске листе

Председник Српске листе и директор КБЦ Косовска Митровица Златан Елек поручио је да су Срби јуче на величанственом скупу у Северној Митровици послали поруку да су апсолутно против одлуке власти у Приштини да укине динар, јер би их то довело у неподношљив положај.

- Шта мисле Срби о овој одлуци Куртија најбоље су показали јуче на овом скупу где је било између 6.000 и 7.000 Срба што јужно што северно од Ибра. Све Куртијеве одлуке су уперене директно против Срба са ових простора. Подсетићу вас на неке: забрана вакцинације за време Ковид пандемије, забрана свих спортских догађаја на територији КиМ на којима учествују било какве спортске екипе из Србије, забрана културних манифестација, забрана увожења дневне и недељне штампе која долази из Србије, забрана увожења уџбеника за основно и средње образовање као и за факултете, забрана увоза српске хране па нам је наметнуно да једемо и увозимо храну из Северне Македоније, Албаније, Црне Горе идругих земаља, забрана изградње зграде Универзитета, забрана изградње зграде за социјално најугроженије категорије и додела станова за њих, забрана изградње школе за Роме и друге мањине у Северном делу Косовске митровице и на крају забрана односно укидање динара и платног промета - навео је Елек за РТС додавши: 

- Очекујемо много оштрију реакцију и земаља Квинте и међународне заједнице. Надамо се да ће власти у Приштини покушати да разумеју све и да одустану од овакве уредбе коју су донели како би нам омогућили да живимо достојно човеку на овим просторима.

(Србија Данас)