Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРИЗНАЊЕ ИЗ ЈУЖНЕ ПОКРАЈИНЕ: "Сваки дан срећем бизнисмене са Космета који су се вакцинисали у Београду или Нишу"

05.04.2021. 13:33
Пише:
Србија Danas/kosovo-online.com
Vakcinacija protiv korone na Kosovu
Вакцинација против короне на Косову / Извор: СД/илустрација

Будућност сарадње се гради управо на транспарентности и на информацијама у позитивном контексту

Бивши председник Привредне коморе Косова и економски експерт Сафет Грџаљију, рекао је да се актуелна сарадња привредних комора Космета и Србије одвија нетранспарентно и далеко од очију јавности, за разлику од претходних година када је он био на челу косовске привредне коморе. 

Била је симбол Југославије, и данас је незаобилазна

Била је симбол Југославије, и данас је незаобилазна

СРБИЈА НА РАКЕТНИ ПОГОН: Усред пандемије суфицит у буџету 7,5 милијарди у прва два месеца 2021.

СРБИЈА НА РАКЕТНИ ПОГОН: Усред пандемије суфицит у буџету 7,5 милијарди у прва два месеца 2021.

ПРИВРЕДНА АКТИВНОСТ СРБИЈЕ У ПОРАСТУ: Две гране се посебно истичу

ПРИВРЕДНА АКТИВНОСТ СРБИЈЕ У ПОРАСТУ: Две гране се посебно истичу

- Било који састанак где год да је био ја сам то објавио медијима. Сада, знам неслужбено, да се они виђају у Београду, да имају заједничке ручкове, заједничке састанке, али се то у косовским медијима не види. То је та разлика, што ја нисам знао да бацим камен и да сакријем руку, а сад су људи постали махери, јер једно раде, друго мисле, треће причају и мислим да то не иде у прилог побољшању односа, јер ако сарађујеш трговином, то се гради на обостраним интересима. Зашто да се кријеш од свега тога што радиш. На крају крајева не радиш за себе, радиш за регију, радиш за нормализацију, радиш за бизнис и радиш за будућност - рекао је Грџаљију.

Наводи да је забрињавајуће и што се покушава да се сарадња привредних комора Космета и Србије "покрије под неком дозом патриотизма". Као пример овој тврдњи, Грџаљиу је навео недавно саопштење председника косметске Привредне коморе Берата Рукићија да је та организација одбила позив Привредне коморе Србије да се привредници региона вакцинишу против ковида-19 у Београду.

- Свакодневно срећем доста бизнисмена који су ишли на вакцинацију и управо је то оно што на неки начин што даје неку сасвим другу димензију сарадњи... Највећи је проблем на Космету што је и сам ковид исполитизован и око вакцина се исполитизовало и управо долазимо до онога што смо причали - друго се ради, треће се прича, четврто се преноси и у том контексту ја не видим зашто је то потребно да се тако ради, јер можеш сакрити све, али истину не. Јер, кад изађеш у Приштину и сретнеш људе, кажу да су били да приме вакцину у Београду или Нишу и то је оно што нам недостаје - транспарентност, а будућност сарадње се гради управо на транспарентности и на информацијама у позитивном контексту - навео је Грџаљију.

Говорећи о разлозима због којих је поднео оставку на позицији генералног секретара Коморског инвестиционог форума Западног Балкана са седиштем у Трсту, Грџаљију је казао да није желео да буде "декор".

- Ако имате такве разговоре или такве контакте на релацији Приштина - Београд између комора и ти као генерални секретар не знаш ништа, већ само кад прочиташ у овинама, мислим да је било беспотребно да будем више ту. Осим тога имао сам страх да Чадеж, као председник Привредне коморе Србије се много више бави политиком и игра ту доминантну политичку улогу. Можда сам у неким моментима видео да је јачи можда и од саме Брнабићке, и у том контексту видео сам да сам ја мален да будем део тих процеса. Такође, ако нема више комуницирања, тог пријатељског разговора са Чадежом као председником коморе и као председником Управног одбора (Коморског инвестиционог форума), онда стварно ту немаш шта више - казао је Грџаљију.

Он је поздравио формрирање нове такозване владе Космета са стабилном политичком већином и рекао да Аљбин Курти није више оно што је био некад.

- На основу ових пар дана јако је флексибилан, посебно у дијалогу са амбасадорима Квинте и Сједињеним Америчким Државама. У том контексту ми се морамо једноставно на неки начин разликовати од предизборне кампање. Сви се слажемо да дијалог нема алтернативу, да баријере не воде никуда и да се грешке у корацима попут такса због којих је пала претходна Куртијева влада неће поновити, јер није то решење - казао је Грџалију.

Додао је и да Курти више води рачуна о реторици, јер нема више бомбастичних изјава као што је имао некада.

- И на крају крајева паметан човек учи на туђим грешкама. Зато мислим да је велики проблем ако направиш грешку, а не признаш грешку. А друга ствар је да не треба да направиш грешку на којој си једном пао. Према томе, мислим да у том конктексту дијалог ће бити најјаче оружје - очекује бивши председник косметске Привредне коморе.

Грџаљију не очекује поновно увођење такса на увоз робе из Србије, као што је било раније. Нова такозвана влада, која је дошла на таласу незадовољства у народу има, према његовим речима, друге приоритете.

- То је вакцина и вакцинација, као друго подршка приватном сектору и грађанима у ова тешка времена, а као треће, дугорочно, мора да се дође до економске стабилности и економског развоја, што је кључ укупне стабилности и са економског, и са политичког, и са интегрисаног аспекта - казао је Грџаљију и нагласио да реваншизми не воде никуд, да треба елиминисати, а не градити баријере и тиме погоршати имиџ Западног Балкана, па и Србије, и Космета у очима инвеститора.