Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УЗ СРБЕ НА КиМ СУ ВУЧИЋ И ВЛАДА! Премијерка Брнабић послала битну поруку па онда раскринкала Вука Јеремића

15.06.2023. 15:46
Пише:
Танјуг
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Пеђа Вучковић

Премијерка је рекла и да успостављање административног прелаза резултат политике која је вођена до 2012. године.

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас да Срби на Косову и Метохији нису сами, да су уз њих председник Србије Александар Вучић и Влада Србије и да ће се заједно борити и дати све од себе да тамо сачувају мир.

- Један од транспарената који сам видела у скупштини је "Срби са КиМ нисте сами". То подижете ви који сте 2001. године пустили 1.900 албанских терориста из затвора од којих је већина 2004. године извршила погром на КиМ. Запаљени су тада и заувек уништени споменици културе, благо од непроцењиве културне и верске вредности за наш народ у целини. Цркве, манастири, протерано 4.000 људи, убијено више од 30. Ви прстом тада нисте мрднули, али ево данас сте се сетили и подигли А4 папир на коме пише "Срби са КиМ нисте сами" - рекла је Брнабић у Скупштини Србије током седнице на којој се расправља о предлогу за гласање о неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

ОГЛАСИО СЕ ПЕТАР СТАНО ПОВОДОМ СИТУАЦИЈЕ НА КиМ: "Молим обе стране да се уздрже, пратимо све помно"

ОГЛАСИО СЕ ПЕТАР СТАНО ПОВОДОМ СИТУАЦИЈЕ НА КиМ: "Молим обе стране да се уздрже, пратимо све помно"

ДА ЛИ СМО НА КОРАК ОД РАТА? Приштина упутила ултиматум КФОРУ: Ако ви нећете, ми ћемо интервенисати

ДА ЛИ СМО НА КОРАК ОД РАТА? Приштина упутила ултиматум КФОРУ: Ако ви нећете, ми ћемо интервенисати

АЛБАНСКИ МЕДИЈИ ОКРЕНУЛИ ЛЕЂА КУРТИЈУ? Лажни премијер доживљава колапс због "непослушности Западу" (ФОТО)

АЛБАНСКИ МЕДИЈИ ОКРЕНУЛИ ЛЕЂА КУРТИЈУ? Лажни премијер доживљава колапс због "непослушности Западу" (ФОТО)

Додала је да је док је Вук Јеремић био министар спољњих послова 2008. године једнострано проглашена независност тзв. Косова.

- Тадашњи председник побегао је из земље. Ви сви остали написали и послали једно саопштење за штампу. И толико о томе, а данас им кажете "Срби на КиМ нисте сами". 2010. управо ови који држе тај транспарент из те странке (Народна странка), тог човека, поставили питање Међународном суду правде и тако дали алиби Приштини и свима онима који су признали једнострано проглашену независност тзв. Косова - рекла је Брнабић. 

Додала је да је када је питање постављено прво помислила да можда није било добро формулисано.

- А онда прочитате у депешама Викиликса да је Вук Јеремић добро поставио питање. Зато што је рекао да они желе "декосовизацију Србије". Да је то политика тадашње Владе Србије. Да ће то нама помоћи да решимо проблем. Онда схватите да је добро постављено питање, са том намером и циљем који су на крају крајева и добили - рекла је Брнабић.

Додала је да су 2010. године преговори о КиМ из Уједињених нација, где, како је рекла, Србија има много савезника, пребачени у ЕУ.

- У ЕУ где имамо много мање савезника и где смо у много лошијем положају. Што је било потпуно у складу са политиком декосовизације коју су рекли да воде, али нису то рекли грађанима Републике Србије већ америчкој амбасади. Да су били отворени према грађанима то би било фер. Свако има право у демократском друштву на своју политику - оценила је Брнабић.

Премијерка је рекла и да успостављање административног прелаза резултат политике која је вођена до 2012. године.

- Ви сте 2011. године поставили границу између Срба и Срба, Јариње и Брњак и данас ти људи имају образа да Србима на КиМ поруче "Срби на КиМ нисте сами" - рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла и да део опозиције тврди да Влада Србије дозвољава терор премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија над Србима на северу КиМ.

- Да вас подсетим, шта је ваш шеф, тај велики познавалац српске и глобалне политике под знацима навода говорио о Куртију од кога сада браните Србе. Децембра 2019. године каже Вук Јеремић "не може се оспорити да је Аљбин Курти један интелектуалац, патриота, прилично стабилан човек, све супротно од Александра Вучића" - навела је Брнабић.

Додала је да је на тај начин Јеремић отворено стао на страну Куртија против легитимно изабраног председника своје државе.

- "Аљбин Курти је леп, диван, све супротно од председника Србије", каже Вук Јеремић. Александру Вучићу неће бити лако у разговорима са Аљбином Куртијем. Да преко пута Куртија седи много образованији и компетентнији човек од Александра Вучића имао би озбиљан изазов" - Па овако мајка Аљбина Куртија не прича о Куртију - рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла да је Јеремић и наредних година наставио да хвали Куртија.

- Годину дана, том врсном познаваоцу спољне политике глобалних кретања, није било довољно да схвати какав је Аљбин Курти и у каквој су ситуацији Срби на КиМ. Децембра 2020. године каже: "нова Влада Косова ће вероватно бити предвођена  Куртијем. А парадоксално неке ствари ће постати лакше јер Курти није посебно заинтересован за признање независности од стране Београда". Каже тај ведета спољне политике - рекла је иронично Брнабић.

Брнабић је оценила да је Јеремић водио спољну политику Србије у најизазовним временима.

- И што каже његов заменик "е добро смо живи кад су нас такви људи водили". А такви људи данас кажу "Срби са КиМ нисте сами". Не него су са Аљбином Куртијем овим вашим јунаком, препаметним, прелепим преинтелигентним миротворцем и пацифистом кога сте хвалили на сва уста и радовали сте се што је дошао као нови премијер владе Косова - рекла је Брнабић.

Додала је да Срби на КиМ ипак нису сами и да могу да рачунају на помоћ институција Републике Србије.

- Нису сами. Александар Вучић је уз њих, ми смо уз њих и даћемо све од себе да сачувамо мир, али никада да не дамо на наш народ од стране Аљбина Куртија кога толико цените поштујете и волите - закључила је Брнабић.