Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АЗЕРБЕЈЏАН ОТКРИО ВОЈНУ СТРАТЕГИЈУ КОЈОМ ЈЕ ОСВОЈИО КАРАБАХ: Операција "Карабашки сандук" сахранила је отпор јерменских снага (ВИДЕО)

05.11.2021. 16:47
Пише:
Србија Данас
Rat u Karabahu
Рат у Карабаху / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/İCTİMAİ ТВ

Рат у коме су Јермени за кратко време изгубили велике делове Карабаха

Азербејџанска државна телевизија ИТВ приказала је документарни филм посвећен учешћу снага за специјалне операције азербејџанске морнарице у Другом карабашком рату у јесен 2020. године. Филм носи назив "Невидљиви хероји – специјалне снаге маринаца". Садржи детаље о активном учешћу азербејџанских снага у операцијама у Нагорно-Карабаху.

Шта кажу стручњаци: Да ли ПРИРОДНИ БИЉНИ ПРОИЗВОДИ помажу код КАШЉА?

Шта кажу стручњаци: Да ли ПРИРОДНИ БИЉНИ ПРОИЗВОДИ помажу код КАШЉА?

УПРАВО ЈЕ ПОЧЕЛА ВЕЖБА СИСТЕМ "2021": 8.000 учесника на више од 50 локација

УПРАВО ЈЕ ПОЧЕЛА ВЕЖБА СИСТЕМ "2021": 8.000 учесника на више од 50 локација

МНОГО ТОГА ЈЕ ЗАТАШКАНО: Чистка у америчкој морнарици због инцидента у Јужном кинеском мору (ВИДЕО)

МНОГО ТОГА ЈЕ ЗАТАШКАНО: Чистка у америчкој морнарици због инцидента у Јужном кинеском мору (ВИДЕО)

Конкретно, филм открива да су снаге за специјалне операције азербејџанске морнарице започеле своју мисију у Другом карабашком рату у јесен 2020. у офанзиви на село Талиш, али су потом пребачене према Џебраилу.

Специјалне снаге азербејџанске морнарице деловале су у малим групама, углавном су обављале диверзантске и извиђачке задатке или су се користиле као јуришне групе. Прве борбе специјалних снага Ратне морнарице у јужном правцу биле су борбе за насеље Шукурбејли, где су, инфилтрирајући се кроз линију фронта, специјалци напали непријатељске положаје са задње стране. Затим су се специјалци осам дана борили за насеља Емирварли и Солтанли, где је прошао други ешалон одбране јерменских трупа.

У овој области наишли су на снажан отпор јерменских трупа. Азербејџанска страна је тек после масовних артиљеријских и ватрених удара беспилотних летелица успела да нокаутира непријатеља на овим положајима.

Поред тога, специјалне снаге азербејџанске морнарице учествовале су у борбама на правцу Занеглана и Губадлија, а поморске специјалне снаге су прве ушле у град Губадли.

Почетком новембра 2020. године специјалне снаге морнарице пребачене су у правцу Мартуни (Хојавенд). Како подсећају борци специјалних снага азербејџанске морнарице, у овом правцу су јерменске трупе пружиле жесток отпор, борбе су се водиле за сваку висинску тачку.

Најтеже су биле борбе за висораван Кизилкаја. У нападу на ову позицију, специјалне снаге морнарице изгубиле су пет војника, а 11 је рањено. Ово је била последња мисија током краткотрајног рата. Документарац је део озбиљног пројекта, с тим да је претходни био фокусиран на активности ваздухопловства и разне тактике које су коришћене у рату.

Претходни део се звао "Невидљиви хероји – Ваздухопловство", а говори о учешћу азербејџанског ратног ваздухопловства у Другом карабашком рату у јесен 2020. године.

Командант азербејџанског ратног ваздухопловства генерал Рамиз Такхиров описује детаље успешне операције "Груди Карабаха" коју је азербејџанска страна извела током овог сукоба за сузбијање јерменске противваздушне одбране у Нагорно-Карабаху. 

Од 27. септембра 2020, јерменски ПВО систем у Карабаху се састојао од 24 јединице ПВО система Оса-АК (М), 6 јединица ПВО система Тор-М2КМ, једног дивизиона С-300ПС, 2 дивизије ПВО-а Круг. систем ПВО, 3 дивизиона ПВО Куб и један дивизион Ц-125.

Да би сузбила јерменски систем противваздушне одбране у Карабаху, команда азербејџанског ваздухопловства развила је операцију "Карабашки сандук". Ова операција се састојала од следећих компоненти:

Да би се непријатељ приморао да стави у функцију све своје системе противваздушне одбране, одлучено је да се организује имитација масовног ваздушног удара помоћу авиона, хеликоптера и беспилотних летелица. Ови авиони су радили различите маневре без уласка у захваћено подручје ПВО.

Да би се спречило да непријатељ открије овај план, донета је одлука да се авион Ан-2 лансира у зону борбе против ПВО. Пилоти су послали Ан-2 у подручје захваћено ПВО, па су потом искочили из авиона падобранима.

Да би Ан-2 изгледао као прави борбени авион, ови авиони су пуњени разним бомбама. Да непријатељ није оборио ове авионе, они би били коришћени као дронови камиказе.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ови лажни циљеви су требали да натерају непријатеља да потроши скупе ракете комплекса Тор-М2КМ, које је имао у ограниченим количинама. Овај циљ је постигнут, јер неко време, због недостатка пројектила, непријатељ није могао да користи Тор-М2КМ.

Даље, лутајућа муниција Хароп, Skystriker и Орбитер-1К, и беспилотна летелица Bayraktar ​​ТБ2, који су сви већ били у ваздуху, погодили су идентификоване системе ПВО.

Да би се подржала дејства беспилотних летелица и отежала дејства система ПВО, активно су коришћена средства електронског ратовања, која су ометала рад система ПВО непријатеља.
Уз помоћ техничких средстава створене су лажне електронске мете за системе противваздушне одбране непријатеља.

Употребом ракета Спике-НЛОС постављених на хеликоптере домета до 30 км, извршени су удари на системе противваздушне одбране непријатеља. Првог дана операције било је могуће уништити до 60% система противваздушне одбране непријатеља. До краја рата, непријатељ није могао да отвори "Карабашки сандук".

Ово заправо открива да је борбена стратегија Азербејџана била прилично темељита, како на земљи тако и у ваздуху, и победа није изненађење против лоше вођених јерменских снага.

Вести о домаћем и страном наоружању можете прочитати ОВДЕ.

Вести о дешавањима у Нагорно-Карабаху можете прочитати ОВДЕ.