Skip to main content
Rat u Karabahu

AZERBEJDŽAN OTKRIO VOJNU STRATEGIJU KOJOM JE OSVOJIO KARABAH: Operacija "Karabaški sanduk" sahranila je otpor jermenskih snaga (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/İCTİMAİ TV
Rat u kome su Jermeni za kratko vreme izgubili velike delove Karabaha

Azerbejdžanska državna televizija ITV prikazala je dokumentarni film posvećen učešću snaga za specijalne operacije azerbejdžanske mornarice u Drugom karabaškom ratu u jesen 2020. godine. Film nosi naziv "Nevidljivi heroji – specijalne snage marinaca". Sadrži detalje o aktivnom učešću azerbejdžanskih snaga u operacijama u Nagorno-Karabahu.

Šta kažu stručnjaci: Da li PRIRODNI BILJNI PROIZVODI pomažu kod KAŠLJA?

Šta kažu stručnjaci: Da li PRIRODNI BILJNI PROIZVODI pomažu kod KAŠLJA?

UPRAVO JE POČELA VEŽBA SISTEM "2021": 8.000 učesnika na više od 50 lokacija

UPRAVO JE POČELA VEŽBA SISTEM "2021": 8.000 učesnika na više od 50 lokacija

MNOGO TOGA JE ZATAŠKANO: Čistka u američkoj mornarici zbog incidenta u Južnom kineskom moru (VIDEO)

MNOGO TOGA JE ZATAŠKANO: Čistka u američkoj mornarici zbog incidenta u Južnom kineskom moru (VIDEO)

Konkretno, film otkriva da su snage za specijalne operacije azerbejdžanske mornarice započele svoju misiju u Drugom karabaškom ratu u jesen 2020. u ofanzivi na selo Tališ, ali su potom prebačene prema Džebrailu.

Specijalne snage azerbejdžanske mornarice delovale su u malim grupama, uglavnom su obavljale diverzantske i izviđačke zadatke ili su se koristile kao jurišne grupe. Prve borbe specijalnih snaga Ratne mornarice u južnom pravcu bile su borbe za naselje Šukurbejli, gde su, infiltrirajući se kroz liniju fronta, specijalci napali neprijateljske položaje sa zadnje strane. Zatim su se specijalci osam dana borili za naselja Emirvarli i Soltanli, gde je prošao drugi ešalon odbrane jermenskih trupa.

U ovoj oblasti naišli su na snažan otpor jermenskih trupa. Azerbejdžanska strana je tek posle masovnih artiljerijskih i vatrenih udara bespilotnih letelica uspela da nokautira neprijatelja na ovim položajima.

Pored toga, specijalne snage azerbejdžanske mornarice učestvovale su u borbama na pravcu Zaneglana i Gubadlija, a pomorske specijalne snage su prve ušle u grad Gubadli.

Početkom novembra 2020. godine specijalne snage mornarice prebačene su u pravcu Martuni (Hojavend). Kako podsećaju borci specijalnih snaga azerbejdžanske mornarice, u ovom pravcu su jermenske trupe pružile žestok otpor, borbe su se vodile za svaku visinsku tačku.

Najteže su bile borbe za visoravan Kizilkaja. U napadu na ovu poziciju, specijalne snage mornarice izgubile su pet vojnika, a 11 je ranjeno. Ovo je bila poslednja misija tokom kratkotrajnog rata. Dokumentarac je deo ozbiljnog projekta, s tim da je prethodni bio fokusiran na aktivnosti vazduhoplovstva i razne taktike koje su korišćene u ratu.

Prethodni deo se zvao "Nevidljivi heroji – Vazduhoplovstvo", a govori o učešću azerbejdžanskog ratnog vazduhoplovstva u Drugom karabaškom ratu u jesen 2020. godine.

Komandant azerbejdžanskog ratnog vazduhoplovstva general Ramiz Takhirov opisuje detalje uspešne operacije "Grudi Karabaha" koju je azerbejdžanska strana izvela tokom ovog sukoba za suzbijanje jermenske protivvazdušne odbrane u Nagorno-Karabahu. 

Od 27. septembra 2020, jermenski PVO sistem u Karabahu se sastojao od 24 jedinice PVO sistema Osa-AK (M), 6 jedinica PVO sistema Tor-M2KM, jednog diviziona S-300PS, 2 divizije PVO-a Krug. sistem PVO, 3 diviziona PVO Kub i jedan divizion C-125.

Da bi suzbila jermenski sistem protivvazdušne odbrane u Karabahu, komanda azerbejdžanskog vazduhoplovstva razvila je operaciju "Karabaški sanduk". Ova operacija se sastojala od sledećih komponenti:

Da bi se neprijatelj primorao da stavi u funkciju sve svoje sisteme protivvazdušne odbrane, odlučeno je da se organizuje imitacija masovnog vazdušnog udara pomoću aviona, helikoptera i bespilotnih letelica. Ovi avioni su radili različite manevre bez ulaska u zahvaćeno područje PVO.

Da bi se sprečilo da neprijatelj otkrije ovaj plan, doneta je odluka da se avion An-2 lansira u zonu borbe protiv PVO. Piloti su poslali An-2 u područje zahvaćeno PVO, pa su potom iskočili iz aviona padobranima.

Da bi An-2 izgledao kao pravi borbeni avion, ovi avioni su punjeni raznim bombama. Da neprijatelj nije oborio ove avione, oni bi bili korišćeni kao dronovi kamikaze.

Ovi lažni ciljevi su trebali da nateraju neprijatelja da potroši skupe rakete kompleksa Tor-M2KM, koje je imao u ograničenim količinama. Ovaj cilj je postignut, jer neko vreme, zbog nedostatka projektila, neprijatelj nije mogao da koristi Tor-M2KM.

Dalje, lutajuća municija Harop, Skystriker i Orbiter-1K, i bespilotna letelica Bayraktar ​​TB2, koji su svi već bili u vazduhu, pogodili su identifikovane sisteme PVO.

Da bi se podržala dejstva bespilotnih letelica i otežala dejstva sistema PVO, aktivno su korišćena sredstva elektronskog ratovanja, koja su ometala rad sistema PVO neprijatelja.
Uz pomoć tehničkih sredstava stvorene su lažne elektronske mete za sisteme protivvazdušne odbrane neprijatelja.

Upotrebom raketa Spike-NLOS postavljenih na helikoptere dometa do 30 km, izvršeni su udari na sisteme protivvazdušne odbrane neprijatelja. Prvog dana operacije bilo je moguće uništiti do 60% sistema protivvazdušne odbrane neprijatelja. Do kraja rata, neprijatelj nije mogao da otvori "Karabaški sanduk".

Ovo zapravo otkriva da je borbena strategija Azerbejdžana bila prilično temeljita, kako na zemlji tako i u vazduhu, i pobeda nije iznenađenje protiv loše vođenih jermenskih snaga.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Vesti o dešavanjima u Nagorno-Karabahu možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd