Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОНИ НЕЋЕ ПОТПИСАТИ СПОРАЗУМ О ЗАБРАНИ НУКЛЕАРНОГ ОРУЖЈА? Чудна одлука власти у Јапану

29.10.2020. 09:23
Пише:
Србија Данас/РТС
atomska bomba
атомска бомба / Извор: Профимедиа

Јапан, једина земља у историји човечанства која је доживела атомско бомбардовање, неће потписати Споразум Уједињених нација о забрани нуклеарног оружја - потврдио је портпарол владе у Токију Кацунобу Като током конференције за штампу одржане у понедељак.

Повод за његово обраћање медијима била је чињеница да је 24. октобра Хондурас ратификовао поменути споразум, поставши 50. земља која је то учинила.

СНАЖАН УРАГАН "ЗЕТА" ПОГОДИО ЊУ ОРЛЕАНС: Једна особа повређена, пола града остало без струје! (ФОТО/ВИДЕО)

СНАЖАН УРАГАН "ЗЕТА" ПОГОДИО ЊУ ОРЛЕАНС: Једна особа повређена, пола града остало без струје! (ФОТО/ВИДЕО)

БУКТИ РАТ ИЗМЕЂУ ДВОЈИЦЕ ЛИДЕРА: Ердоган испаљује увреду за увредом, а Макрон у тишини повлачи потезе

БУКТИ РАТ ИЗМЕЂУ ДВОЈИЦЕ ЛИДЕРА: Ердоган испаљује увреду за увредом, а Макрон у тишини повлачи потезе

БАКУ ФОРМИРА ТЕРОРИСТИЧКЕ БАЗЕ! Целом региону прети ратна ескалација: Који је одговор Јеревана?

БАКУ ФОРМИРА ТЕРОРИСТИЧКЕ БАЗЕ! Целом региону прети ратна ескалација: Који је одговор Јеревана?

Број од 50 потписница је суштински битан, јер када толико земаља у својим парламентима одобри одређен документ донет у Уједињеним нацијама, он ступа на снагу.

Като, шеф владиног кабинета, изјавио је у Токију да Јапан "дели циљ укидања нуклеарног оружја којем споразум стреми". Али да је у условима када се погоршава безбедносна ситуација у којој се земља налази за њу прикладније да, носећи са спољним претњама, настоји да да "на трезвен и реалистичан начин допринесе напретку у смањивању нуклеарног наоружања".

Текст Споразума о забрани нуклеарног оружја усвојен је у Скупштини УН 2017. године. За њега је тада гласало 122 чланица. Он предвиђа забрану развоја, употребе, стационирања, складиштења и тестирања нуклеарног оружја с циљем да оно коначно буде укинуто.

Ступиће на снагу 22. јануара следеће године, тачно 90 дана након што га је ратификовала педесета држава чланица УН. Тиме ће се нуклеарно оружје сврстати у ред средстава забрањених од стране Уједињених нација, у којем се већ налазе биолошко и хемијско оружје.

Везане руке владе у Токију

Јапанска влада традиционално наглашава потребу за разоружањем и одрицањем од нуклеарног оружја због несрећног и суровог искуства из 1945. године, када су јапански градови Хирошима и Нагасаки претворени у прах, оба уз више десетина хиљада жртава.

Такође, бројне јапанске невладине организације и појединци који су преживели нуклеарно бомбардовање, као и градоначелници Хирошиме и Нагасакија, деценијама се залажу за и позивају на укидање нуклеарног оружја.

Упркос свему томе, као и чињеници да је нарочито заинтересована за денуклеаризацију Корејског полуострва јер атомски арсенал Северне Кореје доживљава као изразито озбиљну и тешку претњу по безбедност своје земље, јапанска влада за сада остаје по страни, иако би њена сагласност поменутом споразуму дала велику моралну тежину.

Токио се уздржава од ратификације јер му споразум не одговара у безбедносном смислу. Конкретно, забрана нуклеарног оружја најпре је трн у оку његовог војно-политичког савезника, Сједињених Америчких Држава, силе која Јапану пружа заштиту својим нуклеарним кишобраном.

Та протекција Токију је неопходна са обзиром на чињеницу да су његови најближи суседи, Русија и Кина нуклеарне силе пар екселанс. Такође, још један сусед, Демократска Народна Република Кореја, поседује то разорно оружје и великим корацима развија технологију потребну за његову поуздано, успешно изручивање на средње и велике даљине.

Улога Јапан есенцијална

Док је влада у Токију, разумљиво, опхрвана сопственом дилемом, тј. разапета између жеље да буде светски лидер у развоју мирољубиве коегзистенције и успостављању светског мира (што подразумева и глобално разоружање, односно, денуклеаризацију) и реалне потребе да очува сопствену безбедност у сложеним међународним условима, њено оклевање да прихвати документ УН продубљује забринутост да он никада неће заживети.

Наиме, јасно је да нуклеарне силе и НАТО не желе да одрекну сигурности и моћи коју им пружа то оружје и да ће оне (наставити) да снажно лобирају против поменутог споразума и да га игноришу, због чега је он од почетка осуђен на спору и несигурну пловидбу.

Али, ако држава са специфичном историјом какву има Јапан не подржи споразум о забрани нуклеарног оружја, његова моћ да привуче и окупи пуно чланица УН и тако послужи као средство за морални и легални притисак на нуклеарне силе даље ће ослабити.

Неприхватање од стране земље која је искусила нуклеарно бомбардовање увек ће бити снажан аргумент за противнике споразума којим ће оне поткопавати његов ауторитет.