Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕПОРОД СРПСКЕ НАМЕНСКЕ ИНДУСТРИЈЕ И ВОЈСКЕ: Од земље којој су донирали, постали смо држава од које сви хоће да КУПЕ НАОРУЖАЊЕ

17.11.2021. 09:17
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Зашто је 2012. година кључна на српску војну индустрију и Војску Србије?

Током 2012. године, актуелни председник Србије Александар Вучић именован је на функцију министра одбране у Влади Републике Србије. Стање у одбрани које је он тада затекао било је веома лоше, а може се слободно рећи и катастрофално и нешто је морало под хитно да се мења. 

ПОТВРЂЕНО! Као што је Вучић обећао, Србија купује моћне хеликоптере од Русије

ПОТВРЂЕНО! Као што је Вучић обећао, Србија купује моћне хеликоптере од Русије

НАША ДРЖАВА ЈЕ СА ЊИМА СИГУРНА: Велика унапређења у Војсци Србије - награда за напоран рад и оданост (ФОТО)

НАША ДРЖАВА ЈЕ СА ЊИМА СИГУРНА: Велика унапређења у Војсци Србије - награда за напоран рад и оданост (ФОТО)

Покретне тврђаве Војске Србије - возила МРАП 6x6 М20 и ОТ 4x4 су спас за пешадијске снаге у најтежим условима борби (ФОТО/ВИДЕО)

Покретне тврђаве Војске Србије - возила МРАП 6x6 М20 и ОТ 4x4 су спас за пешадијске снаге у најтежим условима борби (ФОТО/ВИДЕО)

Портал SrbijaDanas.com ће у наредном периоду писати о томе колико су Војска Србије и српска наменска индустрија ојачале у последњих десет година, почевши од 2012. године до данас и шта је то конкретно урађено на јачању наше наменске индустрије и војске.

До 2012. године владало је тешко материјално стање у нашој војсци и војној индустрији, а време је пролазило, сат је откуцавао и био је потребан велики труд да би се ствари промениле из корена.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Чим је именован за првог потпредседника владе, Вучић је био задужен за одбрану, безбедност и борбу против организованог криминала и корупције. Поред јасног залагања за јачање војске у свим њеним сегментима, он је најавио да ће се између осталог оштро обрачунати с пошашћу корупције и криминала у нашој земљи у свим деловима јавног живота у Србији. Снажење Војске Србије и наменске индустрије започето је 2012. године и тај тренд се и дан данас успешно спроводи у дело.

Вучић је по преузимању ресора одмах обавио низ изузетно корисних званичних посета земљама широм света како би пронашао стратешке партнере и купце за производе српске наменске индустрије.

Направљени су за Србију веома корисни контакти и уговори, а посебно се издвајају они склопљени са Уједињеним Арапским Емиратима и Русијом као веома поузданим стратешким партнерима што је време и потврдило после свих ових година. Уговори су били изузетно важни за нашу земљу и вредни стотине милиона долара.

Организован је и реализован, показало се, веома посећени аеромитинг "Батајница 2012" у склопу прославе стогодишњице српске авијације, на ком је представљен нови домаћи школски авион "Ласта", а који је изазвао широко интересовање како домаће, тако и светске јавности и љубитеља авијатике.

У том периоду отворена је и нова фабрика сложених борбених система у Великој Плани. Реч је о производном комплексу привредног друштва "Борбени сложени системи" који се од 2012. године до данас бави производњом сложених борбених система, ловачке, спортске и сачмарске муниције.

Оснивач "Борбених сложених система" јесте "Југоимпорт СДПР", предузеће у државном власништву, са вишедеценијском традицијом у промету наоружања, војне опреме и трансфера технологије. Фабрика данас има седам производних погона и запошљава 130 радника. Површина свих производних капацитета износи 12.400 квадратних метара.

Дана 29.12.2012. године је отворен производни комплекс "Борбени сложени системи" у бившем погону фабрике Гоша. Изградњом ове фабрике створена је основа за производњу система наоружања које сама развија.

Треба посебно истаћи да је производни комплекс у свом производном погону "Морава" у Великој Плани успео да произведе самоходну хаубицу “Нора” 155 mm и прототип борбеног возила “Лазар 2”.

Модели борбеног оклопног возила који се овде производе, спадају у категорију "четвороточкаша" и производе се за купце у иностранству. Транспортер “Лазар 1”, као и његова сложенија варијанта “Лазар 2”, који се тек развија, спада у категорију “осмоточкаша“. Ова тешка возила, намењена транспорту пешадије, а која имају и велику ватрену моћ, веома су тражена у савременим армијама.

На сајму наоружања "Партнер 2013" одржаном у јуну 2013. најављене су инвестиције у овај сектор, који је како је време показало постао замајац српске војне индустрије. Сајам наоружања је, такође, резултовао великим бројем нових и за Србију веома корисних уговора са страним стратешким партнерима и представио је нашу земљу као веома респектабилног такмаца, али и произвођача у свету цењеног и веома купованог наоружања. 

Српска наменска индустрија и компанија “Југоимпорт СДПР” из године у годину излазе на сајам са све бољим и софистициранијим наоружањем. Велику пажњу српске, светске, а посебно америчке јавности привукло је успешно обављено тестирање српске самоходне хаубице Нора 155mm на војном полигону Јума у Аризони у Сједињеним Америчким Државама, о чему су писали како српски, тако и амерички медији.

Она се веома добро показала у најтежим пустињским и полупустињским условима борбе, где је бачена у ватру издржљивости на огромним температурама и врућинама и показала невероватну прецизност дејствовања и маневрисања у отежавајућим временским и теренским условима.

Поред горе пометуте Норе 155mm Б-52, Лазара 1, Лазара 2, Лазара 3, наша војна индустрија данас се може похвалити и оружјем попут самоходног оруђа Александар од 155 mm, оклопним возилом Милош, а ту су и оруђа Кошава, Огањ, Муња и још многа друга, а посебну пажњу јавности привукло је најновије у низу оклопно возило Лазански од 57 mm, које је име добило по нашем чувеном недавно преминулом војном коментатору и дипломати Мирославу Лазанском, а на иницијативу председника Србије.

Подсетимо, возило Лазански користи топ калибра 57 милиметара као и пробојну муницију која може да уништи и оклопе тенкова.

Током периода 2012-2013. године, у знак пријатељства других држава према Србији, Министарство одбране добило је веома вредне поклоне, из УАЕ три блиндирана Мерцедесова џипа (у вредноси око 3 милиона евра), двадесет санитетских возила из Кине (у вредности око 2 милиона евра), четири војна возила "Хамер" од владе САД (вредних око 850.000 евра).

Не заборавимо да је када говоримо о стратешкој сарадњи и партнерству са Уједињеним Арапским Емиратима ова земља потписала уговоре у фебруару 2021. године у вредности од 1,36 милијарди долара са локалним и иностраним произвођачима, и да су своје снаге опскрбили широким асортиманом наоружања, од јужноафричких дронова, до српске артиљерије.
Србију сваке године на смотри наоружања у Дубаију традиционално представља компанија "Југоимпорт-СДПР".

Дакле, када упоредимо 2012/13. годину са 2021. годином на пољу унапређивања наменске индустрије и јачања стратешког парнерства, не треба нам много напора да схватимо да је Србија од земље која је од других држава добијала војну опрему постала земља која склапа моћне уговоре и извози домаће оружје на инострано тржиште, где постаје цењени и равноправни учесник на сајмовима наоружања широм света.

Посебно треба нагласити традиционално добру сарадњу са Русијом која је додатно унапређена (потписан је Уговор о стратешком партнерству) баш током 2012/13 године и то најпре договором о акцији чишћења терена од касетних бомби на око 3000 квадратних метара код аеродрома у Нишу и око Параћина.

Војна сарадња између Србије и Русије представља за нашу земљу веома важну тему којој ћемо посветити посебну пажњу у неком од наших наредних текстова.

Вести о домаћем и страном наоружању можете прочитати ОВДЕ.

БОНУС ВИДЕО: Оклопно борбено возило М 20 МРАП 6x6