Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЦРНА ГОРА ДОНЕЛА КОНАЧНУ ОДЛУКУ: Бришу се спорне одредбе скандалозног Закона о слободи вероисповести

17.12.2020. 07:57
Пише:
Танјуг
Litija - Obrenovac
Литија - Обреновац / Извор: Србија Данас

Скупштина Црне Горе 27. децембра 2019. године, усвојила Закон о слободи вероисповести.

Министарство правде, људских и мањинских права доставило је црногорској Влади измене и допуне Закона о слободи вероисповести којима се предлаже брисање чланова везаних за имовину верских заједница, а због чега је Српска православна црква месецима организовала протесте у ЦГ.

Чланом 19 предложених измена и допуна предвиђа се брисање чланова 61, 62, 63 и 64 Закона.

СРПСКА ЗАЈЕДНИЦА У СЛОВЕНИЈИ ТРАЖИ ВЕЋА ПРАВА: На списку захтева статус националне мањине и двојно држављанство

СРПСКА ЗАЈЕДНИЦА У СЛОВЕНИЈИ ТРАЖИ ВЕЋА ПРАВА: На списку захтева статус националне мањине и двојно држављанство

РАДУЛОВИЋ ПОСЛАО СНАЖНУ ПОРУКУ АБАЗОВИЋУ: Његове речи дуго ће се препричавати!

РАДУЛОВИЋ ПОСЛАО СНАЖНУ ПОРУКУ АБАЗОВИЋУ: Његове речи дуго ће се препричавати!

КНЕЖЕВИЋ НИКАД ОЗБИЉНИЈИ! Поставио питање Кривокапићу од ког може зависити судбина нове Владе Црне Горе

КНЕЖЕВИЋ НИКАД ОЗБИЉНИЈИ! Поставио питање Кривокапићу од ког може зависити судбина нове Владе Црне Горе

- Одредбама из наведених чланова је, противно Уставу, потврђеним и објављеним међународним уговорима и законским прописима, прописано да је држава власник верских објеката и земљишта закључно са 1. децембром 1918. године. Материја из области државне имовине је регулисана Законом о државној имовини. Одредбом из члана 63 Закона је прописана управна процедура за утврђивање права својине на верским објектима и земљишту и то на начин који је противан Мишљењу Венецијанске комисије од 21-22. јуна 2019. године  -  пише у образложењу измена Закона у које су "Вијести" имале увид.

Наводи се да је питање утврђивања својинских права регулисано законским прописима у правном поретку Црне Горе, а нарочито Законом о својинско-правним односима и Законом о парничном поступку.

Одредбом из члана 64 Закона је, како се додаје, био прописан начин коришћења верских објеката и земљишта верских заједница после уписа права државне својине без обзира што је важећим законским прописима регулисано питање начина коришћења и располагања непокретностима у државној својини.

- Одредбе из чланова 62, 63 и 64 Закона грубо крше уставно начело јединства правног поретка (чл. 145 Устава) које је Уставни суд, у својим одлукама, дефинисао као обавезу "усклађености свих правних прописа у Црној Гори", а што "искључује могућност да се законом, којим се уређује једна област, мењају поједина законска решења садржана у системаском закону који уређује ту или неку другу област - пише у изменама које је потписао министар правде Владимир Лепосавић.

Наводи се да спорне одредбе нису у сагласности са низом Уставом загарантованих права и стандардима, као што су забрана дискриминације, једнакост свих правних субјеката пред законом и једнакост заштите пред судом, начело одвојености цркава и верских заједница и њихове међусобне равноправности, слобода мисли, савести и вероисповести...

У образложењу измена се подсећа да је Парламентарна скупштина Савета Европе, у свом Извештају о постмониторинг дијалогу са Црном Гором од 22. јуна 2020. године, посебно анализирала кризу коју је изазвало усвајање Закона о слободи вероисповести наводећи да би најбоље решење било да спорне одредбе о тзв. имовинском питању буду изостављене.

- Европски суд за људска права је низом одлука у конкретним случајевима осудио као недозвољен сваки облик конфискације - не само директне конфискације, већ и индиректне, де фацто и конфискације имовине законодавним путем, пише у предложеним изменама.

"Вијести" подсећају да је Скупштина Црне Горе 27. децембра 2019. године, усвојила Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница и том приликом "догодио се преседан у парламентарном животу Црне Горе будући да су народни посланици, који су се противили усвајању предложеног Закона, ухапшени и физички уклоњени из зграде Скупштине".

Након тога су, како се додаје, услиједили масовни протести више стотина хиљада градана који су трајали месецима.

- Реч је о најмасовнијим протестима у историји Црне Горе и првим таквим мирним протестима на Балкану, али и у Европи - упркос цињеници да су бројни градани-уцесници протеста били су приводени и хапшени, неосновано лишавани слободе, драконски кажњавани и физицки прогоњени или застрашивани. Избором нове, 42. Владе Црне Горе, створени су услови да се знацајно унаприједи стање права и слобода градана -  пише у образложењу предложених измјена.

Један од првих корака на том путу је, како је оцењено, усвајање измена и допуна Закона о слободи вероисповести, којим се у, области верских права и слобода, успоставља владавина права и усаглашеност Закона са Уставом Црне Горе и прихваценим медународним конвенцијама.

Додаје се да се изменама и допунама се уважавају постојеће верске заједнице и њихов стецени и препознати правни субјективитет, али и ствара правни оквир за стицање правног субјективитета будуцих верских заједница у Црној Гори без икакве дискриминације измеду ових верских заједница.