Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ко је амбасадор Србије, протеран из Црне Горе, и због којих речи је постао персона нон грата?

28.11.2020. 20:35
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vladimir Božović
Владимир Божовић / Извор: Фото: PrintscreenYoutube/Radio Телевизија Херцег Нови

Божовић је истакао и да све оно што се дешавало у историји треба да обележимо поштовањем релевантних чињеница

Из Министарства спољних послова Црне Горе саопштили су да је амбасадор Србије у овој држави Владимир Божовић проглашен за персону нон грата и од њега је затражено да напусти Црну Гору.

Као разлог, из министарства су навели да је јуче Подгоричку скупштину 1918. године назвао "ослобођеном" и "слободном вољом" црногорског народа.

СВАКА ДРУГА ЖЕНА ОБОЛИ ОД ОВЕ БОЛЕСТИ! Овако ћете се решити симптома

СВАКА ДРУГА ЖЕНА ОБОЛИ ОД ОВЕ БОЛЕСТИ! Овако ћете се решити симптома

СРБИЈА УЗВРАТИЛА ЦРНОЈ ГОРИ: Њихов амбасадор Тарзан Милошевић има 72 сата да напусти нашу земљу

СРБИЈА УЗВРАТИЛА ЦРНОЈ ГОРИ: Њихов амбасадор Тарзан Милошевић има 72 сата да напусти нашу земљу

Шта стоји иза протеривања амбасадора Србије из Црне Горе: Кнежевић дао јасан одговор и послао јаку поруку 

Шта стоји иза протеривања амбасадора Србије из Црне Горе: Кнежевић дао јасан одговор и послао јаку поруку 

Тиме је, како стоји у саопштењу "унизио и највише законодавно и представничко тело - Скупштину Црне Горе", која је 29. новембра 2018. година усвојила Резолуцију о поништењу одлука Подгоричке скупштине којима је, како тврде, "укинут дотадашњи суверенитет Црне Горе, њена територија присаједињена Краљевини Србији и насилно детронизован краљ Никола Петровић Његош".

Ко је амбасадор Србије у Црној Гори који ће бити протеран из државе у којој је, иначе, рођен?

Владимир Божовић рођен је 1970. године у Никшићу где је завршио и основну и средњу школу.

- Следе криминалистичке студије у Београду, па студије права, мало у Подгорици, мало у Крагујевцу, да би дипломирао на Правном факултету у Београду, где је и на последипломским студијама - писао је "Глас јавности" 2003. године.

Како је зарадио први новац?

У истом тексту наводи се да је први новац зарадио продајући књиге и часописе још као студент, док је истовремено возио камион до Италије. Озбиљнији адовкатски ангажман уследио је по отварању сопствене канцеларије.

Како се истиче, јавност га је упознала као адвоката Митрополије црногорско-приморске, "али праву славу стекао је заступајући првог хашког оптуженика, Душана Тадића, заједно с Џоном Лингвистоном, који брани Милана Милутиновића".

Велико интересовање јавности изазвао је после Ибарске магистрале и атентата на председика СПО Вука Драшковића, јер је представљао породице оштећених.

Биографија на "Линкедину"

У биографији на "Линкедину", Божовић, између осталог, наводи да је каријеру започео 1995. године као приправник у Београду, Србији и Милвокију, САД, а да је 1997. године започео властиту праксу и отворио адвокатску канцеларију Божовић. То му је омогућило да годинама буде гост на чувеном Молитвеном доручку у Белој кући у Вашингтону (САД).

Од 2004. до 2007. године био је, истиче, помоћник министра унутрашњих послова и генерални инспектор Одељења за јавну безбедност у Министарству унутрашњих послова, а током 2005. године национални координатор за полицију и људска права у Србији и Црној Гори при Савету Европе.

Истиче да је од априла до новембра 2012. године радио као саветник министра у кабинету министра унутрашњих послова, а од новембра 2012. до маја 2014. године био је државни секретар у Министарству унутрашњих послова задужен за унутрашњу контролу и међународну сарадњу. Такође, наводи да је био и саветник министра у кабинету министра унутрашњих послова од маја 2014. до маја 2015. године.

Некадашњи члан Српског покрета обнове, прешао је у Српску напредну странку где је касније постао члан Главног одбора СНС.

Интересантно је и да је оснивач фонда Петар II Петровић Нјегош и Центра за стратешке пројекте.

Шта је Божовић рекао о Подгоричкој скупштини?

Србија и Црна Гора, сада две независне државе и чланице Уједињених нација, треба да граде односе на темељима своје славне историје и прошлости, поручио је јуче Владимир Божовић на изложби докумената под називом "Парламентаризам у Црној Гори и дани уједињења".

Тим поводом амбасадор је истакао да све оно што се дешавало у историји треба да обележимо поштовањем релевантних чињеница и да свако може имати свој лични став и однос према истини, али да их не може мењати, пренела је "Побједа".

- Велика и славна Мојковачка битка, као пример христолике жртве за свог ближњег и за слободу, била је увод у ослобођење Црне Горе и Подгоричку скупштину - као слободан израз народне воље за уједињење са братском Србијом.

Историјско памћење

- Без обзира на неко ново њихово гледање, емоције и односе које може изазвати неки догађај из прошлости, морамо се са дужном пажњом и поштовањем сетити свих тих људи, њихових дела и то узети као историјско памћење које нам само може послужити за добро у садашњости и будућности - рекао је Божовић, саопштено је из Амбасаде Србије у Црној Гори.

Осврнуо се на то да историја, као "учитељица живота", треба да нас учи да оно што је најбоље из историјског памћења једног народа, једне нације, једне епохе, извлачимо као најбоље искуство и то искористимо у овим садашњим изазовним временима, као и у оним која тек долазе.