Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРИМИ-СКАНДАЛ ТРЕСЕ ЦРНУ ГОРУ! Директно пуцао у Звицера, па хтео да подмити високе функционере Владе да га ослободе

11.12.2021. 17:29
Пише:
Србија Данас/Дан
Stefan Đukić
Стефан Ђукић / Извор: Фото: детецтиве - info.com.ua

У једној од порука се наводи: "Сад кад их макну треба их побити све".

Стефан (Мандић) Ђукић, према наводима СДТ-а и списима предмета из истраге, из украјинског затвора планирао је да подмити високе функционере нове Владе како би био ослобођен за тешка кривична дела. Он је, према наводима из списа предмета истраге, планирао и да преко неких функцонера нове Владе изврши утицај и да дође до смене Главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића и Специјалног тужиоца Саше Чађеновића. Међутим, за сада како је познато, Ђукић није успио у тој намери.

ТРАГИЧАН КРАЈ ЧОВЕКА КОГА ЈЕ МАРЕ МЕСАР ЗВАО "ЋАЛЕ" Издала га особа која га је чувала - Ђуровић у притвору 30 дана

ТРАГИЧАН КРАЈ ЧОВЕКА КОГА ЈЕ МАРЕ МЕСАР ЗВАО "ЋАЛЕ" Издала га особа која га је чувала - Ђуровић у притвору 30 дана

КРИМИНАЛНИ КРВАВИ ТРАГОВИ: Страхињин убица довео полицију до оних који су Беливуку продавали оружје (ВИДЕО)

КРИМИНАЛНИ КРВАВИ ТРАГОВИ: Страхињин убица довео полицију до оних који су Беливуку продавали оружје (ВИДЕО)

ОТКРИВЕНА ВЕЛИКА ПРЕВАРА У ХРВАТСКОЈ: Лажне ковид потврде преплавиле државу, кривотворени потписи и печати лекара

ОТКРИВЕНА ВЕЛИКА ПРЕВАРА У ХРВАТСКОЈ: Лажне ковид потврде преплавиле државу, кривотворени потписи и печати лекара

Подсећамо, Ђукић је један од оптужених за тешко убиство Баранина Јована Клисића, рањавање Велизара Градашевића које се догодило у Црној Гори и покушај убиства Радоја Звицера које се догодило у Украјини. 

На мети тужиоци, судија и полиција

Поред ове велике истраге против Ђукићеве групе, црногорска полиција ухапсила је шесточлану криминалну групу са којом се такође повезује он, 13. августа, огранак шкаљарског клана, за који се сумња да је припремао ликвидације високих полицијских функционера и специјалног државног тужиоца. Према незваничним информацијама, ухапшени су припадници шкаљарског клана а полиција проверава да ли су они припремали више ликвидација међу којима и наводно ликвидацију Специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића и Саше Чађеновића. Наводно су мете били и бивши помоћник директора полиције Зоран Лазовић његовог сина Петар Лазивић службеника Агенције за националну безбедност. Они су наводно месецима пратили кретање суткиње специјалног одељења Биљане Ускоковић због предмета у којем је управо Стефан Ђукић провоптужен за убиство Јована Клисића.

- Осумњичени Стефан Ђукић као организатор криминалне организације од осумњиченог Зорана Перовића тражио, а што је исти прихватио, да ступи у контакт са тадашњим генералним секретаром Владе Црне Горе Милоњић Божом те да користи своја познанства и стварни или претпостављени утицај према Милоњић Божу, а имајући у виду њихово раније познанство, од истог затражи да као један од највиших службеника извршне власти, утиче да се убрза поступак пред законодавним органима државе Црне Горе и пред другим органима државе Црне Горе, како би се Специјално државно тужилаштво расформирало и да се Главни специјални тужилац Миливоје Катнић и Специјални тужилац Саша Чађеновић разреше тужилачких функција, јер су исти поступали у предмету против организоване криминалне групе Стефана Ђукића и поднели оптужнице за кривично дело тешко убиство извршено на организован начин и друга кривична дела... - наводи се у документу истраге.

Како се даље прецизира у поменутом документу из истраге у којем су наводи СДТ-а а са којим је упознат Виши суд, Ђукић је упутио поруку преко криптоване апликације "Skaj ECC" за сада неидентификованом припаднику криминалне организације садржине: "па нема везе углавном неће до краја суђења остати Чађеновић је ли тако", а затим и поруку: "веле да је способна та будала, да се добро сналази у судници".

- Те након тога дана 30.9.2020. истом лицу упућује поруку: "а Чађеновића ће маћи сто посто јел те". У истом периоду доставља и поруку садржине "дал да га стиснемо мало ако ће га маћи, није ни он луд да се замера кад зна да остаје без заштите државе". Затим шаље и поруку: "А зна добро да смо му кивни" - прецизирано је у списима истраге коју води СДТ.

Ђукић је затим, како се сумња и наводи у документу, током децембра 2020. године у договору са другим организатором криминалне организације окривљеним Тузовић Емилом договарао бекство из затвора у Украјини јер како сам каже "био Мандић са Чађеновићем" а затим "рекао Чађеновић после пресуде ође идем доље".

- Да би након тога навео "морамо полако бекство, направимо ли грешку одосмо у ITT не извади нас бог од тамо", затим "па да јер једна грешка бићемо у ITT" - наводи се у списима из истраге у којима је презентована комуникација која се одвијала наводно преко апликације "СКАЈ".

СДТ је закључило да је Ђукић "као главну препреку за своје ослобађање за кривична дела која је извршио у Црној Гори, означио Главног специјалног тужиоца Милвоја Катнића, специјалног тужиоца Сашу Чађеновића и Специјално тужилаштво". Ђукић је, према наводима СДТ-а, у циљу остварења криминалног плана ослобађања у кривичним поступцима који се воде пред правосудним органима у Црној Гори окривљеном Бољевић Душану саопштавао да ће "у преговарање око давања мита и незаконитог утицаја на политичке структуре у Црној Гори ангажовати окривљеног Перовић Зорана".

- ...тако што је истом у децембру 2020. послао поруку садржине: "ево га Божо секретар Владе", "писао му одма Зоки"... Након тога у следећој поруци појашњава "ево милион ми дају Барани да ме ослободе доље", те наводи "има сада наде, Божо је на позицију добру", а затим "а ђе моће се то завршит јер Божо је упознат са предметом" - наводи се у документу.

Атентат на Радоја Звицера

Radoje Zvicer
Радоје Звицер / Извор: Србија Данас

Према наводима истражних органа Украјине, Ђукић и Тузовић су означени као особе које су директно пуцале у Звицера, испаливши више од дедсет хитаца. Осумњичени су у притвору од краја пролећа 2020. године након што су их специјалне службе притвориле у Одеси док су бежале са места злочина. Подсећамо, Звицер је тешко рањен 26. маја прошле године у сачекуши у кварту у Кијеву у којем је живео. Због напада на њега, ухапшени су Баранин Стефан Ђукић, првоосумњичени за убиство суграђанина Јована Клисића и рањавање Велизара Гардашевића, Подгоричанин Емил Тузовић и држављани Србије Петар Јовановић и Милан Бранковић. У склопу истраге о овом случају, приведен је и службеник украјинске полиције Ростислав Чернобриви.

Према подацима истраге, Ђукић је 7.12.2020. комуницирао са окривљеним Перовић Зораном наводећи у текстуалној поруци да треба "упријет док је нова влада да се спасим доље, питај га сјутра оће ли маћ Чађеновића и Катнића".

- Те је од окривљеног Перовић Зорана тражио да Милоњић Божу преда криптовани телефон како би могао да комуницира и изврши утицај на друге државне органе ради смјене Катнића и Чађеновића. Ђукић је планирао да се Милоњићу да више криптованих телефона како би комунциирао са другим представницима Владе - прецизира се у наводима истраге.

У једној од порука се наводи: "Сад кад их макну треба их побит све".

У списима предмета налази се још пресретнуте комуникације за коју СДТ тврди да је део деловања Стефана Ђукића и других осумњичених...