Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИ СМО НАЈНАПРЕДНИЈА ЗЕМЉА, НЕЋЕМО У "ОТВОРЕНИ БАЛКАН"! Још једна брука Црне Горе, поново одбијају сарадњу са Србијом

15.08.2021. 22:22
Пише:
Србија Данас/Вијести
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа/илустрација

Црној Гори, као најнапреднијем кандидату за чланство у ЕУ, више одговара иницијатива Заједничко регионално тржиште у оквиру Берлинског процеса, него недавно успостављени Опен Балканс (Отворени Балкан) где су за сада Србија, Северна Македонија и Албанија.

Ово је за црногорске медије изјавила главна преговарачица Црне Горе са ЕУ Зорка Кордић, а из Европске комисије поручују да регион треба да напредује у успостављању заједничког регионалног тржишта.

- Верујем да европска перспектива уједињује све земље западног Балкана и да, уместо увођења нових регионалних иницијатива, треба да се фокусирамо на што бољу имплементацију постојећих како бисмо остварили оно што је, верујем, заједнички циљ свих земаља региона - чланство у ЕУ - рекла је Кордићева.

ЕК је поздравила посвећеност балканских лидера регионалној сарадњи, али указује на значај укључивања целог региона.

"СРБИ, ЈЕ**М ВАМ МАЈКУ!" Скандал у Црној Гори - Албанци ПСОВАЛИ и ВРЕЂАЛИ Србе а полиција гледа и НЕ РЕАГУЈЕ! (ВИДЕО)

"СРБИ, ЈЕ**М ВАМ МАЈКУ!" Скандал у Црној Гори - Албанци ПСОВАЛИ и ВРЕЂАЛИ Србе а полиција гледа и НЕ РЕАГУЈЕ! (ВИДЕО)

"ОДМАХ УХАПСИТИ ВЕЉОВИЋА!" Сазива се ХИТНА седница већа за националну сигурност у ЦГ? Кнежевићев апел Кривокапићу!

"ОДМАХ УХАПСИТИ ВЕЉОВИЋА!" Сазива се ХИТНА седница већа за националну сигурност у ЦГ? Кнежевићев апел Кривокапићу!

Заев: Северна Македонија спремна да прихвати избеглице из Авганистана

Заев: Северна Македонија спремна да прихвати избеглице из Авганистана

- Разумемо жељу да се иде напред. У исто време, процес који укључује читав регион западног Балкана је од суштинског значаја. У том контексту, важно је да регион напредује у успостављању заједничког регионалног тржишта, што је политичка обавеза коју је шест лидера региона преузело на самиту у Софији прошле јесени - рекла је за церногорске медије портапролка ЕК Ана Писонеро Хернандез.

Србија, Северна Македонија и Албанија потписале су крајем јула споразуме чији је циљ олакшавање трговине у регији, стварање јединствено тржиште рада и међусобна помоћ у ванредним ситауцијама. Та регионална иницијатива је названа "Опен Балканс", а раније се звала "Мини шенген".

Кордићева каже да, с обзиром на то да је Црна Гора најнапреднија држава кандидат за чланство у ЕУ, Влада Црне Горе подржава успешну имплементацију регионалних иницијатива искључиво као инструмената брже интеграције у ЕУ.

- Стога се првенствено фокусирамо на реализацију акционог плана заједничког регионалног тржишта у окриљу Берлинског процеса, као политичке иницијативе која обухвата све државе западног Балкана - казала је Кордићева, одговарајући на питање да ли Влада размишља да се придружи иницијативи Отворени Балкан.

Цифакис: Припрема за јединствено тржиште ЕУ

Професор политичких наука и међународних односа на Универзитету Пелопонез, Николаос Цифакис не слаже се са ставовима да је иницијатива замена за ЕУ, јер, како каже, политика проширења ЕУ захтева од земаља западног Балкана да унапреде регионалну сарадњу и развију функционалну тржишну економију која се може носити са притисцима конкуренције тржишних снага јединственог тржишта ЕУ.

- У том погледу, ако су иницијативе попут Отвореног Балкана отворене у смислу чланства, оне могу, у принципу, помоћи својим члановима да се припреме за могућност приступања далеко конкурентнијем тржишту - рекао је Цифакис.

Додаје да је сада на три оснивача (Албанија, Северна Македонија и Србија) да осталим земљама западног Балкана објасне шта би иницијатива Опен Балканс могла донети, а што се не може десити у оквиру договореног заједничког регионалног тржишта Берлинског процеса.

Сматра да Црна Гора треба да се придружи иницијативи.

- Србија и западни Балкан представљају око 30 одсто, односно 45 одсто црногорског извоза. С обзиром на размере њене зависности од трговине са својим непосредним суседима, Црна Гора не може себи дозволити да изгуби ниједну прилику која би могла унапредити економске односе са овим земљама - каже Цифакис.

За придруживање Црне Горе иницијативи залаже се Демократски фронт, док се остале партије, чланице власти, нису изјашњавале.

- Влада Црне Горе је још једном пропустила добру прилику да ова земља буде део важног пројекта читавог региона. Црна Гора треба што пре да се придружи овој иницијативи и повеже са напретком овог дела Европе. Честитке и високо поштовање за велики искорак у повезивању грађана Балкана - написао је на Твитеру један од лидера ДФ-а Андрија Мандић након потписивања иницијативе.