Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОЗБИЉАН ИНЦИДЕНТ ИЗМЕЂУ РУСА И УКРАЈИНАЦА У ЦРНОЈ ГОРИ: Власник кафића у ком се десио сукоб изнео детаље (ВИДЕО)

07.08.2022. 13:09
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
Incident sa Ukrajincima, Petrovac na moru
Инцидент са Украјинцима, Петровац на мору / Извор: Фото: Twitter/Printscreen

Жао ми је због инцидента са Украјинцима. Учинио сам све да до тога не дође. Нису проблем ничије заставе већ провокације и безобразлук, а сад испадох гори од њих што се види на селективно објављеном снимку.

Овако прича Славољуб Ћеранић који је запослен у кафићу у Петровцу у Црној Гори из кога је пре неколико дана избачена једна украјинска породица. Снимак инцидента у којем речима "Аут бре" избацује из локала групу Украјинаца огрнутих заставама своје државе постао је виралан, а овај угоститељски објекат на плажи трпео је последице на рецензијама јер је са свих петица у једном дану спао на кечеве.

РЕЧИ ЂУКАНОВИЋА БРУКА И СРАМОТА ЦРНЕ ГОРЕ: "Нису славили прогон Срба него ослобођење Хрвата од окупатора"

РЕЧИ ЂУКАНОВИЋА БРУКА И СРАМОТА ЦРНЕ ГОРЕ: "Нису славили прогон Срба него ослобођење Хрвата од окупатора"

МИЛО УДАРА НА СПЦ ПРЕКО ЖЕНЕ! Снимак показао истину - монахиња жртва мржње према Србима (ВИДЕО)

МИЛО УДАРА НА СПЦ ПРЕКО ЖЕНЕ! Снимак показао истину - монахиња жртва мржње према Србима (ВИДЕО)

ТРАГЕДИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ: Два младића погинула у страшној несрећи

ТРАГЕДИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ: Два младића погинула у страшној несрећи

Снимак из Црне Горе се раширио друштвеним мрежама, али и на руским и украјинским ТВ каналима.

- Украјинци, Руси, Американци, Енглези, Французи, Арапи, Кинези... Сви су овде добродошли ако се пристојно понашају и не ремете друге госте док одмарају. Онако како сам поступио према гостима из Украјине, сигурно бих и према било којој групи која би узнемиравала људе око себе. Имам много пријатеља из Украјине, а већина долазе у овај кафић већ годинама. Након што је снимак објављен звали су ме да им објасним шта се догодило и све сам им испричао. На снимку се види само део приче - рекао је на почетку разговора Ћеранић који 13 година ради у овом локалу и наглашава да му се први пут у животу десило да је учесник оваквог инцидента.

Тврди да су проблеми са гостима из Украјине почели два дана пре објављеног снимка.

- Долазили су два дана овде и проводили време на лежаљкама, купали се, јели, пили, уживали, међутим, оба дана су галамили, прскали децу која су ту са родитељима, привлачили пажњу на разне начине, понашали се непримерено. Замолили смо их да се стишају и да пусте остале госте да одмарају јер су нам се људи жалили. Рекао сам им да овде има места за све, али да не праве буку јер постоје правила понашања и да су на приватној плажи. То им се није свидело. Побунили су се рекавши да плаже нису ничије и да могу да раде шта хоће. Објаснио сам им да постоји јавна, градска плажа, а да је ова код нашег кафића приватна. Није их мрзело да оду у полицију да провере. Тамо су их обавестили да говорим истину - наставља причу Ћеранић.

Два дана атмосфера је била на ивици инцидента.

- Трећег дана су дошли ујутру, сместили се на лежаљке и рекли да желе да буду наши гости. Мислио сам да је то крај објашњавањима и да ће све бити у реду. Међутим, код нас долазе гости и из Србије, региона, разних делова Европе, па и из Русије, а тог дана имали смо и неколико породица из Украјине којима је такође сметало понашање њихових сународника. У неком моменту зачула се са радија песма "Распућин". Тада су извадили украјинске заставе из торбе и махали њима. У том тренутку пришао ми је човек из Русије и рекао да ће ако не склоне заставе из торбе извадити своју руску. Украјинцима је пришао колега и објаснио да кафић на плажи није место за митинге. Нису га послушали. Онда сам пришао ја и рекао да смо отворени за све, да нам је сасвим свеједно ко је одакле дошао, ко је које расе, нације, вере, сви су добродошли, само да је мирно. Није вредело. Потом им је пришао наш послодавац и замолио их да склоне заставе да не провоцирају јер се људи жале. Понудио је да им врати сав новац који су тог дана потрошили, али тада су кренули са претњама да ће да нам оборе рејтинг на интернету - каже Слава.

Наводи да течно говори руски и енглески, па се лако споразумевао са гостима, до једног момента.

- Покушао сам да смирим ситуацију, питали су ме да се окупају још једном, рекао сам наравно, али после сат времена сви су нам пришли, цела група, огрнути у украјинске заставе. Један од њих ми се унео у лице и почео да виче. Није било пристојно то што је изговорио, а ја течно говорим руски и све сам га разумео. Прешао је праг моје толеранције после три дана натезања. И онда сам их избацио. Снимак се појавио на мрежама, рејтинг на интернету нам је пао, а ја сам преко ноћи постао омражен лик са надимком "Аут, бре" - уз смркнуто лице прича Ћеранић.

Тврди да се на снимку не види све.

- Није објављен део како ми се момак уноси у лице и виче, али ни тренутак када жена из те групе удара другу жену, која је била наш гост, а разлог не знам. Само је пуштен део кад га гурам од себе и говорим да изађу из локала. Звали су полицију, али и ми смо их звали - каже Славољуб.

Припадници полиције су стигли, узели изјаве, али није било тужбе ни са једне стране, па случај није настављен.

- Исто то вече група се вратила у кафић. Били су обучени у боје украјинске заставе. Нико их није дирао. То вероватно нису очекивали па су отишли на друга места. Не знам шта се са њима касније дешавало. Више их нисам виђао. Само знам да им ниједну ружну реч нисам рекао, нити их је било ко овде провоцирао. Покренули су хајку да нам деле лоше оцене на рецензијама, али онда су наши гости, међу којима су и Украјинци, реаговали. Након тих силних јединица, опет смо почели да добијамо петице, јер овде никада нико није имао проблеме, до тог дана, нажалост - каже угоститељ.