Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРАГЕДИЈА КОЈА ЈЕ ПОТРЕСЛА ЦЕО РЕГИОН: Ово су анђели који су настрадали у новогодишњој ноћи (ФОТО/ВИДЕО)

01.01.2021. 22:22
Пише:
Србија Данас
posušje
посушје / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/BHRT - Радиотелевизија Босне и Херцеговине

Сви су били иста генерација - рођени 2001. године.

Сузе, јецаји, грљење, нервоза, осећај изгубљености и беспомоћности испреплетали су се код родитеља, браће, сестара, родбине, пријатеља који су на удаљности два километра од места несреће окупили очекујући да ће их видети последњи пут, загрлити.

"ПУСТИТЕ МЕ УНУТРА, МОРАМ ДА ЈЕ ЗАГРЛИМ" Болни јауци родитеља на месту трагичне смрти осморо тинејџера (ВИДЕО)

"ПУСТИТЕ МЕ УНУТРА, МОРАМ ДА ЈЕ ЗАГРЛИМ" Болни јауци родитеља на месту трагичне смрти осморо тинејџера (ВИДЕО)

"ВИКЕНДИЦА СМРТИ" ОДНЕЛА ОСАМ МЛАДИХ ЖИВОТА: Полиција одвезла тела на обдукцију, цела БиХ у сузама (ВИДЕО)

"ВИКЕНДИЦА СМРТИ" ОДНЕЛА ОСАМ МЛАДИХ ЖИВОТА: Полиција одвезла тела на обдукцију, цела БиХ у сузама (ВИДЕО)

ПРИЈАТЕЉИ СТРАДАЛИХ У СУЗАМА И НЕВЕРИЦИ: "Не тугује само Посушје, сви тугују" (ВИДЕО)

ПРИЈАТЕЉИ СТРАДАЛИХ У СУЗАМА И НЕВЕРИЦИ: "Не тугује само Посушје, сви тугују" (ВИДЕО)

- Пустите ме да је видим, да је загрлим. Ја морам отићи тамо - запомагао је испред куће смрти отац једне од девојака која се зајдно са седморо пријатеља гушила у новогодишњој ноћи од последица тровања плином у Трибистову недалеко од Посушја.

На два километра од викендице у којој се трагедија догодила стајали су родитељи, браћа, сестре, родбина и пријатељи. Надали су се да ће их видети и загрлити последњи пут, али им полиција није допустила да приђу ближе због увиђаја. Сузе, јецаји, грљење, очај и беспомоћност.

- Не верујемо да се ово догађа. Још јуче смо причали, имали планове - говори један од рођака преминулог Ивана Миличевића. Уз Ивана преминуо је и његов вршњак Стипе Ромић, затим Мирела Резо, Жана Павковић, Миа Солдо, Стипе Павковић, Марија Павковић те Стјепан Јукић.

Сви су били иста генерација - рођени 2001. године.

Родитељи их нису успели видети ни неколико сати касније јер је полиција након увиђаја њихова тела морала возилима пребацити на обдукцију.

Осморо младих окупили су се у новогодишњој ноћи у Трибистову како би најлуђу ноћ провели заједно. Нажалост, испоставило се како им је то био последњи сусрет.

Рођаци кажу су током целе новогодишње ноћи комуницирали с родбином и пријатељима шаљући им фотографије. Окупили су се у викендици која није спојена на електроенергетску мрежу, те су се грејали на агрегат.

Према првим информацијама, управо је агрегат који производи електричну енергију изазвао трагедију, али полиција није у то била сигурна због чега су тела послата на обдукцију.

Најбољи пријатељи

- Не верујемо да се ово дешава. Још јуче смо причали, имали планове - говори један од рођака преминулог Ивана Миличевића. Уз Ивана који је 19-годишњак преминуо је и његов вршњак Стипе Ромић, затим Мирела Резо, Жана Павковић, Миа Солдо, Стипе Павковић, Марија Павковић те Стјепан Јукић.

Родитељи нису успели да их виде ни неколико сати касније јер је полиција након увиђаја њихова тела морала возилима да пребаци у Универзитетску клиничку болницу у Мостару где ће се обавити обдукција. Осморо младих окупили су се у новогодишњој ноћи у месту Трибистово, у подножју планинскога врха Радована и надомак Блидињу како би најлуђу ноћ провели заједно с најбољим пријатељима. Нажалост испоставило се како им је то био последњи сусрет.

Како се дознаје од родбине они су током целе новогодишње ноћи комуницирали с родбином и пријатељима шаљући им фотографије. Окупили су се у викендици која није спојена на електроенергетску мрежу, те су се грејали на агрегат. По првим информацијама управо је агрегат који производи електричну енергију изазвао трагедију, али полиција није у то била сигурна због чега су тела послана на обдукцију. Уз агрегат који се налазио у помоћној просторији, према неким информацијама у кућу су млади донели и "плински топ", које успешно загрејава просторије, али је и јако брзо "исисавао" кисеоник.

- Не може се тврдити да ли је њихову смрт изазвао агрегат. Припадници полиције заједно с дежурним тужиоцем спровели су истрагу те ће се на крају утврдити што се тачно догодило - рекао је начелник полиције Западнохерцеговачког кантона Милан Галић. Он је оповргнуо наводе појединих медија како су хитне службе затекле још две особе које су по тим тврдњама биле у критичном стању: - На лицу места затечено је осам особа.

Било им сумњиво што се нико не јавља на мобилни

Родитељима и пријатељима ствари су почеле бити сумњиве када се рано ујутро нико од осморо младих није више јављао на телефон иако су телефонске везе у том делу нешто слабије. Успели су у међувремену ипак да контактирају комшије који се налазе у кући поред. Након дозивања и гласног лупања на врата и прозоре било им је сумњиво, те су почели да страхују да се догодило најгоре.

Један од комшија разбио је стакло како би ушао у објекат те се при томе и посекао. Када је отворио врата угледао је стравичан призор. Осморо младих од којих је већину и познавао седило је непомично на каучу а неки су пали на под. Пришао им је и брзо схватио како њихова срца не куцају. Позвао је полицију и хитну помоћ која када је дошла на место несреће могла само констатовати смрт.

Након тога полиција је оградила место несреће, до кога се иначе због снега и лошега времена може доћи само са џиповима, те онемогућила приступ на удаљености од скоро два километра. Око десет сати та је информација прохујала Посушјем након чега су родитељи заједно с браћом и сестрама преминулих отишли у Трибистово. Сатима су чекали у једном објекту међусобно се тешећи с неверицом понављајући како су дан раније били с њима. Стално су им долазили пријатељи младића чији су животи угашени напрасно који су их се такође сузних очију и јецајући присећали. 

На лицу места била су и два возила хитне помоћи чији су запослени били ту како би указали помоћ. По наводима људи из Цивилне заштите и спасилачких служби врло вероватно плински топ изазвао је смрт младих. Они кажу да тај уређај јако брзо покупи сав кисеоник те је брзо почео да производи угљен моноксид који је младе брзо омамио, а затим и очито усмртио.