Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УГУШИО МАЛОЛЕТНИЦУ, ТЕЛО ЗАМОТАО У ТЕПИХ ПА БАЦИО У ПОДРУМ! Радоје (31) се овако бранио: Била је тешка, па сам је вукао

03.12.2021. 14:07
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
hrvatska policija
хрватска полиција / Извор: Профимедиа/илустрација

Оптужени је све време негирао кривицу, говорио да јој није давао дрогу нити своју терапију.

Годину и осам месеци након што је, према оптужници, дао на коришћење дрогу 16-годишњакињи у стану у новозагребачком Сопоту након чега ју је угушио јастуком, а њено тело умотао у тепих и одбацио га у подрум суседне зграде, оптужени Радоје Рожек (31) погнуте главе суочио се с неправоснажном пресудом. Судско веће Жупанијског суда у Великој Горици изрекло му је неправоснажну казну затвора од 11 година. У затворску казну урачунава му се и време проведено у притвору, а ослобођен је и судских трошкова. Такође, Рожеку је додељена и сигурносна мера обавезног лечења од зависности.

САСТАВИ ПРЕДИЗБОРНИ ТИКЕТ - Више од 300 највећих квота чека вас у Меридиану

САСТАВИ ПРЕДИЗБОРНИ ТИКЕТ - Више од 300 највећих квота чека вас у Меридиану

ТУГА У СКОПЉУ: Слетели авиони са телима погинулих у Бугарској, грађани ће на тргу одати почаст страдалима

ТУГА У СКОПЉУ: Слетели авиони са телима погинулих у Бугарској, грађани ће на тргу одати почаст страдалима

КРИВОКАПИЋ ОШТРО САСЕКАО МИЛА: "Ђукановић је институције заменио КРИМИНАЛНИМ ЋОШКОВИМА"

КРИВОКАПИЋ ОШТРО САСЕКАО МИЛА: "Ђукановић је институције заменио КРИМИНАЛНИМ ЋОШКОВИМА"

Рожек је на суђењу, подсетимо, негирао кривицу. Исказао је жаљење за трагедију, изразио саучешће породици покојне и притом тврдио: "Нисам крив! Нисам јој давао дрогу, а камоли своју метадонску терапију".

- Против ње нисам имао ништа. Била је драга особа, почео сам да је сматрам сестром и пријатељицом и склонио сам је с улице. А током боравка у затвору сам сазнао да је те вечери на Дан заљубљених прошле године мој полубрат Ивица Б. дошао до стана и убризгао јој моју терапију хептанона у руку. И то је узрок смрти, јер ја кад сам стављао њено тело у тепих, није имала других повреда осим подлива на ручном зглобу. Дакле, није тачно како тврде вештаци да је угушена и да је имала одбрамбене повреде - правдао се Рожек који је одбрану износио готово два сата.

Доста тога је читао из бележнице коју је испуњавао у ћелији припремајући се за изношење одбране. Уверавао је суд и да није одмах знао да је покојна била малолетна већ му се чинило да има између, како је казао, 20 и 25 година те да му је своју доб открила једно јутро уз кафу, причајући му тужну породичну причу и разлоге бекства од куће.

Одговарајући на питања судије да ли је малолетница конзумирала дрогу и његову терапију, Рожек је казао да је терапију држао у купатилу, али и у соби под кључем те да је она конзумирала велике количине амфетамина и марихуане.

- Ја јој нисам могао забранити да је користи. Уосталом, чак је и она за дрогу давала новац од продаје лаптопа и мобилног. Џоинт кад смо пушили је ишао из руке у руку па тако и њој, а спид се шмркао с послужавника јер како другачије? Знате, ја од 13. године конзумирам марихуану, а од 2011. сам у регистру зависника те сам користио разне дроге, а задње је било да сам се дохватио, нажалост, и хероина - говорио је Рожек даље, након чега га је тужитељка упитала под којим околностима је полубрат Ивица напустио стан и да ли је малолетницу упознао по доласку у стан или ју је познавао раније.

Оптужени је тако испричао да су полубрату у стану остале неке његове ствари кад се одселио к пријатељу, а тих је дана радио у једном кафићу и зарађивао, па се с Ивицом није могао налазити.

- Али он је зато знао да је она сама у стану и могао је доћи кад је хтео. Отерао сам га из стана јер није доприносио, а чак је рекао да ће и за њене трошкове учествовати јер су у вези, а упознали су се управо у стану. Њу, иако није доприносила за храну, отерао нисам јер је жена, али и да јој се нешто не догоди на улици - појаснио је још оптужени.

Дан пре немилог догађаја на Дан заљубљених, Рожек је попио велику количину Нормабела, терапију и марихуану. По терапију је отишао у Дом здравља Сигет те је пред медицинском сестром у амбуланти попио једну дозу, док је 3 или 4 бочице попио недуго потом на клупици. У таквом стању пријатељи су га пронашли и одвезли кући где је преспавао до сутрадан ујутро. А кад се пробудио, рекао је да је отишао до пекаре и видео да малолетница спава у другој соби. Кад се вратио у стан, истуширао се и отворио врата њене собе.

- Била је хладна. Покушао сам да јој пружим прву помоћ дајући јој вештачко дисање. Масирао сам јој срце и приметио да јој десна рука виси уз кревет, шприц и иглу на поду, да је на зглобу имала хематом и да је шприцом убризгала моју терапију. Угледао сам сукрвицу и пену на устима. Сатима сам након тога седео у соби. Ухватила ме паника. Пушио сам цигарету за цигаретом, узео Нормабеле. Нисам успео да се смирим. Негде око поноћи изашао сам да прошетам и видео крај једне зграде отворена лимена врата и подрум. Вратио сам се у стан, обукао тело и омотао га у тепих који сам нашао на степеништу зграде. Мало сам је носио, али је била тешка па сам је на крају вукао и оставио на степеницама. Вратио сам се у стан, седео нервозан и немоћан и пушио марихуану - описао је Рожек срамотне тренутке кад се одлучио решити тела и сакрити злочин.

Мислио је, каже, да то неће успети да се повеже са њим.

На прошлом рочишту, осим завршног говора тужитељке која је рекла да је током судског поступка Рожеку доказана кривица за оба кривична дела на штету покојне девојке, Рожекова бранитељка тврдила је супротно односно да му кривица није доказана јер да персонализованих доказа осим материјалних индиција, нема.

Рожек је у неколико наврата поновио да није крив, као и да пронађени ДНК није његов већ непознате особе и да зато треба узети ДНК његовог полубрата Ивице. Но, суд је закључио да је Ивица Б. у време свирепог злочина у Сопоту, био у центру Загреба и да је с Рожеком покушавао да ступи у контакт телефонски али му се није јављао на телефон.

На суђењу се анализирала и Рожекова интензивна телефонска комуникација на дан убиства према којој је, како је тужилаштво закључило, оптужени у време када тврди да је затекао малолетницу на кревету мртву и хладну, заправо телефоном звао добављаче дроге.

Уједно је нешто касније контактирао и пријатеље да му сврате у стан на дружење и да успут са собом донесу дрогу. Но друштво му је рекло да му неће доћи па је Рожек, поново, почео звати једног од дилера.

Притом је, сматра тужилаштво, био бесан јер је видео да је малолетница узела његову дозу хептанона па се сматра да је то био окидач да се над њом искали. Сутрадан, након што се већ решио тела и скривао се у стану не желећи да отвори полицији, Рожек је звао једног суседа у згради рекавши му да се налази у Шибенику.

У време злочина, према мишљењу судског вештака, Рожек је био смањено урачунљив али у блажем степену с контролом управљања својим поступцима.