Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Завршен свечани дефиле са 1.600 учесника! Погледајте како поносно МАРШИРАЈУ, орило се БОЖЕ ПРАВДЕ И ПУКНИ ЗОРО! (ФОТО/ВИДЕО)

09.01.2019. 09:03 13:16
Пише:
Србија Данас
Defile
Дефиле / Извор: Фото:Принтсцреен/РТРС

Република Српска обележава 9. јануар - Дан Републике под слоганом "Поносна и вечна", а централна свечаност је данас у Бањалуци.

У Бањалуци и другим градовима широм Републике Српске почело је свечано обележавање Дана Републике Српске, који се ове године одржава под мотом "Поносна и вјечна".

12:42 - Након обраћања Жељке Цвијановић, изведена песма "Пукни зоро".

12:40 - Председница РС Жељка Цвијановић у свом обраћању истакла је да ће снага институција и љубав грађана РС и даље јачати позицију Републике Српске.

- Увек ћемо славити слободу у којој живимо јер она нема цену - истакла је председница РС.

12.35 - Изведена је песма Христе боже - позната као химна косовских јунака, а потом и химне Републике Српске и Србије.

12.00 - Почео свечани дефиле! На свечаном дефилеу учествује око 1.600 учесника.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

11.20 - У част 27. рођендана Републике Српске на институцијама и организацијама истакнуте су српске заставе. Ипак, један Бањалучанин издвојио се од свих других грађана. На његовом стану застава је истакнута на сваком од прозора и балкону. 

10:50 - На Градском стадиону у Бањалуци у току су припреме и постројавање учесника дефилеа поводом Дана РС. У свечаном дефилеу ће, како је најављено, учествовати више од 500 припадника МУП-а Српске и више од 1.000 представника цивилног сектора.

Припадници полиције Казнено поправног завода Бањалука и ове године ће учествовати у свечаном дефилеу поводом Дана Републике.

10.39 - Почела Света архијерејска литургија у Саборном Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

10.30 - Свечаности присуствује и прослављени кошаркаш Дејан Бодирога који је одликован Орден части са златним зрацима, који је истакао да је посебан на своје корене, с обзиром на то да је пореклом из Требиња.

Dejan Bodiroga
Дејан Бодирога / Извор: Фото:Притнтсцреен/РТРС

10.25 - Председници Владе Србије Ани Брнабић данас је у Бањалуци уручен Орден Републике Српске на ленти, а том приликом она је поручила да је одликовање потврда одговорне политике Владе и председника Србије и стални подсетник на обавезе и дужности које носи братски однос Бањалуке и Београда.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото:Притнтсцреен/РТРС

10.10 - Председница Републике Српске Жељка Цвијановић данас је, поводом прославе 9. јануара – Дана Републике, уручила у Бањалуци одликовања председници Владе Србије Ани Брнабић, амбасадору Руске Федерације у БиХ Петру Иванцову, као и постхумно за генерал-мајора Војске Републике Српске Славка Лисицу.

Брнабићевој је данас у Палати Републике уручен Орден Републике Српске на ленти који јој је додијељен за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа Србије и Српске, те за немерљив допринос у борби за физички и духовни опстанак, афирмацију и развој Републике Српске.

odlikovanje
одликовање / Извор: Фото:Притнтсцреен/РТРС

Иванову је уручен Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и изванредне заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа и за допринос у развоју свеукупних односа између Русије и Српске.

9.30 - Удружење Срба из Хрватске честитало је у име неколико стотина хиљада избеглих и прогнаних Срба Републици Српској 9. јануар, Дан Републике, са жељом да она сачува своју територију и народ.

- Из властитог искуства знамо шта значи изгубити завичај и зато од Републике Српске очекујемо да буде још јача, да се развија јер је то једина гаранција за све оне који у њој живе. Захвални смо народу РС који нам је притекао у помоћ у време нашег прогона, када су и многи Крајишници из западних делова БиХ морали напустити своје вековна огњишта - каже се у честитки коју је потписао генерални секретар Удружења Милојко Будимир.

09.00 - Патријарх српски Иринеј, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, служи Свету архијерејску литургију у Саборном Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Patrijarh Irinej
Патријарх Иринеј / Извор: Фото:Принтсцреен/РТРС

Патријарха Иринеја су испред Саборног храма Христа Спаситеља дочекали званичници Српске, свештенство и бројни верници, а затим се упутили у храм, где патријарх служи Свету архијерејску литургију.

8.50 - Председник Србије Александар Вучић честитао је данас председници Републике Српске Жељки Цвијановић Дан РС, 9. јануар. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

8.45 - Улице Бањалуке су окићене заставама Републике Српске, чисте и спремне за данашњу свечаност поводом обележавања Дана Републике Српске.

Официр на белом коњу, а иза ешалон СРПСКЕ ВОЈСКЕ: Ево како ће изгледати дефиле на прослави Дана РС

8.30 - Декан Факултета безбедности Предраг Ћеранић уочи почетка прославе у Бањалуци каже да очекује да ће дефиле бити за један степен на већем нивоу у односу на претходну годину.

8.15 - Патријарх Иринеј стигао је синоћ у Бањалуку, где је свачано дочекан, и он ће данас служити свету архијерејску литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци. 

8.00 - Република Српска је политички стабилнија и економски снажнија, упркос непрестаним притисцима, изјавила је синоћ председница РС Жељка Цвијановић. 

РЕПУБЛИКА СРПСКА СЛАВИ СВОЈ ДАН: Све спремно за спектакл, присуствују Ана Брнабић и патријарх српски Иринеј!

Обележавање 27 година постојања Републике Српске почело је јуче полагањем венаца на Споменик погинулим борцима Војске Републике Српске на бањалучком гробљу "Свети Пантелија", а централна свечаност биће одржане данас.