Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ЖЕЛЕО ЈЕ ДА ПОКАЖЕ ПУБЛИЦИ ДА ЈЕ ОН ТАЈ КОЈИ ОДЛУЧУЈЕ" Језиви детаљи о монструму из Градачца: Умислио да је господар живота и смрти

16.08.2023. 08:08
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Nermin Sulejmanović
Нермин Сулејмановић / Извор: Фото: Facebook

Око 15.000 људи је уживо гледало убиство, а неки су подржали његов злочин.

Нермин Сулејмановић убио је невенчану супругу Низаму Хећимовић и још двојицу мушкараца, оца и сина - Џенгиза Ондера и Џенгиза Дениса. Свирепо убиство је преносио уживо на друштвеним мрежама, а након злочина извршио је самоубиство.

Убица, бодибилдер, повезан је са криминалном групом која се бави трговином дрогом. Поред дугог криминалног досијеа, бивша супруга га је више пута пријављивала за насиље у породици.

ПОЛИЦАЈКА УКЉУЧЕНА У МРАЧНИ ЛАНАЦ ДОГАЂАЈА У ГРАДАЧЦУ: Њен адвокат има само један захтев

ПОЛИЦАЈКА УКЉУЧЕНА У МРАЧНИ ЛАНАЦ ДОГАЂАЈА У ГРАДАЧЦУ: Њен адвокат има само један захтев

БОСАНСКИ ИНСПЕКТОР О ПРЕНОСУ УЖИВО НЕРМИНОВОГ СВИРЕПОГ ЗЛОЧИНА: Открива да ли је приказивање снимака могло да се заустави и обрише

БОСАНСКИ ИНСПЕКТОР О ПРЕНОСУ УЖИВО НЕРМИНОВОГ СВИРЕПОГ ЗЛОЧИНА: Открива да ли је приказивање снимака могло да се заустави и обрише

"ОДРЕКАО САМ ГА СЕ ПРЕ 20 ГОДИНА" Отац крвника из Градачца отворио душу и открио ко ће га сахранити

"ОДРЕКАО САМ ГА СЕ ПРЕ 20 ГОДИНА" Отац крвника из Градачца отворио душу и открио ко ће га сахранити

Психијатар: Убица је имао патолошку жељу да се хвали својим злочинима

Неуропсихијатар Иван Урлић рекао је за Индекс да се ради о социопатској структурној личности која је повезана са подземљем и трговином дрогом.

- Убица је психопата и сматрам да је имао тешки поремећај личности. Ово је профил убице који нема културно-цивилизацијску надоградњу. Он је образовно запуштена особа која је све уложила у ту слику велике снаге и моћи. Иако је имао кривични досије, није се очекивало да ће се на такав начин обрачунати са бившом супругом - рекао је Урлић.

Психијатар Урлић је у убици препознао велику жељу за самопромоцијом управо због преношења убиства на друштвеним мрежама. Око 15.000 људи је уживо гледало убиство, а неки су подржали његов злочин. Оваквим чином, сматра Урлић, убица је желео да постане херој на друштвеним мрежама и у свом граду.

Nermin Sulejmanović
Нермин Сулејмановић / Извор: Фото: Друштвене мреже

- Желео је да његов злочин има много шири одјек, можда чак и широм света. Имао је снажну патолошку жељу да се похвали својом моћи, као и диктатори који су господари живота и смрти. Кренуо је у поход да се види да је он господар живота и смрти који ће другима изабрати пут живота - рекао је психијатар Урлић.

Троструко убиство пратило 15.000 људи

Полиција је сатима трагала за троструким убицом. На путу до извршења бруталног чина ранио је још три особе. Поподне, када га је полиција лоцирала, извршио је самоубиство. Психијатар сматра да није дилема између храбрости или кукавичлука.

- Имао је осветнички бес и жар који се потом прелио у ову крваву драму. У свим фазама злочина, желео је да покаже публици да је он тај који одлучује. Исто тако и о својој судбини - објашњава психијатар.

15.000 људи пратило је тежњу убице за моћи уживо на друштвеним мрежама. Неколицина га је охрабрила да почини убиство. Нермин Сулејмановић је, према писању медија, на почетку похода обавестио гледаоце да ће убиство моћи да прате уживо.

Психијатар: Међу људима који су подржавали ово убиство је и потенцијални убица

Након тога кренуле су језиве поруке подршке упућене Сулејмановићу. Једни су га вређали и охрабривали на самоубиство, док су га други подржавали и хвалили и лајковали директан пренос бруталног убиства.

Nermin Sulejmanović
Нермин Сулејмановић / Извор: Фото: Printscreen

- На друштвеним мрежама и у медијима све чешће се приказују драме са окрутним кривичним делима у којима се проливају огромни литри црвене боје. Што је чин насиља перверзнији и смишљенији, то је публика заинтересованија. Дакле, заправо, људи на неки начин, своје агресивне пориве, бар делимично, проживе кроз "хероје" ових бруталних убистава - рекао је Урлић и додао да се равнотежа у човеку лако нарушава.

- Међу људима који су подржавали и гледали ово убиство постоји потенцијални убица. Они неће да копирају оно што је неко већ урадио, али су спремни да почине сличне радње. То су људи које популарно називамо крволоцима, а то су доказали гледајући такав чин - објаснио је.

Снимак троструког убиства на Инстаграму уклоњен је само два сата након злочина. Министар унутрашњих послова Федерације БиХ, Рамо Исак, рекао је за босанскохерцеговачке медије да ће током директног преноса регистровати особе које су давале подршку убици из Градачца. До сада је, према њиховим изјавама, ухапшено око 40 особа.

У БиХ свака трећа жена је жртва насиља

Није први пут да се овако бруталан чин преноси на друштвеним мрежама, каже психијатар. Проблем насилног понашања повезан је и са популарним платформама које не реагују на време када насилни садржај треба уклонити. Осим тога, сматра он, проблем насиља у породици, односно насиља над женама, још је већи.

- Насиље над женама се често дешава због љубоморе, зависти и освете, јер је мушкарца оставила жена. То се данас дешава готово свакодневно. Ова агресивност према женама је страшна. Стога не чуди број удружења која се боре за бољитак, заштиту жена и припреме за суочавање са таквим агресивним психопатама. Међутим, недостаје боља заштита институција - рекао је.

Према подацима Агенције за равноправност полова у Босни и Херцеговини, свака трећа жена је жртва насиља, а свака друга старија од 15 година доживела је неки облик психичког, економског или физичког злостављања.

"Овде убијају жене јер се опиру и траже заштиту"

Неколико дана пре убиства, оштећена Низама Хећимовић пријавила је насиље бившег супруга и троструког убице. На друштвеним мрежама Удружења Женска мрежа БиХ објављена је читуља на којој пише да је жртва убијена јер је пријавила насиље.

- Пријавила је насиље, па ју је убио. Жене се овде убијају зато што се опиру. Жене се убијају овде јер траже заштиту - наводи се у објави на Фејсбуку. Широм Босне и Херцеговине се одржавају мирни протести због убиства које је потресло читав регион.

Nermin Sulejmanović
Нермин Сулејмановић / Извор: Фото: Youtube printscreen Аваз ТВ/Друштвене мреже

Подсетимо, Сулејмановић који је починио троструко убиство, почевши од своје невенчане супруге Низаме Хећимовић, већ је пријављиван полицији за насиље у породици. Он је убио је своју супругу испред викендице у месту Сибовац, недалеко од Градачца, док је њихова ћерка лежала у локви крви и плакала.

Како се могло видети на узнемирујућем снимку који је сада обрисан, он је питао несрећну жену зашто га је пријавила полицији, а она је одговорила да се бојала за себе и дете.

Након што је претукао и убио невенчану супругу, Нермин је убио још двоје људи, оца и сина (23), турске држављане Џенгиз Ондера и Џенгиз Дениса. У крвавом пиру је рањена њихова мајка и супруга, која се налази у животној опасности на Клиници за анестезиологију и реаниматологију у Тузли.