Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗЛАТО И РАСКОШ! Садам Хусеин је имао две јахте, код једне уверите се и сами - СВЕ ПРШТИ од ЛУКСУЗА! (ВИДЕО)

16.03.2023. 07:03
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Sadam Husein
Садам Хусеин / Извор: Профимедиа

Једна је истраживачки центар а друга је оштећена у бомбардовању

Залеђене у времену већ две деценије, две суперјахте Садама Хусеина данас се налазе на ушћу река Тигар и Еуфрат у Ираку, сведочечи о слави бившег владара Ирака. Усидрени на реци Шат ел-Араб, удаљени само неколико стотина метара један од другог у граду Басри на југу Ирака, грандиозни бродови доживели су веома различиту судбину.

УЗБУНА У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА! Нестало 2,5 тоне уранијума!

УЗБУНА У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА! Нестало 2,5 тоне уранијума!

АСАД У МОСКВИ: Сиријски председник у разговору са Путином поновио подршку Русији

АСАД У МОСКВИ: Сиријски председник у разговору са Путином поновио подршку Русији

"ЕВРОПА НЕ СМЕ ДА ИГНОРИШЕ ОВУ СИТУАЦИЈУ" Спрема се најезда миграната, кренуће скоро 700.000 људи!

"ЕВРОПА НЕ СМЕ ДА ИГНОРИШЕ ОВУ СИТУАЦИЈУ" Спрема се најезда миграната, кренуће скоро 700.000 људи!

Јахта "Победник" (Ал-Мансур) лежи на боку, преврнута пошто је погођена током америчке инвазије 2003. године која је окончала деценије чврсте владавине Садама Хусеина. За разлику од ње,  јахта "Поветарац Басре" (Басрах Бреезе), привезана на оближњем кеју, опремљена је базенима и у једном моменту имала је чак и ракетни лансер.

Данас је делимично отворена за посетиоце жељне да се укрцају на овај реликт прошлости ратом разорене земље.

Лукузна јахта данас је истраживачки центар

- Сви који дођу задивљени су луксузом јахте - каже Сајид Кадим, инструктор Поморско-научног центра Универзитета у Басри у чијој надлежности је јахта и који је користи као базу за своје истраживачке пројекте. Али, на изненђење многих посетилаца, Садам се никад није укрцао на "Поветарац Басре". Овај брод са дужином од 82 метра, само је један од примера екстраваганције бивчег ирачког владара.

Унутрашњост јахте је раскош у временској капсули, са позлаћеним украсима типичним за богату колекцију покојног владара, пише АФП. Председнички апартман на јахти украшен је златним и крем тоновима са "краљевским креветом, стилским столицама које подсећају на 18. век, док су пространа купатила украшена златним славинама".

Током владавине дуге скоро 24 године, Садам није био познат по штедњи, а "Поветарац Басре" завршен 1981. године, није изузетак. Са капацитетом од скоро 30 путника и 35 чланова посаде, јахта има 13 соба, три салона и хелиодром. Можда је најимпресивнији тајни ходник који води до подморнице и нуди бекство од било какве претње.

- Док су Ирачани проживљавали страхоте рата и ембарга, Садам је имао један такав брод - каже Кадим (48) критикујући расипништво бившег режима.

Страхујући од последица иранско-ирачког рата током осамдесетих година, Садам је брод  проследио Саудијској Арабији која ју је потом предала Јордану. До 2007. године, јахта је била привезана у Ници у Француској, а годину дана касније нашла се у центру дуготрајног правног спора.

Наиме, ирачке власти су тврдиле је јахта "Поветарац Басре" у њиховом власништву пошто су откриле да једна компанија регистрована на Кајманским острвима планира њену продају за скоро 35 милиона долара. Пошто јој је власништво над јахтом коначно признато, ирачка влада је 2009. одлучила да усидри брод у Басри, немоћна да га прода.

- Свиђа ми се стара опрема, факс и стари телефони у кокпиту - рекао је универзитетски професор Абас ал-Малики за АФП додајући да га то подсећа на доба пре Интернета.

Sadam Husein
Садам Хусеин / Извор: Профимедиа

Други Садамов брод оштећен

Стање јахте "Поветарац Басре" далеко је боље од "Победника" који је полупотопљен и чији зарђали труп вири из воде Шат ел-Араба. Дуга 120 метара и тешка више од 7.000 тона, некадашња председничка јахта састављена је у Финској а испоручена Ираку 1983. године, како се наводи на сајту данског творца Кнуд Е. Хансена.

Може да прими 32 путника и 65 чланова посаде. У периоду пре америчке инвазије пре две деценије, "Победник" је био усидрен у Персијском заливу. Али Садам је брод касније послао у Шат ел-Араб да би га заштитио од америчких бомби, каже поморски инжењер Али Мохамед.

- Била је то грешка - додаје. Према бившем шефу града Басре за наслеђе Кахтану ал-Обеиду, у марту 2003. на јахти је спроведено неколико рација, бомбардована је три пута, али никад није потонула, рекао је он. Према фотографијама које снимио фотограф АФП 2003. године, Ал-Мансур је и даље на води, његови виши спратови угљенисани су од последица ватре избиле након бомбардовања.

Али до јуна те године, брод се почео да посрће. Тешко је нагнут када су му мотори украдени. То је направило рупе кроз које је продрла вода што је довело до губитка равнотеже, рекао је Обеид. У земљи разореној деценијама рата, власти су покренуле кампању чишћења мањих чамаца насуканих у Шат ел-Арабу. Али "Победники" је "веома велики брод, мора се раставити, а затим уклонити“, рекао је Обеид, додајући да је тај процес скуп и тежак.

Вести из Сирије, Ирака, Јемена и Либије читајте ОВДЕ.