Skip to main content
Sadam Husein

ZLATO I RASKOŠ! Sadam Husein je imao dve jahte, kod jedne uverite se i sami - SVE PRŠTI od LUKSUZA! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Jedna je istraživački centar a druga je oštećena u bombardovanju

Zaleđene u vremenu već dve decenije, dve superjahte Sadama Huseina danas se nalaze na ušću reka Tigar i Eufrat u Iraku, svedočeči o slavi bivšeg vladara Iraka. Usidreni na reci Šat el-Arab, udaljeni samo nekoliko stotina metara jedan od drugog u gradu Basri na jugu Iraka, grandiozni brodovi doživeli su veoma različitu sudbinu.

UZBUNA U UJEDINJENIM NACIJAMA! Nestalo 2,5 tone uranijuma!

UZBUNA U UJEDINJENIM NACIJAMA! Nestalo 2,5 tone uranijuma!

ASAD U MOSKVI: Sirijski predsednik u razgovoru sa Putinom ponovio podršku Rusiji

ASAD U MOSKVI: Sirijski predsednik u razgovoru sa Putinom ponovio podršku Rusiji

"EVROPA NE SME DA IGNORIŠE OVU SITUACIJU" Sprema se najezda migranata, krenuće skoro 700.000 ljudi!

"EVROPA NE SME DA IGNORIŠE OVU SITUACIJU" Sprema se najezda migranata, krenuće skoro 700.000 ljudi!

Jahta "Pobednik" (Al-Mansur) leži na boku, prevrnuta pošto je pogođena tokom američke invazije 2003. godine koja je okončala decenije čvrste vladavine Sadama Huseina. Za razliku od nje,  jahta "Povetarac Basre" (Basrah Breeze), privezana na obližnjem keju, opremljena je bazenima i u jednom momentu imala je čak i raketni lanser.

Danas je delimično otvorena za posetioce željne da se ukrcaju na ovaj relikt prošlosti ratom razorene zemlje.

Lukuzna jahta danas je istraživački centar

- Svi koji dođu zadivljeni su luksuzom jahte - kaže Sajid Kadim, instruktor Pomorsko-naučnog centra Univerziteta u Basri u čijoj nadležnosti je jahta i koji je koristi kao bazu za svoje istraživačke projekte. Ali, na iznenđenje mnogih posetilaca, Sadam se nikad nije ukrcao na "Povetarac Basre". Ovaj brod sa dužinom od 82 metra, samo je jedan od primera ekstravagancije bivčeg iračkog vladara.

Unutrašnjost jahte je raskoš u vremenskoj kapsuli, sa pozlaćenim ukrasima tipičnim za bogatu kolekciju pokojnog vladara, piše AFP. Predsednički apartman na jahti ukrašen je zlatnim i krem tonovima sa "kraljevskim krevetom, stilskim stolicama koje podsećaju na 18. vek, dok su prostrana kupatila ukrašena zlatnim slavinama".

Tokom vladavine duge skoro 24 godine, Sadam nije bio poznat po štednji, a "Povetarac Basre" završen 1981. godine, nije izuzetak. Sa kapacitetom od skoro 30 putnika i 35 članova posade, jahta ima 13 soba, tri salona i heliodrom. Možda je najimpresivniji tajni hodnik koji vodi do podmornice i nudi bekstvo od bilo kakve pretnje.

- Dok su Iračani proživljavali strahote rata i embarga, Sadam je imao jedan takav brod - kaže Kadim (48) kritikujući rasipništvo bivšeg režima.

Strahujući od posledica iransko-iračkog rata tokom osamdesetih godina, Sadam je brod  prosledio Saudijskoj Arabiji koja ju je potom predala Jordanu. Do 2007. godine, jahta je bila privezana u Nici u Francuskoj, a godinu dana kasnije našla se u centru dugotrajnog pravnog spora.

Naime, iračke vlasti su tvrdile je jahta "Povetarac Basre" u njihovom vlasništvu pošto su otkrile da jedna kompanija registrovana na Kajmanskim ostrvima planira njenu prodaju za skoro 35 miliona dolara. Pošto joj je vlasništvo nad jahtom konačno priznato, iračka vlada je 2009. odlučila da usidri brod u Basri, nemoćna da ga proda.

- Sviđa mi se stara oprema, faks i stari telefoni u kokpitu - rekao je univerzitetski profesor Abas al-Maliki za AFP dodajući da ga to podseća na doba pre Interneta.

Sadam Husein
Sadam Husein
Foto: Profimedia
Drugi Sadamov brod oštećen

Stanje jahte "Povetarac Basre" daleko je bolje od "Pobednika" koji je polupotopljen i čiji zarđali trup viri iz vode Šat el-Araba. Duga 120 metara i teška više od 7.000 tona, nekadašnja predsednička jahta sastavljena je u Finskoj a isporučena Iraku 1983. godine, kako se navodi na sajtu danskog tvorca Knud E. Hansena.

Može da primi 32 putnika i 65 članova posade. U periodu pre američke invazije pre dve decenije, "Pobednik" je bio usidren u Persijskom zalivu. Ali Sadam je brod kasnije poslao u Šat el-Arab da bi ga zaštitio od američkih bombi, kaže pomorski inženjer Ali Mohamed.

- Bila je to greška - dodaje. Prema bivšem šefu grada Basre za nasleđe Kahtanu al-Obeidu, u martu 2003. na jahti je sprovedeno nekoliko racija, bombardovana je tri puta, ali nikad nije potonula, rekao je on. Prema fotografijama koje snimio fotograf AFP 2003. godine, Al-Mansur je i dalje na vodi, njegovi viši spratovi ugljenisani su od posledica vatre izbile nakon bombardovanja.

Ali do juna te godine, brod se počeo da posrće. Teško je nagnut kada su mu motori ukradeni. To je napravilo rupe kroz koje je prodrla voda što je dovelo do gubitka ravnoteže, rekao je Obeid. U zemlji razorenoj decenijama rata, vlasti su pokrenule kampanju čišćenja manjih čamaca nasukanih u Šat el-Arabu. Ali "Pobedniki" je "veoma veliki brod, mora se rastaviti, a zatim ukloniti“, rekao je Obeid, dodajući da je taj proces skup i težak.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd