Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРВА ИСПОВЕСТ ЖЕНЕ АЛ БАГДАДИЈА: Нисам знала за кога сам се удала - био је тих, породичан човек (ВИДЕО)

02.11.2019. 10:56
Пише:
Србија Danas/Express.hr
Saga al Dulaimi
Сага ал Дулаими / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Expressen ТВ

Била је удата за Абуа Бакра Ал Багдадија, најтраженијег човека на свету и вођу ИС-а, а заједно имају и ћерку

Сага ал-Дулаими по први пут је проговорила о свом животу као супруге главе терористичке организације чија је окрутност запањила цели свет, а одговоран је за бруталне нападе у Паризу и Бриселу. Абу Бакр ал Багдади је, пре него што се разнео бомбом како би избегао хапшење од стране америчке војске, био најтраженији човек на свету.

СТОМАК ОСТАЈЕ ВЕЛИК БЕЗ ОБЗИРА КОЛИКО МРШАВИТЕ? Проверите је ли ОВО УЗРОК ПРОБЛЕМА и решите га одмах без икакве муке

СТОМАК ОСТАЈЕ ВЕЛИК БЕЗ ОБЗИРА КОЛИКО МРШАВИТЕ? Проверите је ли ОВО УЗРОК ПРОБЛЕМА и решите га одмах без икакве муке

"Иза свих ових сценарија стоји исти режисер - Американци" Асад не верује да је БАГДАДИ мртав! (ФОТО, ВИДЕО)

"Иза свих ових сценарија стоји исти режисер - Американци" Асад не верује да је БАГДАДИ мртав! (ФОТО, ВИДЕО)

АМЕРИКА НА УДАРУ: Исламска држава позива на ОСВЕТУ због убиства Багдадија!

АМЕРИКА НА УДАРУ: Исламска држава позива на ОСВЕТУ због убиства Багдадија!

- Дошао је до краја тунела, наши су га пси до тамо довели. Повео је своје троје деце у смрт. Плакао је до краја. Активирао је прслук с експлозивом и тело му је осакаћено, а на њега се након експлозије срушио и тунел - рекао је Доналд Трамп у службеној изјави 29. октобра о војној операцији проведеној у Сирији.

На срећу, са собом у смрт није одвео и дете из првог брака, ћерку коју има са Сагом ал Дулми. Она је у ексклузивном интервјуу за Експресен Мидле Еаст открила детаље о њиховом некадашњем животу.

- Био је тајанствен и непредвидив, па се нисам усудила улазити с њим у расправе - рекла је Сага у разговору с новинаром Касемом Хамадеом, с којим се сусрела на тајној локацији, негде у близини границе Либана и Сирије. Прошло је четири месеца откако је 28-годишња Сага и њено четворо деце пуштено из либанског затвора у размени с терористичком организацијом Ал Нусра Фронт. Од тада, интернационалне новинске агенције на све начине покушавају доћи до ње, али у страху за властити живот, одлучила се притајити. Сада је напокон одлучила испричати своју страну приче, без да тражи ишта заузврат.

Сага је одрасла у конзервативној, добростојећој породици у Багдаду. Већ је била једном удата пре него је упознала човека који је свету постао познат као Абу Бакр ал Багдади. Њен је први муж био Фалах Исмаил ал-Јасим, поручник у телохранитељској јединици Садама Хусеина.

Након пада његовог режима, он и остали војни генерали покренули су покрет отпора Јаисх ал-Расхедин, који се борио против америчких трупа у Ираку. Убијен је у војној акцији годину дана након венчања.

Тражио је удовицу за брак

Сага је тако остала удовица те је сама морала одгајати близанце, Омара и Усаму. Једног је дана муж њене тете приступио њеном оцу, рекавши му да зна мушкарца који тражи удовицу за брак.

- Нисам га познавала, а мој отац је одобрио брак. Удала сам се за нормалног човека који је предавао на факултету, а тада се звао Хишам Мохамад - објашњава Сага. Њен најмлађи син Јусуф у том тренутку треба промену пелене. Ставља га на софу, где се игра са својом старијом сестром Хагар. Она ће ускоро напунити осам година, а она је Багдадијева кћер.

Abu Bakr Al Bagdadi
Абу Бакр Ал Багдади / Извор: Профимедиа

- Нисам приметила да је на било који начин терористички активан. Уселила сам се у његов дом и тамо смо живели. Било нас је пуно у истом стану, ја и моја деца те он и његова прва жена и њихова деца, па је било поприлично тешко - каже. Сага је након смрти првог супруга била усамљена и слаба. Њена мајка, отац и браћа и сестре преселили су се у Сирију. Оба мужа њених сестри погинула су, па ни од њих није могла очекивати подршку. У почетку се плашила да њен нови супруг неће бити љубазан према њеној деци. У Ираку и муслиманским заједницама постоји традиција по којој се ожењени мушкарци жене за удовице, како би могли бринути о њиховој деци. Верују да је то добро дело које ће бити награђено након смрти.

- Није ми говорио пуно о томе ко је и одакле долази. Био је врло тајанствен човјек, а није био превише комуникативан. Сусретали смо се у вечерњим сатима, за време вечере. Дане је проводио на универзитету, где је предавао религију и шеријат. Понекад би нестао неколико дана. Рекао је да је био у посети брату - испричала је Сага.

Није била сретна у новом браку, не зато што је он био нељубазан према њој и деци. Управо супротно, каже како је према деци био бољи и обзирнији него према женама.

КРВАВ ДАН У ЛАТАКИЈИ! Терористи кренули у ЈУРИШ, налетели на НЕСАЛОМИВУ СИЛУ сиријске армије

КРВАВ ДАН У ЛАТАКИЈИ! Терористи кренули у ЈУРИШ, налетели на НЕСАЛОМИВУ СИЛУ сиријске армије

Руси тврде: Американци ЛАЖУ да су убили АЛ БАГДАДИЈА, све је део предизборне кампање! (ВИДЕО)

Руси тврде: Американци ЛАЖУ да су убили АЛ БАГДАДИЈА, све је део предизборне кампање! (ВИДЕО)

Објављени нови снимци НАПАДА СПЕЦИЈАЛАЦА на СКРОВИШТЕ Багдадија! (ВИДЕО)

Објављени нови снимци НАПАДА СПЕЦИЈАЛАЦА на СКРОВИШТЕ Багдадија! (ВИДЕО)

- У очинском је погледу био врло добар човек, но моја је веза с њим била плитка - каже. Осећала се кривом због усељења код њега, нарочито јер својој првој жени није рекао да ће узети другу жену. Каже како се радије не присећа првог сусрета с њом. Због целе ситуације, отишла је већ након три месеца брака.

- Била сам трудна месец дана без да смо то он и ја знали. Оставила сам га, могло би се рећи да сам побегла од њега. То није имало везе с тим какав је он био, већ с тим да ја нисам била сретна, све је било неправедно према његовој првој жени која је била јако узрујана и зато сам отишла - објаснила је. Преселила се код породице првог супруга у Багдад. Сага је опрезна у откривању интимних детаља своје везе с Ал Багдадијем, али наглашава - неколико пута - да је њихова веза била "плитка".

- Нисам била заљубљена у њега. Нисам га волела. Био је загонетна особа. Ниси могао разговарати или водити нормалан разговор с њим. Увече, кад би се вратио кући, обично бисмо само јели заједно. Само смо разговарали о кућним стварима. Он је наређивао, ништа више од тога - одговара Сага. Последњи пут је с њим разговарала 2009, кад ју је питао жели ли му се вратити. Након америчке инвазије на Ирак 2003., оружане групе мобилизоване су против окупације. Неколико чланова Сагине породице, укључујући и њеног брата, били су активни чланови покрета отпора.

- Али не он. Нисам приметила да је уопште био укључен у покрет отпора. Био је нормалан породични човек. Како је могао постати емир најопасније терористичке организације на свету мени је мистерија - каже Сага. Ступио је у контакт с њом чак и након што се одселила, а након што му је рекла како се не намерава вратити, дао јој је допуштење да задржи њихову ћерку Хагар, све док се поново не уда. У том случају, желео је да девојчица дође к њему.

Al Bagdadijeva žena
Ал Багдадијева жена / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Expressen ТВ

Грађански рат беснео је у Сирији две године када је, у лето 2013. године, Сага одлучила посетити своју породицу - мајку, оца и браћу и сестре - у Дамаску. Њен отац Абдулхамид ал-Дулаими био је пословни човек у Ираку за време владавине Садама Хусеина, али преселио се у Дамаск након што се режим срушио.

- Нисам знала да је у Сирији хаос и рат. Гледала сам сиријске телевизијске канале, а они су тврдили да је све под контролом. Зато сам отишла у Дамаск - тврди Сага.

Кренула је сусрести се с оцем кад су их ухапсиле сиријске сигурносне службе.

- Желели су доћи до мог оца. Он је телефонирао с мојим братом Каледом, који је помагао оружаним групама попут Слободне сиријске војске - каже Сага.

Док се Калед борио у сиријском рату, њен је други брат Омар ухапшен у Ираку и осуђен на доживотну затворску казну због терористичких напада у Басри на југу Ирака. Терористичка секта ИС преузела је одговорност за нападе.

- Нисам била осумњичена ни за шта у Сирији. То је била моја прва посета. Само су хтели доћи до мог оца - каже Сага. Сиријске сигурносне службе тврде да је Сагин отац један од вођа сиријске терористичке групе Ал Нусра Фронт (Ал Каида). У марту 2014., након шест месеци боравка у сиријском затвору, пуштена је, заједно са 151 другом женом, у размени заробљеника између режима у Дамаску и терористичке скупине Ал Нусра Фронт. Ал Нусра је отпустио 13 редовница из хришћанског града Малула које су отели у децембру 2013. године.

Al Bagdadi žena
Ал Багдади жена / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Expressen ТВ

Кад је пуштена, Сагу је дочекао висок мушкарац.

- Био је наоружан, маскиран и мислим да је носио експлозивни појас кад ме покушао загрлити. Одгурнула сам га. Рекао је: "Ја сам твој брат, Калед." Плакала сам и срушила се од страха и исцрпљености - каже Сага.

Сазнала с ким је била у браку

Десет дана касније сиријска војска је упала на положаје Ал Нусра у Ал Каламоуну. Сага је побегла у Либан - илегално је прешла границу. Тамо је ухапшена.

- Кад сам стигла у Либан, примила сам шокантне вести. Показали су ми слике свог бившег мужа и питали ме да ли га препознајем. Испада да сам била у браку с Абу Бакр Ал Багдадијем. Био је то шок за мене, била сам у браку с најопаснијим човеком на свету. У бесу од тог сазнања сам разбила прозор - присећа се. Либанске власти обавиле су ДНК тестове на сво четворо њене деце. Тестови су потврдили да је Ал Багдади заправо Хагарин отац. Годину и три недеље касније, Сага и њена деца пуштени су из затвора. Опет, у склопу размене заробљеника.

Сага овај пут није имала помоћ свог брата, убијен је нешто пре тога.

- Не могу улазити у детаље како су се према мени понашали у сиријском затвору. У Либану сам била изолована са својом децом, али нико од војника ми није учинио ништа лоше - каже Сага.

Abu Bakr Al Bagdadi
Абу Бакр Ал Багдади / Извор: Профимедиа

Сага не штеди с речима кад се говори о ИС-у. Назива их терористима и убицама. На питање шта мисли о нападима о Европи, каже:

- То је убиство, крв и бруталност. Као мајка сматрам да је то што раде тероризам. Ако неко повреди мог сина, он је терориста. Свака мајка то мисли.

Хагар улази у собу и стоји покрај мајке. Није срамежљива и жели причати о својим сновима. Заиста воли своју коврџаву косу и каже да жели бити фризерка - или адвокат.

Сага гледа своју ћерку и каже:

- На њеним раменима лежи цела светска катастрофа. За шта је она као дете крива? Није крива што је ћерка најгорег терористе на свету.

"Сан сваке арапске жене је живот у Бејруту"

Хагар прича како више не иде у школу јер ју је страх. Деца су злочеста према њој, ударају је. Сага каже како су јој либанске власти допустиле да бира између повратка у Сирију Ал Нусра и под контролом ИС-а или боравка у Либану. Одлучила је остати.

- То је био мој стари сан, преселити се у Либан. Сан сваке арапске жене је да живи у Бејруту, дому цивилизације и слободе - каже она. Осим тога, Либан је одабрала због своје деце. Ипак, Сага се и даље залаже за шеријат, сматрајући како из њега произлазе права жена. Истовремено, Сага каже да би, ако би била присиљена бирати између живота у Саудијској Арабији и живота у Бејруту, "наравно" одабрала Бејрут.

У будућности жели путовати на запад, каже да не жели остати у арапском свету. На питање зашто би запад прихватио бившу супругу терориста који је масакрирао цивиле у Европи, она цитира ајет из Курана: "Нити један носилац терета неће сносити туђи терет".

- Где је моја кривица? Била сам удата за њега 2008. године. Сада смо се развели. Била сам та која га је напустила. Ја сам жена која је пуно прошла и која је трпела у затвору. Да сам хтела живети с Ал Багдадијем, могла сам живети као принцеза. Не желим новац. Желим живети у слободи - закључује она.

Дешавања у Сирији, Ираку и Јемену можете пратити ОВДЕ.

"Трамп је НАЈБОЉИ амерички председник..." Асад ШОКИРАО СВЕТ у новом интервјуу, изнео СТАЊЕ СТВАРИ (ВИДЕО)

"Трамп је НАЈБОЉИ амерички председник..." Асад ШОКИРАО СВЕТ у новом интервјуу, изнео СТАЊЕ СТВАРИ (ВИДЕО)

ЦЕО СВЕТ ИЗНЕНАЂЕН! Исламска држава објавила име НОВОГ ВОЂЕ!

ЦЕО СВЕТ ИЗНЕНАЂЕН! Исламска држава објавила име НОВОГ ВОЂЕ!

ПРОНАЂЕНО ЗЛАТО ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ! Пастири у пустињи нашли благо вредно МИЛИОНЕ ДОЛАРА

ПРОНАЂЕНО ЗЛАТО ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ! Пастири у пустињи нашли благо вредно МИЛИОНЕ ДОЛАРА

АЛ БАГДАДИ ЈЕ ОВО СТАЛНО ИМАО УЗ СЕБЕ! Доушник открио како су изгледали ПОСЛЕДЊИ ДАНИ лидера Исламске државе

АЛ БАГДАДИ ЈЕ ОВО СТАЛНО ИМАО УЗ СЕБЕ! Доушник открио како су изгледали ПОСЛЕДЊИ ДАНИ лидера Исламске државе

РУСКА АВИЈАЦИЈА РАСТУРА ЏИХАДИСТЕ У ИДЛИБУ: Припреме за копнену офанзиву?

РУСКА АВИЈАЦИЈА РАСТУРА ЏИХАДИСТЕ У ИДЛИБУ: Припреме за копнену офанзиву?