few clouds
19°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PRVA ISPOVEST ŽENE AL BAGDADIJA: Nisam znala za koga sam se udala - bio je tih, porodičan čovek (VIDEO)

02.11.2019. 10:56
Piše:
Srbija Danas/Express.hr
Saga al Dulaimi
Saga al Dulaimi / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/Expressen TV

Bila je udata za Abua Bakra Al Bagdadija, najtraženijeg čoveka na svetu i vođu IS-a, a zajedno imaju i ćerku

Saga al-Dulaimi po prvi put je progovorila o svom životu kao supruge glave terorističke organizacije čija je okrutnost zapanjila celi svet, a odgovoran je za brutalne napade u Parizu i Briselu. Abu Bakr al Bagdadi je, pre nego što se razneo bombom kako bi izbegao hapšenje od strane američke vojske, bio najtraženiji čovek na svetu.

STOMAK OSTAJE VELIK BEZ OBZIRA KOLIKO MRŠAVITE? Proverite je li OVO UZROK PROBLEMA i rešite ga odmah bez ikakve muke

STOMAK OSTAJE VELIK BEZ OBZIRA KOLIKO MRŠAVITE? Proverite je li OVO UZROK PROBLEMA i rešite ga odmah bez ikakve muke

"Iza svih ovih scenarija stoji isti režiser - Amerikanci" Asad ne veruje da je BAGDADI mrtav! (FOTO, VIDEO)

"Iza svih ovih scenarija stoji isti režiser - Amerikanci" Asad ne veruje da je BAGDADI mrtav! (FOTO, VIDEO)

AMERIKA NA UDARU: Islamska država poziva na OSVETU zbog ubistva Bagdadija!

AMERIKA NA UDARU: Islamska država poziva na OSVETU zbog ubistva Bagdadija!

- Došao je do kraja tunela, naši su ga psi do tamo doveli. Poveo je svoje troje dece u smrt. Plakao je do kraja. Aktivirao je prsluk s eksplozivom i telo mu je osakaćeno, a na njega se nakon eksplozije srušio i tunel - rekao je Donald Tramp u službenoj izjavi 29. oktobra o vojnoj operaciji provedenoj u Siriji.

Na sreću, sa sobom u smrt nije odveo i dete iz prvog braka, ćerku koju ima sa Sagom al Dulmi. Ona je u ekskluzivnom intervjuu za Ekspresen Midle East otkrila detalje o njihovom nekadašnjem životu.

- Bio je tajanstven i nepredvidiv, pa se nisam usudila ulaziti s njim u rasprave - rekla je Saga u razgovoru s novinarom Kasemom Hamadeom, s kojim se susrela na tajnoj lokaciji, negde u blizini granice Libana i Sirije. Prošlo je četiri meseca otkako je 28-godišnja Saga i njeno četvoro dece pušteno iz libanskog zatvora u razmeni s terorističkom organizacijom Al Nusra Front. Od tada, internacionalne novinske agencije na sve načine pokušavaju doći do nje, ali u strahu za vlastiti život, odlučila se pritajiti. Sada je napokon odlučila ispričati svoju stranu priče, bez da traži išta zauzvrat.

Saga je odrasla u konzervativnoj, dobrostojećoj porodici u Bagdadu. Već je bila jednom udata pre nego je upoznala čoveka koji je svetu postao poznat kao Abu Bakr al Bagdadi. Njen je prvi muž bio Falah Ismail al-Jasim, poručnik u telohraniteljskoj jedinici Sadama Huseina.

Nakon pada njegovog režima, on i ostali vojni generali pokrenuli su pokret otpora Jaish al-Rashedin, koji se borio protiv američkih trupa u Iraku. Ubijen je u vojnoj akciji godinu dana nakon venčanja.

Tražio je udovicu za brak

Saga je tako ostala udovica te je sama morala odgajati blizance, Omara i Usamu. Jednog je dana muž njene tete pristupio njenom ocu, rekavši mu da zna muškarca koji traži udovicu za brak.

- Nisam ga poznavala, a moj otac je odobrio brak. Udala sam se za normalnog čoveka koji je predavao na fakultetu, a tada se zvao Hišam Mohamad - objašnjava Saga. Njen najmlađi sin Jusuf u tom trenutku treba promenu pelene. Stavlja ga na sofu, gde se igra sa svojom starijom sestrom Hagar. Ona će uskoro napuniti osam godina, a ona je Bagdadijeva kćer.

Abu Bakr Al Bagdadi
Abu Bakr Al Bagdadi / Izvor: Profimedia

- Nisam primetila da je na bilo koji način teroristički aktivan. Uselila sam se u njegov dom i tamo smo živeli. Bilo nas je puno u istom stanu, ja i moja deca te on i njegova prva žena i njihova deca, pa je bilo poprilično teško - kaže. Saga je nakon smrti prvog supruga bila usamljena i slaba. Njena majka, otac i braća i sestre preselili su se u Siriju. Oba muža njenih sestri poginula su, pa ni od njih nije mogla očekivati podršku. U početku se plašila da njen novi suprug neće biti ljubazan prema njenoj deci. U Iraku i muslimanskim zajednicama postoji tradicija po kojoj se oženjeni muškarci žene za udovice, kako bi mogli brinuti o njihovoj deci. Veruju da je to dobro delo koje će biti nagrađeno nakon smrti.

- Nije mi govorio puno o tome ko je i odakle dolazi. Bio je vrlo tajanstven čovjek, a nije bio previše komunikativan. Susretali smo se u večernjim satima, za vreme večere. Dane je provodio na univerzitetu, gde je predavao religiju i šerijat. Ponekad bi nestao nekoliko dana. Rekao je da je bio u poseti bratu - ispričala je Saga.

Nije bila sretna u novom braku, ne zato što je on bio neljubazan prema njoj i deci. Upravo suprotno, kaže kako je prema deci bio bolji i obzirniji nego prema ženama.

KRVAV DAN U LATAKIJI! Teroristi krenuli u JURIŠ, naleteli na NESALOMIVU SILU sirijske armije

KRVAV DAN U LATAKIJI! Teroristi krenuli u JURIŠ, naleteli na NESALOMIVU SILU sirijske armije

Rusi tvrde: Amerikanci LAŽU da su ubili AL BAGDADIJA, sve je deo predizborne kampanje! (VIDEO)

Rusi tvrde: Amerikanci LAŽU da su ubili AL BAGDADIJA, sve je deo predizborne kampanje! (VIDEO)

Objavljeni novi snimci NAPADA SPECIJALACA na SKROVIŠTE Bagdadija! (VIDEO)

Objavljeni novi snimci NAPADA SPECIJALACA na SKROVIŠTE Bagdadija! (VIDEO)

- U očinskom je pogledu bio vrlo dobar čovek, no moja je veza s njim bila plitka - kaže. Osećala se krivom zbog useljenja kod njega, naročito jer svojoj prvoj ženi nije rekao da će uzeti drugu ženu. Kaže kako se radije ne priseća prvog susreta s njom. Zbog cele situacije, otišla je već nakon tri meseca braka.

- Bila sam trudna mesec dana bez da smo to on i ja znali. Ostavila sam ga, moglo bi se reći da sam pobegla od njega. To nije imalo veze s tim kakav je on bio, već s tim da ja nisam bila sretna, sve je bilo nepravedno prema njegovoj prvoj ženi koja je bila jako uzrujana i zato sam otišla - objasnila je. Preselila se kod porodice prvog supruga u Bagdad. Saga je oprezna u otkrivanju intimnih detalja svoje veze s Al Bagdadijem, ali naglašava - nekoliko puta - da je njihova veza bila "plitka".

- Nisam bila zaljubljena u njega. Nisam ga volela. Bio je zagonetna osoba. Nisi mogao razgovarati ili voditi normalan razgovor s njim. Uveče, kad bi se vratio kući, obično bismo samo jeli zajedno. Samo smo razgovarali o kućnim stvarima. On je naređivao, ništa više od toga - odgovara Saga. Poslednji put je s njim razgovarala 2009, kad ju je pitao želi li mu se vratiti. Nakon američke invazije na Irak 2003., oružane grupe mobilizovane su protiv okupacije. Nekoliko članova Sagine porodice, uključujući i njenog brata, bili su aktivni članovi pokreta otpora.

- Ali ne on. Nisam primetila da je uopšte bio uključen u pokret otpora. Bio je normalan porodični čovek. Kako je mogao postati emir najopasnije terorističke organizacije na svetu meni je misterija - kaže Saga. Stupio je u kontakt s njom čak i nakon što se odselila, a nakon što mu je rekla kako se ne namerava vratiti, dao joj je dopuštenje da zadrži njihovu ćerku Hagar, sve dok se ponovo ne uda. U tom slučaju, želeo je da devojčica dođe k njemu.

Al Bagdadijeva žena
Al Bagdadijeva žena / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/Expressen TV

Građanski rat besneo je u Siriji dve godine kada je, u leto 2013. godine, Saga odlučila posetiti svoju porodicu - majku, oca i braću i sestre - u Damasku. Njen otac Abdulhamid al-Dulaimi bio je poslovni čovek u Iraku za vreme vladavine Sadama Huseina, ali preselio se u Damask nakon što se režim srušio.

- Nisam znala da je u Siriji haos i rat. Gledala sam sirijske televizijske kanale, a oni su tvrdili da je sve pod kontrolom. Zato sam otišla u Damask - tvrdi Saga.

Krenula je susresti se s ocem kad su ih uhapsile sirijske sigurnosne službe.

- Želeli su doći do mog oca. On je telefonirao s mojim bratom Kaledom, koji je pomagao oružanim grupama poput Slobodne sirijske vojske - kaže Saga.

Dok se Kaled borio u sirijskom ratu, njen je drugi brat Omar uhapšen u Iraku i osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog terorističkih napada u Basri na jugu Iraka. Teroristička sekta IS preuzela je odgovornost za napade.

- Nisam bila osumnjičena ni za šta u Siriji. To je bila moja prva poseta. Samo su hteli doći do mog oca - kaže Saga. Sirijske sigurnosne službe tvrde da je Sagin otac jedan od vođa sirijske terorističke grupe Al Nusra Front (Al Kaida). U martu 2014., nakon šest meseci boravka u sirijskom zatvoru, puštena je, zajedno sa 151 drugom ženom, u razmeni zarobljenika između režima u Damasku i terorističke skupine Al Nusra Front. Al Nusra je otpustio 13 redovnica iz hrišćanskog grada Malula koje su oteli u decembru 2013. godine.

Al Bagdadi žena
Al Bagdadi žena / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/Expressen TV

Kad je puštena, Sagu je dočekao visok muškarac.

- Bio je naoružan, maskiran i mislim da je nosio eksplozivni pojas kad me pokušao zagrliti. Odgurnula sam ga. Rekao je: "Ja sam tvoj brat, Kaled." Plakala sam i srušila se od straha i iscrpljenosti - kaže Saga.

Saznala s kim je bila u braku

Deset dana kasnije sirijska vojska je upala na položaje Al Nusra u Al Kalamounu. Saga je pobegla u Liban - ilegalno je prešla granicu. Tamo je uhapšena.

- Kad sam stigla u Liban, primila sam šokantne vesti. Pokazali su mi slike svog bivšeg muža i pitali me da li ga prepoznajem. Ispada da sam bila u braku s Abu Bakr Al Bagdadijem. Bio je to šok za mene, bila sam u braku s najopasnijim čovekom na svetu. U besu od tog saznanja sam razbila prozor - priseća se. Libanske vlasti obavile su DNK testove na svo četvoro njene dece. Testovi su potvrdili da je Al Bagdadi zapravo Hagarin otac. Godinu i tri nedelje kasnije, Saga i njena deca pušteni su iz zatvora. Opet, u sklopu razmene zarobljenika.

Saga ovaj put nije imala pomoć svog brata, ubijen je nešto pre toga.

- Ne mogu ulaziti u detalje kako su se prema meni ponašali u sirijskom zatvoru. U Libanu sam bila izolovana sa svojom decom, ali niko od vojnika mi nije učinio ništa loše - kaže Saga.

Abu Bakr Al Bagdadi
Abu Bakr Al Bagdadi / Izvor: Profimedia

Saga ne štedi s rečima kad se govori o IS-u. Naziva ih teroristima i ubicama. Na pitanje šta misli o napadima o Evropi, kaže:

- To je ubistvo, krv i brutalnost. Kao majka smatram da je to što rade terorizam. Ako neko povredi mog sina, on je terorista. Svaka majka to misli.

Hagar ulazi u sobu i stoji pokraj majke. Nije sramežljiva i želi pričati o svojim snovima. Zaista voli svoju kovrdžavu kosu i kaže da želi biti frizerka - ili advokat.

Saga gleda svoju ćerku i kaže:

- Na njenim ramenima leži cela svetska katastrofa. Za šta je ona kao dete kriva? Nije kriva što je ćerka najgoreg teroriste na svetu.

"San svake arapske žene je život u Bejrutu"

Hagar priča kako više ne ide u školu jer ju je strah. Deca su zločesta prema njoj, udaraju je. Saga kaže kako su joj libanske vlasti dopustile da bira između povratka u Siriju Al Nusra i pod kontrolom IS-a ili boravka u Libanu. Odlučila je ostati.

- To je bio moj stari san, preseliti se u Liban. San svake arapske žene je da živi u Bejrutu, domu civilizacije i slobode - kaže ona. Osim toga, Liban je odabrala zbog svoje dece. Ipak, Saga se i dalje zalaže za šerijat, smatrajući kako iz njega proizlaze prava žena. Istovremeno, Saga kaže da bi, ako bi bila prisiljena birati između života u Saudijskoj Arabiji i života u Bejrutu, "naravno" odabrala Bejrut.

U budućnosti želi putovati na zapad, kaže da ne želi ostati u arapskom svetu. Na pitanje zašto bi zapad prihvatio bivšu suprugu terorista koji je masakrirao civile u Evropi, ona citira ajet iz Kurana: "Niti jedan nosilac tereta neće snositi tuđi teret".

- Gde je moja krivica? Bila sam udata za njega 2008. godine. Sada smo se razveli. Bila sam ta koja ga je napustila. Ja sam žena koja je puno prošla i koja je trpela u zatvoru. Da sam htela živeti s Al Bagdadijem, mogla sam živeti kao princeza. Ne želim novac. Želim živeti u slobodi - zaključuje ona.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

"Tramp je NAJBOLJI američki predsednik..." Asad ŠOKIRAO SVET u novom intervjuu, izneo STANJE STVARI (VIDEO)

"Tramp je NAJBOLJI američki predsednik..." Asad ŠOKIRAO SVET u novom intervjuu, izneo STANJE STVARI (VIDEO)

CEO SVET IZNENAĐEN! Islamska država objavila ime NOVOG VOĐE!

CEO SVET IZNENAĐEN! Islamska država objavila ime NOVOG VOĐE!

PRONAĐENO ZLATO ISLAMSKE DRŽAVE! Pastiri u pustinji našli blago vredno MILIONE DOLARA

PRONAĐENO ZLATO ISLAMSKE DRŽAVE! Pastiri u pustinji našli blago vredno MILIONE DOLARA

AL BAGDADI JE OVO STALNO IMAO UZ SEBE! Doušnik otkrio kako su izgledali POSLEDNJI DANI lidera Islamske države

AL BAGDADI JE OVO STALNO IMAO UZ SEBE! Doušnik otkrio kako su izgledali POSLEDNJI DANI lidera Islamske države

RUSKA AVIJACIJA RASTURA DŽIHADISTE U IDLIBU: Pripreme za kopnenu ofanzivu?

RUSKA AVIJACIJA RASTURA DŽIHADISTE U IDLIBU: Pripreme za kopnenu ofanzivu?