Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МАРИБ ПОСТАЈЕ ПРЕКРЕТНИЦА ЈЕМЕНСКОГ СУКОБА: Уколико Хути заузму овај стратешки град - добијају рат!

23.04.2021. 20:32
Пише:
Србија Данас/Курир
Huti
Хути / Извор: Профимедиа/илустрација

Сукоби су и даље жестоки и на граници, али је Мариб од изузетно велике важности

Некад је то била бајковита пустињска оаза, дом краљице од Сабе, а данас је то суво и прашњаво место где сунце немилице пржи - Мариб, бајковити пустињски град у Јемену како се приближава кишна сезона, спрема се и на офанзиву јеменских Хута које подржава Иран и која се све више приближава као и кишни облаци, а која би могла бити прекретница крававог регионалног рата.

Стручњак саветује: ПОСЛЕДИЦЕ МОГУ БИТИ ОЗБИЉНЕ! Ево које симптоме код деце не смете да игноришете!

Стручњак саветује: ПОСЛЕДИЦЕ МОГУ БИТИ ОЗБИЉНЕ! Ево које симптоме код деце не смете да игноришете!

СИРИЈСКИ ПРОЈЕКТИЛ ПАО ДУБОКО У ИЗРАЕЛ: Тел Авив се сурово осветио, цела база САА је сравњена са земљом?! (ФОТО)

СИРИЈСКИ ПРОЈЕКТИЛ ПАО ДУБОКО У ИЗРАЕЛ: Тел Авив се сурово осветио, цела база САА је сравњена са земљом?! (ФОТО)

ТОКОМ СВЕТОГ РАМАЗАНА ПРОЛИВАЈУ "КРВ НЕВЕРНИКА" ИСИС наставља да сеје смрт широм света, цифре су језиве

ТОКОМ СВЕТОГ РАМАЗАНА ПРОЛИВАЈУ "КРВ НЕВЕРНИКА" ИСИС наставља да сеје смрт широм света, цифре су језиве

После шест година крвавог грађанског рата, град који има два милиона становника постао је кључ од кога зависи будућност Јемена. Овај бајковити град има кључну улогу јер је он улаз за гасна и нафтна поља, али и сигурно уточиште избеглица из руралних крајева. Град Мариб је и последње упориште јеменске владе на северу земље уз границу са Саудијском Арабијом. Ако војска јеменског председника Абдрабуха Мансура Хадија изгуби град који је претворен у војну тврђаву неће више имати никавог утицаја на евентуалне мировне преговоре са Хутима, који ако успеју да зауму овај град наставиће даље.

Хути како наводи CNN контролишу већио део запада Јемена, укључујући и престоницу Сану. Страх од Хута са истока и оних који живе у планинама јужно од Мариба натерало је да се удуржују са ослабљеним Хадијем, који је од протеривања из Сане уточиште нашао у суседној Саудијској Арабији  у Ријаду одакле управља преосталом територијом. Неки од његових министара живе и даље у Јемену. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

У јеменску игру уплетени су и суседи пре свега Саудијска Арабија која жели стабилност земље и пријатељску владу у Сани, без икаквог утицаја вечног ривала Саудијаца Ирана на ову земљу.

Како CNN наводи с друге стране циљ Ирана није стабилност него да њихови вечни ривали Саудијци буду заглављени у рату и у овој регионалној авантури. С друге стране и УАЕ имају свој профит од рата у Јемену, јер потенцијално поморско пословање због ратних сукоба је премештено у Дубаи.

Јеменци с друге стране тврде да су они и њихова земља жртва спољних сила које су и направиле рат у њиховој земљи. Коалиција коју предводи Саудијска Арабија, према подацима УН како пише CNN крива је за смрт 18.500 цивила који су страдали у ваздушној кампањи током подршке јеменској војсци. С друге стране саудијски ратни бродови успели су да зауставе нафтни танкер у луци Ходејди чиме су izzavali несташицу горива на северу и тиме погоршали и хуманитарну кризу. 

Репртер CNN посетио је овај град уочи најављене офанзиве Хута и закључио да би без рата просперитет овога града био на дохват руке. Наиме, регион у коме се налази град има резерве нафте и гаса од чега би могло да 16,2 милиона људи живи безбрижно. Па и сад у ратном стању удахнуо би нови живот посрнулој и мртвој економији. 

Чије интересе заступа Џо Бајден?

Становници Мариба, али и локални политичари сматрају да велику грешку је направио амерички председник Џо Бајден који притиска Саудијску Арабију да оконча војну интервенцију у Јемену и што је Хуте скинуо са листе терористичких организација на коју их је ставила бивша Трампова администрација. Сви сматрају да је заправо Бајденова администрација својим поступком у намери да се Иранци приволе да седну за преговарачки сто о иранском нуклеарном програму заправо дала ветар у леђа Хутима да крену офанзиву и нова освајања на северу и да би то могло да кошта веома много Американце у будућности.

Као сликовити пример новинар CNN наовди и видео снимак заробљеног борца Хута. На питање зашто је дошао у Мариб његов једини одговор је био "да убијамо Американце".

Сви се заправо највише плаше да би Хути ако завладају Јеменом и протерају суните заправо могли да створе ново снажно антиамеричко упориште. Због свега тога саудисјка влада понудила је недавно Хутима мировне преговоре и прекид ватре, али позивају паралелно за већи притисак на њих. За то време Хути напредују ка Марибу, а сви напори јеменске војске и саудијске коалиције да буду заустављени су пропали упркос снажној ваздушној кампањи, која је успорила, али не и зауставила офанзиву.

Хути паралелно са офанзивом понудили су Саудијцима прекид ватре уз три услова: крај ваздушних напада, прекид ватре дуж саудијско-јеменске границе, а онда тек прекид ватре унутар Јемена. 

Додатну нервозу у редове јемнске војске и саудијске коалиције унели су дронови самоубице које ланисрају Хути, док се рат искључиво води од стране Хута и јеменске војске са углавном старом техником.

Додатни проблем за Мариб била је и погибија два команданта специјалних једница за само два месеца. Владин министар одбране, шеф кабинета војске и најмоћнији племенски вођа Мариба, покрајински гувернер, заклиње се да град неће пасти, да ће га држати "својом последњом капи крви".

Вести из Сирије, Ирака, Јемена и Либије можете прочитати ОВДЕ.