Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕРДОГАН ПОКРЕНУО РАТ: Сукоби на грчкој граници, ХАПШЕЊЕ МИГРАНАТА НА МАРИЦИ, Турцима СТИГАО ХЛАДАН ТУШ ИЗ МОСКВЕ, (ФОТО/ВИДЕО)

01.03.2020. 12:13
Пише:
Србија Данас
Suhoj 24
Сухој 24 / Извор: Фото: Profimedia/Ilustracija/YoutubePrintscreen/Syrianarabnewsagency

Пратите ситуацију из минута у минут.

Вишедневне тензије у сиријској провинцији Идлиб су данас кулминирале објавом да почиње турска војна акција "Пролећни штит". То је обзнанио министар одбране Турске Хулуси Акар. 

СИРИЈЦИ ОБОРИЛИ ТУРСКИ ДРОН: Затворен ваздушни простор изнад Идлиба, Ердоган се СПРЕМА ЗА КОНТРАУДАР (ВИДЕО)

СИРИЈЦИ ОБОРИЛИ ТУРСКИ ДРОН: Затворен ваздушни простор изнад Идлиба, Ердоган се СПРЕМА ЗА КОНТРАУДАР (ВИДЕО)

ТУРСКЕ ЗВЕРИ! Ердоганови војници МУЧЕ сиријске заробљенике, испливао ЈЕЗИВИ СНИМАК (УЗНЕМИРУЈУЋЕ)

ТУРСКЕ ЗВЕРИ! Ердоганови војници МУЧЕ сиријске заробљенике, испливао ЈЕЗИВИ СНИМАК (УЗНЕМИРУЈУЋЕ)

УСКОРО САСТАНАК ПУТИНА И ЕРДОГАНА: Турци отворили ПАНДОРИНУ КУТИЈУ, руски председник мора да "ГАСИ ВАТРУ"

УСКОРО САСТАНАК ПУТИНА И ЕРДОГАНА: Турци отворили ПАНДОРИНУ КУТИЈУ, руски председник мора да "ГАСИ ВАТРУ"

Подсећамо, сиријско ваздухопловство је 27. фебруара извело жестоке ударе по окупаторским турским трупама, у којима је погинуло 36 војника. 

Након тога, Турска је узвратила нападима на сиријске положаје, у којима је наводно убијено на стотине сиријских војника, што је очигледна пропаганда чији је циљ да да ветар у леђа џихадистима.

Ердоган је запретио Европи да ће пустити мигранте уколико не добије подршку за акцију у Идлибу, и одмах је прешао са речи на дела. Турци су повукли граничаре са бугарске границе, а морнарици је наређено да престане са контролом и заустављањем мигрантских чамаца.

22:38
Сукоб на грчкој граници, полиција употребила сузавац, на реци Марици ухапшено 66 миграната

Грчка полиција употребила је сузавац да растера мигранте који су на полицајце бацали камење.

Мигранти су у покушајима да пређу на грчку територију из Турске камењем напали грчку полицију на турско-грчкој граници у северном делу Евроса.

- У протеклој ноћи забележено је око 9.600 покушаја миграната и избеглица да пређу на грчку територију - рекао је заменик министра одбране Грчке Алкивиадис Стенис који се иначе налази у критичним зонама.

Само јутрос је 4.000 миграната спречено да из Турске силом уђу у Грчку, рекао је данас у Атини портпарол Владе Стељос Пецас, после хитног састанка којим је председавао премијер Киријакос Мицотакис. По речима Пецаса, на граници дуж реке Марица је ухапшено 66 миграната.

21:15
Мицотакис мигрантима: Не покушавајте да илегално уђете у Грчку – бићете враћени

Грчки премијер Киријакос Мицотакис поручио је, после ванредног састанка Савета за националну безбедност сазваног због ескалације ситуације с мигрантима на граници с Турском, да је донета одлука да се на масксималан ниво подигну напори за спречавање илегалних улазака у земљу и обезбеди граница.

- Од овог тренутка у наредних месец дана нећемо примати ниједан нови захтев за азил - написао је Мицотакис на Твитеру.

Он је подсетио да су грчке границе и спољне границе ЕУ.

​- Заштитићемо их. У уторак ћу са председником Европског савета Шарлом Мишелом посетити грнични прелаз Еврос. Још једном – не покушавајте да илегално уђете у Грчку – бићете враћени.

Портпарол владе Стелиос Пецас каже да се ситуација с мигрантима тумачи као претња по националну безбедност и да се у складу с тим предузимају одговарајуће мере.

20:32
Русија не може да гарантује безбедност турских авиона

Русија, након одлуке сиријских власти да затвори ваздушни простор изнад Идлиба, не може да гарантује безбедност турској авијацији у Сирији.

То је на брифингу рекао руководилац Центра за помирење зараћених страна у Сирији Олег Журављов.

20:19
Сиријска војска и Хезболах газе турску војску у источном Идлибу

Заједничким снагама су ослободили већи део града Саракиба, који је један од кључних стратешких центара провинције Идлиб. Осим Хезболаха, сиријска армија има и подршку авијације.

20:05
Огласио се Бугарски премијер

 Бугарска влада са великом пажњом прати стање у Сирији и ситуацију са мигрантима, објавио је на свом фејсбук профилу бугарски премијер Бојко Борисов.

- У вези ове ситуације, данас сам разговарао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, немачком канцеларком Ангелом Меркел и грчким премијером Киријакосом Мицотакисем - написао је Борисов.

Он је додао да ће се сутра увече у Анкари састати са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

20:00
Мађарска потпуно затворила границе за мигранте

 Мађарска на неодређено време обуставља пријем илегалних миграната у транзитне центре на својој јужној граници, с обзиром на "везе између новог вируса и миграција", рекао је данас Ђерђ Баконди, саветник премијера за унутрашњу безбедност.

18:28
Мештани Лезбоса напали мигранте ланцима и камењем

Уз повике "Вратите се у Турску!", група становника Лезбоса је спречила педесетак миграната да чамцем пристану на њиховој обали, после неколико сати на мору.

У луци Терми, мештани гневни због доласка неколико чамаца, спречили су мигранте, међу којима и малолетнике, да се искрцају, довикујући увреде локалном представнику Високог комисаријата УН за избеглице (УНХЦР).

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

16:23
Турски авиони два пута нарушили ваздушни простор Сирије

Турски авиони Ф-16 су данас два пута нарушили ваздушни простор Сирије и оборили су два сиријска авиона изнад Идлиба, рекао је извор у сиријском Министарству одбране.

- Турски авиони Ф-16 су два пута упадали у ваздушни простор Сирије. Они су напали и оборили два сиријска авиона изнад Идлиба - навео је тај извор.

Пилоти су се, према његовим речима, успешно катапултирали и сада су на безбедном.

Иначе, од данас је на снази одлука о затварању ваздушног простра изнад те зоне.

Исти извор је рекао и да је сиријска ПВО уништила шест ударних беспилотних летелица оружаних снага Турске у Идлибу. Те беспилотне летелице су вршиле нападе на положаје сиријских снага, подржавајући терористе.

Министарство одбране Турске саопштило је раније данас да су оборена два бомбардера Су-24 сиријских власти.

- Уништена су два система ПВО, од кад је један оборио наш дрон. Оборена су и два авиона Су-24 сиријског режима (председника Башара Асада), која су напала наше авионе - наводи се у саопштењу Министарства одбране.

16:13
Грчке власти упозоравају мигранте СМС порукама

Мигрантима који су дошли до грчке границе власти су послале СМС поруке: "Појачали смо сигурносне мере, не прелазите границу."

16:10
Ослобођен још један новинар у Турској

Главни уредник Спутњика Турска Махир Бозтепе пуштен је на слободу, саопштила је његова супруга. Претходно је ослобођено још троје новинара које је привела турска полиција.

16:09
Мигранти напали полицију камењем, одговор - сузавцем

Грчка полиција употребила је сузавац да растера мигранте који су на полицајце бацали камења.

Мигранти су у покушајима да пређу на грчку територију из Турске камењем напали грчку полицију на турско-грчкој граници у северном делу Евроса.

- У протеклој ноћи забележани су око 9. 600 покушаја миграната и избеглица да пређу на грчку теритоју - рекао је заменик министра одбране Грчке Алкивиадис Стенис који се иначе налази у критичним зонама.

15:58
Турска војска објавила снимак напада беспилотним летилицама на сиријску војску

Турска војска објавила је нови снимак снимљен беспилотним летилицама које су гађале положаје снага сиријске владе Башара Ел Асада у Шеракибу и другим деловима Идлиба, преноси Анадолија.

На снимку се види момент уништавања тенка, оклопног транспортера, артиљеријски упоришта и војника Асадових снага.

15:47
Ослобођено троје од четворо новинара

Троје новинара Спутњика Турска, који је привела турска полиција, су ослобођени.

Турско Тужилаштво није установило да су они на било који начин прекршили закон. Новинари су већ изашли из зграде Палате правде у Анкари, где су дочекани аплаузима.

Укупно је приведено четворо новинара.

15:36
Европа шаље појачање на грчко-турску границу

Европска агенција за надзор границе Frontex објавила је да шаље појачања и да је подигла ниво узбуне на грчко-турској граници, где хиљаде миграната покушава да уђе у ЕУ.

- Подигли смо ниво узбуне на висок за све границе с Турском, рекла је портпаролка Фронтекса у изјави објављеној у Бриселу.

- Од Грчке смо примили захтев за додатну помоћ. Већ смо предузели кораке за преусмеравање техничке опреме и додатних снага у Грчку - додала је портпаролка Фронтекса.

15:25
Турску досад напустило више од 76.300 миграната

Министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу саопштио је данас да је преко Једрена до сада Турску напустило више од 76.300 нерегуларних миграната, јавља Анадолија.

- До 09.55 сати по локалном времену преко Једрена нашу земљу је напустило 76.358 миграната - навео је ресорни министар у поруци на Твитеру.

Током јучерашњег дана Турску је напустило 36.776 миграната.

Мигранти из Турске у колонама су кренули ка Европи преко провинције Једрене која је смештена на турској граници са Грчком и Бугарском.

Хиљаде миграната стигле су на гранични прелаз Капикуле и напуштају Турску ка Грчкој. Турски граничници их не спречавају у томе од петка, наводи Анадолија.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган јуче је изјавио да је та земља и раније упозоравала да неће моћи поднети терет новог мигрантског вала и да ће морати отворити границе ако се настави криза и мигрантски вал из Сирије.

15:23
Мицотакис сазвао Седницу савета безбедности због миграната

Грчки премијер Киријакос Мицотакис због ситуације са мигрантима и избеглицама на турско-грчкој граници сазвао је састанак владиног Савета за националну безбедност.

Уједињене нације данас су саопштили да је најмање 13. 000 лица на турско-грчкој граници, након што је Анкара саопштила да више неће заустављати мигранте да наставе ка Европу.

15:22
Стање на бугарско-турској граници мирно

Стање на бугарско-турској граници данас је мирно и бугарска влада тврди да је није прешао ниједан илегални мигрант.

Заблежени су само спорадични покушаји преласка границе али су они спречени, преносе бугарски медији.

15:18
Хитан састанак министара унутрашњих послова због миграната

Европска комисија затражила је сазивање хитног састанка министара унутрашњих послова ЕУ након што је Турска отворила своје границе за мигранте који желе да се домогну Европе.

Потпредседник Европске комисије Маргаритис Шинас, главни европски функционер за мигрантско питање, затражио је данас од Хрватске сазивање хитног састанка, преноси Хина.

Шинас је написао на Твитеру да се тим поводом обратио хрватском министру унутрашњих послова Давору Божиновићу како би затражио хитни састанак министара унутрашњих послова.

Хрватска председава ЕУ, а он је додао да се консултује и са председницом ЕК Урсулом фон дер Лајен и грчким премијером Кириакосом Мицотакисом. 

13:49
Несуђена наследница Меркелове напада Русију и Асада

Немачка министарка одбране Анегрет Крамп Каренбауер позвала је Европску унију и Америку да заједничким снага појачају притисак на руског председника Владимира Путина и сиријског лидера Башара Асада, како би се окончао рат у Сирији.

На овакве изјаве, чији је главни циљ да дискредитују Русе, а Асада прикажу као "животињу" која напада своју земљу (?!) смо већ навикли, али је опасно што се овај пут немачка министарка позива на ЕУ и на Вашингтон.

Она сматра да се то мора учинити како би се "отворио пут ка политичким преговорима, који би окончали страшан рат у Сирији".

Истовремено, председник Одбора за спољне послове Бундестага Норберт Ретген такође је изјавио да Запад треба да размисли о увођењу додатних санкција против Русије.

Према његовим речима, руски председник Владимир Путин нема разлога да одговори на позиве Европе, јер није морао да плати рат.

13:05
Турци почели да хапсе новинаре, Спутњик први на удару

Главни уредник Спутњика у Турској Махира Бозтепе задржан је у полицији, саопштила је главна и одговорна уредница МИА "Русија севодња" и агенције Спутњик Маргарита Симоњан.

- Припадници турске полиције су данас, око 13.20 стигли у редакцију Спутњика у Истанбулу тражећи састанак са представницима агенције. У исто време у канцеларији су се налазили само дежурни радници. Полицајци су изјавили да неће напустити просторије агенције, док се не састану са представницима агенције - саопштили су из редакције Спутњика у Турској.

Састанак шефа представништва агенције у Истанбулу Максима Дурњева, адвоката агенције, генералног конзулата Русије и турске полиције одржава се у канцеларији агенције у Истанбулу. 

12:49
Американци шпијунирају руске базе у Сирији

Амерички стратешки извиђачки авион RC-135W обавио је вишесатно извиђање у близини сиријске обале и руских база Хмејмим и Тартус, наводе западни портали који прате летове авијације.

Амерички извиђачки авион под називом ЦЛУЦК51 који је полетео са авиобазе Суда-беј на грчком острву Крит, више од три сата је летео дуж сиријске границе.

Авион који може да врши електронско извиђање по великој дубини територије противника, летео је на растојању од око 50-60 километара од руских база, на висини од 9.600 метара изнад међународних вода источног Средоземља.

Како се наводи, у тренутку ескалације ситуације у Сирији протеклог петка, руске фрегате "Адмирал Макаров" и "Адмирал Григорович", са ракетним комплексима "калибар" прошле су кроз Босфор и Дарданеле и упутиле се у источно Средоземље.

12:35
Турци оборили два сиријска авиона

Сиријска влада је потврдила да су Турци оборили њихова два авиона - један Су-24 изнад Бенеха а други изнад Арихе. Сви пилоти су се успешно катапултирали и слетели на сигурно.

Подсећамо, турски медији су објавили раније данас да је оборен сиријски авион, али се на крају испоставило да су џихадисти уствари оборили турски дрон - више о томе прочитајте ОВДЕ 

12:26
Тренутна ситуација у Идлибу

На приложеној мапи можете видети тренутну ситуацију сиријској провинцији Идлиб, последњем великом бастиону џихадиста у арапској републици.

Idlib
Идлиб / Извор: Фото: Printscreen/liveuamap

Терористи уз подршку турске војске јуришају на самом југу провинције, где су заузели више мањих места. Друго жариште сукоба је у близини Саракиба, који је после ослобођења поново пао у руке џихадиста.

11:55
Турска покреће акцију "Пролећни штит"

Министар за националну одбрану Турске Хулуси Акар саопштио је да се у сиријском Идлибу изводи операција под називом "Пролећни штит".

- Успешно се наставља операција "Пролећни штит" која је била започета 27. фебруара као одговор на напад на турске војнике. До данас је уништен један дрон и осам хеликоптера, 103 тенка, 72 хаубице, три система ПВО и убијено 2212 војника режима (председника Сирије Башара Асада) - јављају турски медији.

Више о томе шта је рекао Акар можете прочитати кликом ОВДЕ

11:00
Оборен турски дрон изнад Сирије

Сиријска армија је демантовала да је њихов авион оборен изнад Идлиба, и навели су да је у питању уствари срушен турски дрон. У исто време Дамаск је затворио небо над Идлибом. Занимљиво је да џихадисти славе обарање "руског" авиона, иако је јасно по снимцима да је у питању турски дрон.

- Команда Оружаних снага саопштава да затвара ваздушни простор за авионе и дронове изнад северозападног дела Сирије, посебно изнад провинције Идлиб. Сваки авион који наруши ваздушни простор сматраће се непријатељским и биће оборени како се не би дозволило да реализују своје задатке - навела је сиријска команда.

Више о овом конфузном инциденту, уз видео материјал, можете прочитати и погледати кликом ОВДЕ

АМЕРИЧКИ НОСАЧ АВИОНА УПЛОВИО У СРЕДОЗЕМЉЕ: Гомилају трупе због ЕРДОГАНОВОГ ЛУДИЛА, стижу и НУКЛЕАРНЕ ПОДМОРНИЦЕ

АМЕРИЧКИ НОСАЧ АВИОНА УПЛОВИО У СРЕДОЗЕМЉЕ: Гомилају трупе због ЕРДОГАНОВОГ ЛУДИЛА, стижу и НУКЛЕАРНЕ ПОДМОРНИЦЕ

БИТКА ЗА ИДЛИБ: Сиријска армија брани своју земљу од Турака и терориста, мигранти надиру ка Европи (ВИДЕО)

БИТКА ЗА ИДЛИБ: Сиријска армија брани своју земљу од Турака и терориста, мигранти надиру ка Европи (ВИДЕО)

МАКРОН РАЗГОВАРАО СА ПУТИНОМ И ЕРДОГАНОМ О ИДЛИБУ: Француска изнела своју жељу, а ево шта тражи од Турске!

МАКРОН РАЗГОВАРАО СА ПУТИНОМ И ЕРДОГАНОМ О ИДЛИБУ: Француска изнела своју жељу, а ево шта тражи од Турске!

ДОСТА ИМ ЈЕ ЕРДОГАНОВОГ ЛУДИЛА! Руси неће ТРПЕТИ БЕЗОБРАЗЛУК, "један на један" са Асадом је НЕПРИХВАТЉИВО

ДОСТА ИМ ЈЕ ЕРДОГАНОВОГ ЛУДИЛА! Руси неће ТРПЕТИ БЕЗОБРАЗЛУК, "један на један" са Асадом је НЕПРИХВАТЉИВО

РУШЕ СЕ НЕООТОМАНСКИ СНОВИ: Ердоганов понос ПАО У БЛАТО, за сат времена оборена ЧЕТИРИ ТУРСКА ДРОНА (ФОТО/ВИДЕО)

РУШЕ СЕ НЕООТОМАНСКИ СНОВИ: Ердоганов понос ПАО У БЛАТО, за сат времена оборена ЧЕТИРИ ТУРСКА ДРОНА (ФОТО/ВИДЕО)