Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОБЕЛОВАЦ СПРЕМА ЕТИОПИЈУ ЗА НАСТАВАК КРВАВОГ РАТА: Скупља војску са свих страна, само да не изгуби ГЛАВУ пре тога!

22.07.2021. 18:44
Пише:
Србија Danas/South Фронт
Etiopija, Tigraj
Етиопија, Тиграј / Извор: Профимедиа

На крају године ће извести нове ударе и офанзиве на Тиграј

Чини се да су Одбрамбене снаге Тиграја (ТДФ) вероватно усвојиле нову стратегију, настојећи да наметну узајамну блокаду савезној влади пресецањем кључног транспортног коридора Џибути - Адис Абеба. У међувремену, у очајном гамбиту, етиопски премијер Аби Ахмед хитно је позвао регруте из снага безбедности више регионалних држава да појачају озбиљно деградиране и деморализоване савезне војне снаге.

„MAXI“ СУПЕРМАРКЕТИ ДЕО ПОНУДЕ „ДОНЕСИ“ ПЛАТФОРМЕ

„MAXI“ СУПЕРМАРКЕТИ ДЕО ПОНУДЕ „ДОНЕСИ“ ПЛАТФОРМЕ

ЗАПАЊУЈУЋИ СНИМЦИ СА МОРА! Омиљено Путиново летовалиште на удару МОЋНОГ ТОРНАДА, на снази упозорење (ВИДЕО)

ЗАПАЊУЈУЋИ СНИМЦИ СА МОРА! Омиљено Путиново летовалиште на удару МОЋНОГ ТОРНАДА, на снази упозорење (ВИДЕО)

"РУСИЈА НИЈЕ ЗЕМЉА ПРОТИВ КОЈЕ СЕ МОГУ ПОСТАВЉАТИ УЛТИМАТУМИ" Руси загрмели због злонамерних оптужби Запада

"РУСИЈА НИЈЕ ЗЕМЉА ПРОТИВ КОЈЕ СЕ МОГУ ПОСТАВЉАТИ УЛТИМАТУМИ" Руси загрмели због злонамерних оптужби Запада

У погледу најновије офанзиве ТДФ-а на регион Афар, која такође лежи у општем правцу транспортног коридора Џибути - Адис Абеба, неколико извора и портпарола ТДФ-а потврдило је да је намера наметање реципрочне блокаде савезној влади, што сугерише да недавни упад у суседну регионалну државу Афар (која је раније учествовала у сукобу, чији су политички лидери дали мали допринос оружаним снагама безбедности покрајине савезној влади) није само за неутралисање војних снага савезне владе које су тамо размештене, већ такође има амбициозан и ризичан циљ да пресече главни трговински пут земље.

Раније ове недеље портпарол тиграјских снага Гетачев Реда потврдио је да су борбе трајале у региону Афар већ неколико дана (отприлике од 17. јула), тврдећи да је циљ отварања новог фронта у сукобу био да не заузимају и не преузимају трајну контролу над територијом суседног региона, наводећи:

- Не занимају нас никакви територијални добици у Афару, више нас занима деградирање непријатељских борбених способности.

Према другом извештају, једна операција "циљала је специјалне снаге и борце милиције из регије Оромија, највеће у Етиопији, који су смештени дуж границе Тиграј-Афар - рекао је портпарол побуњеника Гетачев Реда за АФП.

-. Предузели смо те радње како бисмо осигурали да се те снаге пошаљу натраг у Оромију и то смо успели - рекао је Гетачев, додајући да је било жртава, али да није могао да изнесе податке.

Неки извештаји такође указују на то да је ТДФ пресрео конвој пун милиције из Оромије у Афару. Једва да је дошло до сукоба. Стотине бораца Оромија једноставно су се предале.

- Етничке милиције нису будале. Они нису заинтересовани за вођење рата против Тиграја. То није њихова борба - додаје Рашид Абди.

У погледу могућег покушаја пресецања транспортног коридора Џибути-Адис Абеба, регионални медиј "Гарове Online" даље извештава да:

- У новој стратегији, потврђено је из више извора, ТДФ ће сада преузети контролу над путем и железничком везом до Џибутија, чиме ће се смањити залихе робе за Адис Абебу. Етиопија, будући да нема излаза на море, у потпуности зависи од луке Џибути за увоз и извоз.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

ТДФ инсистира да "уколико Етиопија жели да нас угуши, ми ћемо угушити Етиопију". Борци Тиграја који оптужују Аби Ахмеда за повученост, такође су одлучни да на брод доведу побуњенике из региона Афар да појачају његове снаге које се сада сматрају "јаким и опасним".

Ако план ТДФ-а успе, Етиопији би могло да понестане горива.

Такав потез такође би у великој мери ометао очајничке напоре савезне владе да увози велике количине других залиха ратног материјала како би се заменио материјал који је заробио или уништио ТДФ и надопунио оно што је остало од разбијених оружаних снага земље.

Јуче је исти медиј известио да додатне информације које је добио сугеришу да је контингент џибутијских трупа уз подршку чете оклопних возила отпремљен на границу с Етиопијом с циљем да "одврате могућу претњу" Одбрамбених снага Тиграја на транспортни коридор до етиопске престонице појачавањем "одбране кључних путних и железничких веза са Етиопијом". Око 95 одсто терета Етиопије пролази кроз коридор између Адис Абебе и луке Џибути. 

Иако је сумњиво да би ТДФ могао масовно да нападне стотине километара непријатељске територије како би заузео транспортни коридор, сасвим је изводљиво да би одреди малих јединица могли врло ефикасно да поремете пошиљке терета уништавањем или оштећивањем кључне инфраструктуре дуж коридора и путем заседа конвоја.

Погон за регрутацију Савезне владе

У погледу пренагљеног ангажовања савезне владе, након прошлонедељне најаве званичника савезне владе и државних медија да су Оромија, Сидама и Јужне регије националности и народа (SNNP) послали контингенте из својих регионалних снага безбедности да се боре заједно са савезним оружаним снагама снага, политичко руководство већине осталих регионалних држава Етиопије такође је послало јединице својих снага безбедности на север да учествују у сукобу.

Према званичним изворима и прелиминарним извештајима са првих линија, званичници регије Дире Дава послали су контингент из својих полицијских снага, такође постоји контингент из специјалних снага регије Гамбела, полиције и специјалних снага из регије Харари, специјалних снага из Сомалијског региона и специјалних снага из проблематичног региона Бенишангул-Гумуз.

Као што је горе речено, ТДФ је већ убио или заробио значајан број припадника снага безбедности Оромије, који очигледно пружају мали отпор. Према најновијим извештајима медија, ТДФ је већ постигао неколико других победа у борбама дуж новог фронта, укључујући и према најмање једном извору да су заробили пуковника Авола Јасина, шефа Источне команде ЕНДФ-а, заједно са значајним бројем снага ЕНДФ-а и снага ОСФ (Безбедносних снага Оромије).

Вероватно је да многи од нових регрута из снага безбедности других регионалних држава неће проћи ништа боље од оних из ОСФ-а у погледу суочавања са сада добро наоружаним и високо мотивисаним и у борбама окорелим снагама ТДФ-а. Само ће време показати у којој мери новопечени борци деле спремност својих политичких вођа да учествују у катастрофалној војној кампањи савезне владе.

Регрутовање регионалних снага у кампањи савезне владе против Тиграја огромна је коцка, јер многи од њих напуштају своје матичне провинције углавном небрањени у време све већих сукоба и насиља. Од свих регионалних држава Етиопије, Оромија је једна од оних које најмање могу да приуште да исцрпе своје ионако озбиљно раштркане регионалне снаге безбедности. Током последњих неколико година у регионалној држави Оромија распрострањено је насиље и сукоб, а насиље се још више појачало ове године.

Чини се да је Ослободилачка војска Оромије током овог периода знатно ојачала своје оперативне способности, иако су њени заступници више пута негирали одговорност за бројне нападе и масакре који су се догодили над цивилима, а у неким случајевима и читавим заједницама. Нејасно је у којој мери друге оружане групе могу бити активне у региону или да ли други актери можда прикривено подстичу барем неке од напада како би подстакли крвопролиће.

Etiopija
Етиопија / Извор: Профимедиа

Прелазак на регрутне контингенте из регионалних снага безбедности такође потврђује тврдње ТДФ-а да је велики део савезних оружаних снага разбијен и да су њихове борбене способности у великој мери смањене. Ово је била логична импликација потврде премијера Абија пред федералним парламентом раније овог месеца да би савезна влада могла да регрутује још милион младих ако је потребно да поново отпочне војну кампању против Тиграја касније ове године.

Да ли би "дворски пуч" могао спасити земљу од пропасти?

С обзиром на непопустљивост премијера, који и даље користи најзапаљивију реторику против својих непријатеља (18. јула његова канцеларија издала је изјаву у којој се Тиграјани називају "раком Етиопије" и позвао све Етиопљане да "сарађују на уклањању инвазивног корова") и одбија чак и да размисли о тражењу пута ка преговарачком решењу како би започео решавање вишеструких политичких, економских и безбедносних криза Етиопије. Чини се могућим да би "дворски пуч" могао бити једина ствар која би могла спасити Етиопију од претеће катастрофе .

- Било је тренутка када је Абии виђен као неопходан за решавање проблема Етиопије. Данас је он проблем - прокоментарисао је један аналитичар.

Аби Ахмед је постао премијер априла 2018. године у време кризе у Етиопији. "Криза" је релативан појам. Економија је брзо расла, земља је имала функционалне државне институције на којима су јој завидели суседи, владајућа странка коначно се кретала ка томе да буде арена за истинску политичку расправу, а земља је била у миру са свим суседима, осим једног - и била је у добром положају да наметне мировне услове који би приморали Еритреју на демилитаризацију и демократизацију. Влада се није суочила са војним претњама у земљи или иностранству; била је највећи допринос Африке мировним операцијама Уједињених нација и Афричке уније; Етиопија је уживала јаке односе са САД, Европом и Кином. Блискоисточне државе у којима су земље које је дуго сматрала стратешким изазовима - Египат и државе Залива - биле су на удару.

Аби је дошао на власт јер је углавном ненасилни демократски протестни покрет натерао шефа владе да одступи и да кључни елемент владајуће странке и сектора безбедности - Тиграјски народноослободилачки фронт (ТПЛФ) - одступи.

После 27 година на власти, Етиопски народни револуционарни демократски фронт (ЕПРДФ) није успео да успостави демократију и људска права, али је Етиопији изборио завидну репутацију због стабилности и раста. Државни капацитет Етиопије није био аутоматско наслеђе њене дуге историје као независне државе. Етиопска држава изграђена је на деценијама државничког понашања на врху, улагањима у институције и доживотном посвећеношћу државних службеника.

Влада жели жртвеног јарца за њихов неуспех, а највиши генерали могли би да гађају Абија, макар само да би спречили премијера да гађа. Нити је Тиграј једина побуна са којом се Етиопија сада суочава. Истовремено, имплозија етиопске економије значи да Аби губи подршку обичних Етиопљана у главном граду и широм земље.

Абијева ароганција према колегама афричким лидерима и Афричкој унији значи да, иако нико не мари за преседан насилног свргавања, нити би ико могао да се заложи за то, политички саборци би Абија одгурнули у страну. Промена режима у Етиопији биће интерна и вероватно ће уследити за неколико недеља, а не година.

Ово покреће мноштво питања, а међу њима, ко би преузео незавидан задатак вођења прелазне владе и који би били њени циљеви: наставак погубне војне кампање против Тиграја или тражење тренутног прекида непријатељстава и покретање свеобухватних преговора како би се покушао спречити насилни и деструктивни распад земље.

Пре него што је ТДФ прогласио своје услове за преговоре пре неколико недеља, политичке опозиционе групе у Тиграју прогласиле су списак услова - врло сличних онима које је на крају прогласио ТДФ - који би могли пружити основу за преговоре. У заједничком саопштењу за штампу Салсај Вејане из Националног конгреса Великог Тиграја (Конгрес) и Странке независности Тиграја (ТИП) о ситуацији у Тиграју, апеловало се на међународну заједницу да употреби све своје убедљиве снаге да изврши притисак на Савезну владу да предузме неколико корака.

Међународна заједница треба да делује брзо, како би се осигурало тренутно повлачење еритрејске војске, како би се осигурало тренутно повлачење агресорске милиције Амхара и етиопске војске, како би се обезбедио сигуран приступ и директна хуманитарна помоћ у Тиграју, како би се осигурао неограничен приступ међународним медијима, како би се дошло до Тиграја и покривало оно што се догађа, како би се осигурала дубока, независна и међународна истрага о тешким ратним злочинима и злочинима против човечности које су починиле све снаге које су у Тиграју направиле пустош и учиниле починиоце одговорним, да се притисне етиопска влада да заустави текући рат у Тиграју и започне процес дијалога са циљем решавања политичких проблема у Тиграју и земљи.

Дешавања на бојном пољу још увек могу да обавежу савезну владу да тражи преговоре засноване на широко сличним условима, са премијером или без њега.