clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NOBELOVAC SPREMA ETIOPIJU ZA NASTAVAK KRVAVOG RATA: Skuplja vojsku sa svih strana, samo da ne izgubi GLAVU pre toga!

22.07.2021. 18:44
Piše:
Srbija Danas/South Front
Etiopija, Tigraj
Etiopija, Tigraj / Izvor: Profimedia

Na kraju godine će izvesti nove udare i ofanzive na Tigraj

Čini se da su Odbrambene snage Tigraja (TDF) verovatno usvojile novu strategiju, nastojeći da nametnu uzajamnu blokadu saveznoj vladi presecanjem ključnog transportnog koridora Džibuti - Adis Abeba. U međuvremenu, u očajnom gambitu, etiopski premijer Abi Ahmed hitno je pozvao regrute iz snaga bezbednosti više regionalnih država da pojačaju ozbiljno degradirane i demoralizovane savezne vojne snage.

„MAXI“ SUPERMARKETI DEO PONUDE „DONESI“ PLATFORME

„MAXI“ SUPERMARKETI DEO PONUDE „DONESI“ PLATFORME

ZAPANJUJUĆI SNIMCI SA MORA! Omiljeno Putinovo letovalište na udaru MOĆNOG TORNADA, na snazi upozorenje (VIDEO)

ZAPANJUJUĆI SNIMCI SA MORA! Omiljeno Putinovo letovalište na udaru MOĆNOG TORNADA, na snazi upozorenje (VIDEO)

"RUSIJA NIJE ZEMLJA PROTIV KOJE SE MOGU POSTAVLJATI ULTIMATUMI" Rusi zagrmeli zbog zlonamernih optužbi Zapada

"RUSIJA NIJE ZEMLJA PROTIV KOJE SE MOGU POSTAVLJATI ULTIMATUMI" Rusi zagrmeli zbog zlonamernih optužbi Zapada

U pogledu najnovije ofanzive TDF-a na region Afar, koja takođe leži u opštem pravcu transportnog koridora Džibuti - Adis Abeba, nekoliko izvora i portparola TDF-a potvrdilo je da je namera nametanje recipročne blokade saveznoj vladi, što sugeriše da nedavni upad u susednu regionalnu državu Afar (koja je ranije učestvovala u sukobu, čiji su politički lideri dali mali doprinos oružanim snagama bezbednosti pokrajine saveznoj vladi) nije samo za neutralisanje vojnih snaga savezne vlade koje su tamo razmeštene, već takođe ima ambiciozan i rizičan cilj da preseče glavni trgovinski put zemlje.

Ranije ove nedelje portparol tigrajskih snaga Getačev Reda potvrdio je da su borbe trajale u regionu Afar već nekoliko dana (otprilike od 17. jula), tvrdeći da je cilj otvaranja novog fronta u sukobu bio da ne zauzimaju i ne preuzimaju trajnu kontrolu nad teritorijom susednog regiona, navodeći:

- Ne zanimaju nas nikakvi teritorijalni dobici u Afaru, više nas zanima degradiranje neprijateljskih borbenih sposobnosti.

Prema drugom izveštaju, jedna operacija "ciljala je specijalne snage i borce milicije iz regije Oromija, najveće u Etiopiji, koji su smešteni duž granice Tigraj-Afar - rekao je portparol pobunjenika Getačev Reda za AFP.

-. Preduzeli smo te radnje kako bismo osigurali da se te snage pošalju natrag u Oromiju i to smo uspeli - rekao je Getačev, dodajući da je bilo žrtava, ali da nije mogao da iznese podatke.

Neki izveštaji takođe ukazuju na to da je TDF presreo konvoj pun milicije iz Oromije u Afaru. Jedva da je došlo do sukoba. Stotine boraca Oromija jednostavno su se predale.

- Etničke milicije nisu budale. Oni nisu zainteresovani za vođenje rata protiv Tigraja. To nije njihova borba - dodaje Rašid Abdi.

U pogledu mogućeg pokušaja presecanja transportnog koridora Džibuti-Adis Abeba, regionalni medij "Garove Online" dalje izveštava da:

- U novoj strategiji, potvrđeno je iz više izvora, TDF će sada preuzeti kontrolu nad putem i železničkom vezom do Džibutija, čime će se smanjiti zalihe robe za Adis Abebu. Etiopija, budući da nema izlaza na more, u potpunosti zavisi od luke Džibuti za uvoz i izvoz.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

TDF insistira da "ukoliko Etiopija želi da nas uguši, mi ćemo ugušiti Etiopiju". Borci Tigraja koji optužuju Abi Ahmeda za povučenost, takođe su odlučni da na brod dovedu pobunjenike iz regiona Afar da pojačaju njegove snage koje se sada smatraju "jakim i opasnim".

Ako plan TDF-a uspe, Etiopiji bi moglo da ponestane goriva.

Takav potez takođe bi u velikoj meri ometao očajničke napore savezne vlade da uvozi velike količine drugih zaliha ratnog materijala kako bi se zamenio materijal koji je zarobio ili uništio TDF i nadopunio ono što je ostalo od razbijenih oružanih snaga zemlje.

Juče je isti medij izvestio da dodatne informacije koje je dobio sugerišu da je kontingent džibutijskih trupa uz podršku čete oklopnih vozila otpremljen na granicu s Etiopijom s ciljem da "odvrate moguću pretnju" Odbrambenih snaga Tigraja na transportni koridor do etiopske prestonice pojačavanjem "odbrane ključnih putnih i železničkih veza sa Etiopijom". Oko 95 odsto tereta Etiopije prolazi kroz koridor između Adis Abebe i luke Džibuti. 

Iako je sumnjivo da bi TDF mogao masovno da napadne stotine kilometara neprijateljske teritorije kako bi zauzeo transportni koridor, sasvim je izvodljivo da bi odredi malih jedinica mogli vrlo efikasno da poremete pošiljke tereta uništavanjem ili oštećivanjem ključne infrastrukture duž koridora i putem zaseda konvoja.

Pogon za regrutaciju Savezne vlade

U pogledu prenagljenog angažovanja savezne vlade, nakon prošlonedeljne najave zvaničnika savezne vlade i državnih medija da su Oromija, Sidama i Južne regije nacionalnosti i naroda (SNNP) poslali kontingente iz svojih regionalnih snaga bezbednosti da se bore zajedno sa saveznim oružanim snagama snaga, političko rukovodstvo većine ostalih regionalnih država Etiopije takođe je poslalo jedinice svojih snaga bezbednosti na sever da učestvuju u sukobu.

Prema zvaničnim izvorima i preliminarnim izveštajima sa prvih linija, zvaničnici regije Dire Dava poslali su kontingent iz svojih policijskih snaga, takođe postoji kontingent iz specijalnih snaga regije Gambela, policije i specijalnih snaga iz regije Harari, specijalnih snaga iz Somalijskog regiona i specijalnih snaga iz problematičnog regiona Benišangul-Gumuz.

Kao što je gore rečeno, TDF je već ubio ili zarobio značajan broj pripadnika snaga bezbednosti Oromije, koji očigledno pružaju mali otpor. Prema najnovijim izveštajima medija, TDF je već postigao nekoliko drugih pobeda u borbama duž novog fronta, uključujući i prema najmanje jednom izvoru da su zarobili pukovnika Avola Jasina, šefa Istočne komande ENDF-a, zajedno sa značajnim brojem snaga ENDF-a i snaga OSF (Bezbednosnih snaga Oromije).

Verovatno je da mnogi od novih regruta iz snaga bezbednosti drugih regionalnih država neće proći ništa bolje od onih iz OSF-a u pogledu suočavanja sa sada dobro naoružanim i visoko motivisanim i u borbama okorelim snagama TDF-a. Samo će vreme pokazati u kojoj meri novopečeni borci dele spremnost svojih političkih vođa da učestvuju u katastrofalnoj vojnoj kampanji savezne vlade.

Regrutovanje regionalnih snaga u kampanji savezne vlade protiv Tigraja ogromna je kocka, jer mnogi od njih napuštaju svoje matične provincije uglavnom nebranjeni u vreme sve većih sukoba i nasilja. Od svih regionalnih država Etiopije, Oromija je jedna od onih koje najmanje mogu da priušte da iscrpe svoje ionako ozbiljno raštrkane regionalne snage bezbednosti. Tokom poslednjih nekoliko godina u regionalnoj državi Oromija rasprostranjeno je nasilje i sukob, a nasilje se još više pojačalo ove godine.

Čini se da je Oslobodilačka vojska Oromije tokom ovog perioda znatno ojačala svoje operativne sposobnosti, iako su njeni zastupnici više puta negirali odgovornost za brojne napade i masakre koji su se dogodili nad civilima, a u nekim slučajevima i čitavim zajednicama. Nejasno je u kojoj meri druge oružane grupe mogu biti aktivne u regionu ili da li drugi akteri možda prikriveno podstiču barem neke od napada kako bi podstakli krvoproliće.

Etiopija
Etiopija / Izvor: Profimedia

Prelazak na regrutne kontingente iz regionalnih snaga bezbednosti takođe potvrđuje tvrdnje TDF-a da je veliki deo saveznih oružanih snaga razbijen i da su njihove borbene sposobnosti u velikoj meri smanjene. Ovo je bila logična implikacija potvrde premijera Abija pred federalnim parlamentom ranije ovog meseca da bi savezna vlada mogla da regrutuje još milion mladih ako je potrebno da ponovo otpočne vojnu kampanju protiv Tigraja kasnije ove godine.

Da li bi "dvorski puč" mogao spasiti zemlju od propasti?

S obzirom na nepopustljivost premijera, koji i dalje koristi najzapaljiviju retoriku protiv svojih neprijatelja (18. jula njegova kancelarija izdala je izjavu u kojoj se Tigrajani nazivaju "rakom Etiopije" i pozvao sve Etiopljane da "sarađuju na uklanjanju invazivnog korova") i odbija čak i da razmisli o traženju puta ka pregovaračkom rešenju kako bi započeo rešavanje višestrukih političkih, ekonomskih i bezbednosnih kriza Etiopije. Čini se mogućim da bi "dvorski puč" mogao biti jedina stvar koja bi mogla spasiti Etiopiju od preteće katastrofe .

- Bilo je trenutka kada je Abii viđen kao neophodan za rešavanje problema Etiopije. Danas je on problem - prokomentarisao je jedan analitičar.

Abi Ahmed je postao premijer aprila 2018. godine u vreme krize u Etiopiji. "Kriza" je relativan pojam. Ekonomija je brzo rasla, zemlja je imala funkcionalne državne institucije na kojima su joj zavideli susedi, vladajuća stranka konačno se kretala ka tome da bude arena za istinsku političku raspravu, a zemlja je bila u miru sa svim susedima, osim jednog - i bila je u dobrom položaju da nametne mirovne uslove koji bi primorali Eritreju na demilitarizaciju i demokratizaciju. Vlada se nije suočila sa vojnim pretnjama u zemlji ili inostranstvu; bila je najveći doprinos Afrike mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija i Afričke unije; Etiopija je uživala jake odnose sa SAD, Evropom i Kinom. Bliskoistočne države u kojima su zemlje koje je dugo smatrala strateškim izazovima - Egipat i države Zaliva - bile su na udaru.

Abi je došao na vlast jer je uglavnom nenasilni demokratski protestni pokret naterao šefa vlade da odstupi i da ključni element vladajuće stranke i sektora bezbednosti - Tigrajski narodnooslobodilački front (TPLF) - odstupi.

Posle 27 godina na vlasti, Etiopski narodni revolucionarni demokratski front (EPRDF) nije uspeo da uspostavi demokratiju i ljudska prava, ali je Etiopiji izborio zavidnu reputaciju zbog stabilnosti i rasta. Državni kapacitet Etiopije nije bio automatsko nasleđe njene duge istorije kao nezavisne države. Etiopska država izgrađena je na decenijama državničkog ponašanja na vrhu, ulaganjima u institucije i doživotnom posvećenošću državnih službenika.

Vlada želi žrtvenog jarca za njihov neuspeh, a najviši generali mogli bi da gađaju Abija, makar samo da bi sprečili premijera da gađa. Niti je Tigraj jedina pobuna sa kojom se Etiopija sada suočava. Istovremeno, implozija etiopske ekonomije znači da Abi gubi podršku običnih Etiopljana u glavnom gradu i širom zemlje.

Abijeva arogancija prema kolegama afričkim liderima i Afričkoj uniji znači da, iako niko ne mari za presedan nasilnog svrgavanja, niti bi iko mogao da se založi za to, politički saborci bi Abija odgurnuli u stranu. Promena režima u Etiopiji biće interna i verovatno će uslediti za nekoliko nedelja, a ne godina.

Ovo pokreće mnoštvo pitanja, a među njima, ko bi preuzeo nezavidan zadatak vođenja prelazne vlade i koji bi bili njeni ciljevi: nastavak pogubne vojne kampanje protiv Tigraja ili traženje trenutnog prekida neprijateljstava i pokretanje sveobuhvatnih pregovora kako bi se pokušao sprečiti nasilni i destruktivni raspad zemlje.

Pre nego što je TDF proglasio svoje uslove za pregovore pre nekoliko nedelja, političke opozicione grupe u Tigraju proglasile su spisak uslova - vrlo sličnih onima koje je na kraju proglasio TDF - koji bi mogli pružiti osnovu za pregovore. U zajedničkom saopštenju za štampu Salsaj Vejane iz Nacionalnog kongresa Velikog Tigraja (Kongres) i Stranke nezavisnosti Tigraja (TIP) o situaciji u Tigraju, apelovalo se na međunarodnu zajednicu da upotrebi sve svoje ubedljive snage da izvrši pritisak na Saveznu vladu da preduzme nekoliko koraka.

Međunarodna zajednica treba da deluje brzo, kako bi se osiguralo trenutno povlačenje eritrejske vojske, kako bi se osiguralo trenutno povlačenje agresorske milicije Amhara i etiopske vojske, kako bi se obezbedio siguran pristup i direktna humanitarna pomoć u Tigraju, kako bi se osigurao neograničen pristup međunarodnim medijima, kako bi se došlo do Tigraja i pokrivalo ono što se događa, kako bi se osigurala duboka, nezavisna i međunarodna istraga o teškim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti koje su počinile sve snage koje su u Tigraju napravile pustoš i učinile počinioce odgovornim, da se pritisne etiopska vlada da zaustavi tekući rat u Tigraju i započne proces dijaloga sa ciljem rešavanja političkih problema u Tigraju i zemlji.

Dešavanja na bojnom polju još uvek mogu da obavežu saveznu vladu da traži pregovore zasnovane na široko sličnim uslovima, sa premijerom ili bez njega.