Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БОРЕ СЕ СА БЕСНИМ ПСИМА, УБИЈАЈУ ГОЛИМ РУКАМА: Обука РУСКИХ специјалаца је паклена, пролазе само НАЈЈАЧИ (ФОТО/ВИДЕО)

30.09.2018. 08:36
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Specnaz
Спецназ / Извор: Профимедиа

Утерују страх у кости од Авганистана и Чеченије до Сирије

Сваки војник у редовној војсци у Русији добија саперку, врсту лопате са три оштре ивице, која се користи за копање ровова и друге одбрамбене земљане радове. И регрути Спетсназа, руске јединице специјалних снага, добијају саперку, али они се не баве одбраном већ само нападом. За њих је лопата, као и сваки други тврди, преносни предмет, смртоносно оружје. Током обуке они се уче како да убију, без обзира да ли користе томахавк или се боре прса у прса. Зову их "Путиновим бесним убицама".

Хаос на улицама Барселоне: Полиција тражила веће плате, сепаратисти организовали протест! (ФОТО)

На тренингу за припадника Спетсназа границе скоро да не постоје. Тако се регрути закључавају у просторије без прозора, заједно са бесним псом. Војник је наоружан само малом лопатом, а задатак му је једноставан: да убије или буде убијен.

Сукоб са бесним псом је само један од бруталних тестова кроз који морају да прођу кадети.

Новичок се као оружје користи ређе, али британски медији пишу да је најмање један мушкарац који је у марту употребио нервни агенс против Сергеја Скрипала и његове ћерке Јулије у Солсберију био ветеран Спетсназа.

Они као један од разлога напада на бившег дроструког агента наводе освету издајнику - Сергеј Скрипал је био официр матичне организације Спетсназа када је побегао на Запад.

КАТАКЛИЗМА У ИНДОНЕЗИЈИ НАКОН ЦУНАМИЈА Тела расута по плажама, 384 особе страдало, број жртава РАСТЕ (ВИДЕО)

За Спетсназ се каже да имају "посебну сврху", али њихова "посебност" није толико повезана са високим калибром појединих војника, као што је случај са западним специјалним снагама.

Иако је Спетсназ формално настао 1950, њихова историја се може пратити до Другог светског рата, када су ваздушне ударне трупе распоређене да би се бориле и пореметиле непријатеља далеко иза линије фронта.

Specnaz
Спецназ / Извор: Профимедиа

Спетсназ није самостална јединица редовне војске, већ је део војне обавештајне службе ГРУ (дирекција руске војне обавештајне службе).

У Хладном рату, посао ових специјалаца био је да се инфилтрирају и нападну кључне циљеве и појединце на Западу, непосредно пре или након почетка конвенционалног рата. Приорите је било НАТО-во тактично нуклеарно оружје.

ПОРАЗ АМЕРИЧКЕ АВИЈАЦИЈЕ: Срушио се најмодернији борбени ловац Ф-35 (ФОТО)

У ратовима у Чеченији и Авганистану често су служили као редовна пешадија. Али уз асистенцију председника Русије Владимира Путина, јединице Спетсназа су доживеле ренесансу.

Данас су они срце новог руског облика ратовања, заснованог на брзини и превари, а не на старој совјетској тактици масовне формације сумњивог квалитета.

Specnaz
Спецназ / Извор: Профимедиа

Спетсназ су распоређени под лажним заставама у грађанском рату у Украјини и били су "мали зелени људи" - неидентификовани али добро опремљени војници који су били војни лице Путинове анексије Крима 2014. године.

Дејли мејл пише да су припадници ових снага присутни и у Сирију. У Алепу су наводно виђени опасни момци у униформама сиријске војске који су разговарали са локалним становништвом на лошем енглеском са руским нагласком. Они су наводно примећени и на улицама Британије, па медиј истиче да је њихова кључна улога "нестајање у срцу непријатеља".

Велика операција у Копенхагену: Откривено зашто је Данска затворила два моста према Шведској и Немачкој

Данас у овој јединици постој између 15.000 и 17.000 војника. Сви регрути морају да прођу исцрпљујуће тестове издржљивости, способност да пешке избегну бројчано супериорније непријатеље је њихова кључна улога, морају да буду агресивни и интелигенти, како би били прихваћени.

Тако они морају да претрче три километра за 12 минута, пет километара за 26 минута и 100 метара уа 13 секунди.

Specnaz
Спецназ / Извор: Профимедиа

Такође, обука обухвата трчање преко жара, рушење дрвених блокова и многе друге екстреме. Међутим, постоји пуно више психолшких тестова које регрути морају да положе.

Током обуке бесни пси их најуре у продрум напуштене куће, који је испуњен крвљу искасапљених животиња. Они који прођу кроз то, могу да постану чланови тима.

Лукашенко хоће да стане на пут НАТО експанзији: Поверљиви разговори са Путином на самиту у Таџикистану

Они пролазе и кроз ритуале иницијације. Бивши совјетски официр Виктор Суворов, писао је о првој ноћи у бази неких регрута Спетсназа крајем Хладног рата.

- Сви млади регрути били су претучени. Тукли су их сваке наредне ноћи, боси су били истерани у блато и морали су да спавају у тоалетима (стојећи или лежећи, свеједно). Тукли су их каишевима, папучама, кашикама, свиме што је могло да изазове бол - написао је он.

Specnaz
Спецназ / Извор: Профимедиа

Након тога су били упознавани са методама убијања. Спетсназ има своју борилачку вештину звану "самбо", што значи самоодбрана без оружја. Инспирисана џудом и ђијуђицом, у питању је злобна улична борба, у којој се регрути обучавају да користе било шта, од поломљених флаша до уличних знакова.

- Наш мото је: само идиоти се боре голим рукама - рекао је инструктор Спетсназа Сергеј Бађук.

ЉУДИ ВРИШТЕ И БЕЖЕ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА: Снажан цунами погодио Индонезију (ВИДЕО)

Поред уобичајене обуке, примењују се многе "вежбе смелости". На пример, у купатило се затворе велики пацов и голи регрут.

- Када пацова сатерате у ћошак, он напада. Овде се сматра да ако можете да убијете пацова голим рукама, онда се више не бојите људи. Током борбе увек буде крви, они морају да се навикну на њу - истакао је он.

Током обуке, регрути скачу са моста под пуном опремом и наоружањем, а онда морају да препливају до копна. У овој ситуацији, ако нешто крене по злу, нико им неће помоћи.

ХАОС у Украјини: Екстремисти "Десног сектора" напали храм

- Уколико се неко удави, то значи да није довољно добар за Спетсназ - рекао је један официр.