Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Да ли је Џонсону понестало идеја за РЕШЕЊЕ БРЕГЗИТА? Скоро сваки сценарио води до ПОТОНУЋА БРИТАНСКЕ ВЛАДЕ

13.09.2019. 22:29
Пише:
Србија Danas/CNN
Boris Džonson
Борис Џонсон / Извор: Реутерс

Назире ли се крај проблемима?

Борис Џонсон премијер је само седам недеља, али чини се да већ нема идеју шта ће да ради са Брегзитом.

У понедељак увече, Џонсон је суспендовао парламент. Тај потез уследио је након вечери у којој је његова влада изгубила два парламентарна гласања, додајући та два пораза на четири од прошле недеље.

Осим што је одбачен Џонсонов предлог за одржавање ванредних општих избора, парламент је у понедељак изгласао и да сви Џонсонови виши помоћници морају да обелодане своје приватне комуникације о свим питањима која се тичу суспензије парламента. То на крају неће много утицати на политику, али то је још један срамотан пораз за новог лидера.

Прошле недеље, посланици су преузели контролу над парламентарним процесом од Џонсонове владе. Потом је усвојен нацрт закона који је био намењен присиљавању премијера да затражи продужење Брегзита од Европске уније, те је тако теоретски одбацио Брегзит без споразума 31. октобра. На крају, Џонсон је покушао - и није успео - да распише превремене изборе.

ЗА МЕСЕЦ ДАНА ШЕСТ СРПСКИХ ПЛАТА! Швајцарска компанија тражи наше раднике за рад на крузерима, ево како да се пријавите

ЗА МЕСЕЦ ДАНА ШЕСТ СРПСКИХ ПЛАТА! Швајцарска компанија тражи наше раднике за рад на крузерима, ево како да се пријавите

Џонсонова суспензија парламента долази у критичном тренутку у процесу Брегзита.

Парламент ће поново почети да ради 14. октобра, након што главне странке одрже своје годишње конференције. Три дана касније, преосталих 27 чланица Европске уније окупиће се на самиту у Бриселу. Ако се деси било какво продужење или промена договора о Брегзиту, биће то тада.

Ако пристану да Џонсону дају нови споразум - за који он тврди да је основни циљ владе Велике Британије - тада ће имати само две недеље да придобије парламент да за њега гласа.

a
а / Извор: Профимедиа/илустрација

Ова опција се чини мало вероватном, с обзиром на то да Џонсонови услови за нови споразум крше црвене линије ЕУ о Брегзиту. Став ЕУ да Уједињено Краљевство још није предложило веродостојне алтернативе споразуму о Брегзиту нагласио је и ирски лидер Лео Варадкар у изјави коју је дао у понедељак ујутру док је стајао поред Џонсона у Даблину.

- Да, отворени смо за алтернативе. Али оне морају бити реалистичне, правно обавезујуће и изводљиве. До данас нисмо добили такве предлоге.

Поставља се питање продужетка Брегзита. У суштини, три ствари би се могле догодити, а сваки сценарио води у хаос у Лондону.

Прво, Џонсон је могао да се придржава закона донетог у парламенту прошле недеље и да затражи одлагање Брегзита. ЕУ би могла да одобри овај захтев и излазак из ЕУ без споразума би био избегнут. Затим би почео пакао.

Boris Džonson
Борис Џонсон / Извор: Профимедиа/илустрација

ЕУ, посебно Француска, јасно је ставила до знања да ће одобрити треће продужење само ако се нешто темељно промени у британској политичкој рачуници.

Реално, фундаментална промена значи избори, које опозиционе странке у тој фази вероватно неће блокирати, с обзиром да ће Брегзит без договора бити ван стола. То заузврат значи да би продужење требало да буде одобрено зато што су избори предстојећи.

Друга опција је да ЕУ одбије Џонсонов захтев за продужење Брегзита. У том случају, он би се вратио у Лондон суочен са два избора: оживети троструко поражени договор који је постигла бивша премијерка Тереза Меј или покушати да ипак прогура Брегзит без споразума.

То би довело до две недеље током којих ће опозиција покушати да натера на расписивање општих избора позивајући на гласање о неповерењу Џонсоновој влади.

Чак и ако би се ово гласање одржало 18. октобра, Џонсон би могао да остане миран 14 дана пре него што избори постану обавезни, због нечега што се зове Закон о сталним парламентима, а који омогућава пораженој влади рок од две недеље да поврати већину и врати се власт. Тих 14 дана је истих 14 дана до истека рока за Брегзит.

Bregzit
Брегзит / Извор: Профимедиа

Трећа опција изгледа идентично као опција број два, али са додатним правним компликацијама. Ако Џонсон одбије да затражи продужетак, игнорисаће право. Сугерисано је да би, уколико то учини, могао да се суочи са импичментом или чак затвором.

Џонсон је желео превремене изборе јер верује да ће његов план за Брегзит освојити парламентарну већину. Због тога је у понедељак увече покушао да поново изгласа.

Како је његов захтев одбијен, Џонсон се нашао скоро без могућности. Запетљан у правну и уставну мрежу, суспендовао је парламент и извукао тепих испод ногу својих противника, узевши од њих последњу ствар коју има моћ да уклони - време парламента.

То је ризичан потез, али очајна времена захтевају очајне мере. А ако последња карта Џонсона не уради посао, можда ће му остати само један потез: да се сети парламента и позове на гласање о поверењу у владу, што би могло да сушити њега.

БОНУС ВИДЕО: ТАЈНА ПОТОПЉЕНЕ ХИТЛЕРОВЕ ФЛОТЕ: Знате ли да на дну Дунава и дан-данас лежи више од 200 нацистичких бродова?